Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: ECB doet het weer

Slotcall: ECB doet het weer

Amper een week geleden gingen de koersen van technologiebedrijven uit angst voor een oplopende rente nog hard omlaag, maar nu kruipen ze alweer richting nieuwe records. Zo ook de AEX (+0,8%).

Nog 3% te gaan en het oude record van 701,56 punten, dat dateert van 4 september 2000, wordt gebroken. Gelet op het huidige sentiment moet het raar lopen, wil er dit jaar geen nieuwe all time high op het bord komen.

De Europese Centrale Bank is bereid hieraan mee te werken, want vandaag kondigde het aan om het opkoopprogramma van staatsleningen aanzienlijk op te voeren. ECB-voorzitter Christine Lagarde noemde de recente rentestijging een risico voor het financiële systeem.

Tja, de Italiaanse tienjaarsrente is gestegen van 0,5% eind vorig jaar naar 0,6% nu. Dat noem ik nou geen schokkende stijging. Zo hoog is die rente toch niet voor een land met een begrotingstekort van 9% en een staatsschuld van 156% ten opzichte van het bruto binnenlands product?

ForFarmers

ForFarmers (+4,4%) publiceerde vandaag zijn jaarcijfers. De resultaten bevestigen dat afgelopen jaar pittig was voor het bedrijf. Mede door de gesloten horeca zakten de volumes afgelopen jaar met 3,5%.

Efficiëntiemaatregelen zorgen er wel voor dat de onderliggende 8,7% hoger uitkwam op €96,2 miljoen. ForFarmers keert over boekjaar 2020 een dividend van €0,29 per aandeel uit. Dit impliceert een dividendrendement van 5%.

Op hoge groei hoeft u de komende jaren echter niet te rekenen. Maar goed, een bedrijf hoeft niet perse hard te groeien om een aantrekkelijke belegging te zijn. Of het aandeel koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

Gamestop

Begin dit jaar bereikte de koers van GameStop (-1,9%) extreme hoogtes nadat Reddit-gebruikers massaal aan boord stapten van de trein. Zo snel als de koers steeg, zo snel daalde hij ook weer.

Toch is het nog niet gedaan met GameStop. Als een gewond dier krabbelde de koers de afgelopen dagen tot ruim $331, waarna de prijs gisteren plots met 40% naar beneden dook.

Hoewel de koers weer licht herstelde, blijft GameStop een spartelend aandeel waar enkel nog waaghalzen en überoptimisten in lijken te zitten. Het aandeel is inmiddels dusdanig populair dat ik er zelfs continue reclames over ontvang.

Deze reclameslogan van een CFD-aanbieder is het mooist: Gamestop skyrockets 275% in a single day. Time to trade is now!. Dit doet mij eerlijk gezegd een beetje denken aan eind jaren 90. Het is bekend waar dat uiteindelijk toe leidde.

Rentes

De Europese tienjaarsrentes kelderen, terwijl die van de VS licht oploopt.

 • Nederland: -3 basispunten (-0,28%)
 • Duitsland:-3 basispunten (-0,34%)
 • Italië: -9 basispunten (+0,59%)
 • Verenigd Koninkrijk: +2 basispunten (+0,74%)
 • Verenigde Staten: +2 basispunten (+1,54%)

Brede markt

 • De AEX klimt 0,8% en daarmee presteren we een tikje beter dan de Duitsers (+0,1%) en Fransen (+0,7%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) zakt 4,6% en noteert 21,5 punten.
 • Wall Street vliegt omhoog. De S&P500 (+1,6%) zet zelfs een all time high op het bord.
 • De euro klimt 0,4% en noteert 1,198 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (-0,1%) en zilver (-0,6%) kunnen niet profiteren van de zwakke dollar.
 • Olie: WTI (+1,8%) en Brent (+2,0%) pakken de stijgende lijn weer op.
 • Bitcoin (-0,3%) maakt een pas op de plaats.

Het Damrak:

 • De rentes gaan omlaag en dat betekent slecht nieuws voor de banken en verzekeraars. Met name ING (-3,7%) en ABN Amro (-2,4%) krijgen een tik.
 • De chippers gaan daarentegen door het dak. ASMI (+5,3%), ASML (+2,8%) en Besi (+6,0%) zijn niet ver meer verwijderd van hun hoogste koers ooit.
 • Prosus (+2,7%) gaat sinds de koersdoelverhoging van Goldman Sachs lekker. De Amerikaanse zakenbank hanteert een target price van €164.
 • Adyen (+5,3%) moet u op dit soort dagen ook hebben.
 • Independent Research blijft zeer negatief over Unibail Rodamco (+0,7%). De zakenbank hanteert een koersdoel van €40. Dat is zo'n beetje de helft van wat er nu op het bord staat. 
 • Basic-Fit (+5,3%) is de stuiterbal van deze week. Morgan Stanley denkt dat de sportschoolketen over 6 jaar op €100 koerst.
 • NSI (+2,3%) is snel bekomen van de degradatie naar de ASCX.
 • Het lelijke eendje binnen de AMX is vandaag TKH (-1,4%). Groot nieuws kom ik niet tegen.
 • Als Tesla (+3,3%) stijgt, doet Alfen (+4,9%) vrolijk mee. Sowieso is het een goede dag voor groeibedrijven.
 • Lokaal neemt Beter Bed (+6,6%) een voorschot op de jaarcijfers van morgen.

Adviezen

 • ABN Amro: naar €11 van €10 en houden - Royal Bank of Canada
 • ASMI: naar €230 en kopen - Kepler Cheuvreux
 • Besi: naar €70 van €45 en kopen - Kepler Cheuvreux
 • ING: naar €11 van €10 en kopen - Royal Bank of Canada
 • JDE Peet's naar €38 van €40 en kopen - Deutsche Bank
 • JDE Peet's: naar €38 van €41 en kopen - Berenberg
 • Just Eat Takeaway: naar €145 van €140 en kopen - Bank of America
 • Just Eat Takeaway: naar €142 van €137 en kopen - Credit Suisse
 • Just Eat Takeaway: naar €141 van €135 en kopen - Barclays
 • Unibail Rodamco: naar €40 van €35 en verkopen - Independent Research

Nu nog even dit

Noteer donderdag 25 maart in uw agenda, want dan krijgt u van ons weer een paar tips.

Agenda

12 mrt Event Consensus
08:00   Beter Bed Q4-cijfers  
08:00   Sif Q4-cijfers  
08:00   VK industriële productie jan +0,6% MoM
08:00   Duitsland inflatie CPI feb +0,8% MoM
14:30   VS inflatie PPI feb +0,3% MoM
16:00   VS consumentenvertrouwen Michigan mrt 75,7

Dit artikel is geschreven door Niels Koerts in samenwerking met Coen Grutters

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 23 jul Slotcall: Wat gaat het hard 10
 2. 23 jul IEX Podcast: ASML, Unilever, Flow en een interessante kooptip 6
 3. 22 jul Slotcall: Aalberts Top, Unilever Flop 2

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. TW82 11 maart 2021 18:22
  Hoi Niels,

  Het is nog niet zo ver en gelukkig voor jou zal het uiteindelijk ook wel niet gebeuren, maar je weet nog wat je vorig jaar eens zei wat je zou doen in het geval de Italiaanse 10-jaars-rente onder nul zou komen?

  Zoals gezegd, kleine kans, maar volgens mij staat ie desalniettemin inmiddels een stuk lager dan toen jij dat zei. Misschien toch maar vast even een mooi fris schoentje apart zetten ;-) ...
 2. Sorong 11 maart 2021 19:05
  'De chippers gaan daarentegen door het dak. ASMI (+5,3%), ASML (+2,8%) en Besi (+6,0%) zijn niet ver meer verwijderd van hun hoogste koers ooit.'

  'Niet ver' is weliswaar een subjectief begrip, maar er moet nog het nodige overbrugd worden voordat die hoogste koersen ooit worden bereikt: voor Besi en ASML moet er nog zo'n 10% bij, voor ASMi zelfs ruim 18%. Zeker voor de laatste best ver dus.
 3. Augustinus 11 maart 2021 20:39
  quote:

  Sorong schreef op 11 maart 2021 19:05:


  'De chippers gaan daarentegen door het dak. ASMI (+5,3%), ASML (+2,8%) en Besi (+6,0%) zijn niet ver meer verwijderd van hun hoogste koers ooit.'

  'Niet ver' is weliswaar een subjectief begrip, maar er moet nog het nodige overbrugd worden voordat die hoogste koersen ooit worden bereikt: voor Besi en ASML moet er nog zo'n 10% bij, voor ASMi zelfs ruim 18%. Zeker voor de laatste best ver dus.  Met de huidige stijgigen kan het voor de maart expiratie al zover zijn!
 4. basinclab 12 maart 2021 12:06
  t is uiteindelijk het risico van de koper... als er een groeiende markt voor blijft bestaan... reken daar maar niet op als het gaan om niet traceerbare geldachtige zaken... olie hoort daar ook bij, en goud,...
  Goud? weet je hoeveel goud in zeewater exploiteerbaar is als de enrgiekosten, zoals te verwachten , naar 1/3 de zakken?? Al il mijn deeltje daarvan krijg als aardklootbewoner, 1 /10 miljardste, dan ben ik schatrijk....O ja arbeid betalen? met artificiële intelligentie gaan computers ook hun deel gaan eisen en gaan staken... als je ze zo programmeert.
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links