Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Economische lente

TA: Economische lente

Op basis van een 60-jarige golfbeweging zou de economie nu in de lente verkeren.

In 2017 is het rapport 'AEX naar 1000 punten' ook aandacht besteed aan een vermeende 60-jarige golfbeweging in de economie, de zogenaamde Kondratieff-cyclus.

Kondratieff-cyclus

Op basis van de Kondratieff-cyclus concludeerden we vier jaar geleden dat we aan het begin van een langdurige meerjarige periode van nieuwe economische groei zouden staan. In het rapport 'AEX naar 1000 punten' is dit op basis van lange termijn technische ontwikkelingen vastgesteld.

In 2017 gaven we aan dat (met een slag om de arm) de gure winter van het voorgaande decennium was geëindigd en dat we in de volgende fase van economische voorspoed, de lente, terecht waren gekomen.

Het einde van de Kondratieff-winter

Er is door economen, overheden, beleggers en planbureaus vaak getracht zicht te krijgen op superlange-termijn economische golfbewegingen.

De grondlegger van één van deze theorieën is de Russische econoom Nikolai Kondratieff (1892-1938), die stelde dat er sprake is van 50 tot 60-jarige golven van hoog- en laagconjunctuur in de economie.

In het kort komt het erop neer dat de Kondratieff-cyclus in vier seizoenen is op te delen, die elkaar opvolgen zoals de jaargetijden dat doen.

 • Lente: Dit is de periode waarin nieuwe economische groei begint.
  De vorige lente was tussen 1949 en 1966. Ook nu zou de economie in de lente-fase verkeren.
 • Zomer: In deze periode is er economische consolidatie.
  De laatste economische zomer besloeg de periode 1966 tot 1980.
 • Herfst: In de herfst revitaliseert de economie zich, terwijl de inflatie afneemt.
  De laatste economische herfst was van 1980 tot 2000.
 • Winter: Dit 'gure' economische jaargetijde is de tijd van liquidatie en opschoning van de economie.
  De laatste winter begon in 2000.

Kondratieff voorspelt economische lente

Hoe staan we er nu voor, na één jaar van coronaellende? Ondanks de hoge mate van volatiliteit is vorig jaar opnieuw bevestigd dat we in een meerjarige periode van economische groei verkeren.

Alle technische variabelen (zie grafieken hieronder) geven aan dat de economie op volle snelheid is gekomen:

 • Wall Street heeft de uitbraak  uit een 14-jarige consolidatie gevalideerd.
 • Europese aandelen volgen met vertraging, maar breken eveneens technisch door.
 • MSCI World index, die het koersverloop van de wereldbeurzen weergeeft, wist een 14-jarige weerstand te breken.
 • De  DJ-UBS Commodity Index, de wereldwijde grondstoffenindex, heeft een 14-jarige neerwaartse trend achter zich gelaten.
 • De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente is uit een 14-jarige neerwaartse trend gebroken.
 • De dollar lijkt de dominante positie te verliezen ten opzichte van de euro.

Op basis van de lange termijn technische ontwikkelingen zou je dus kunnen concluderen dat de winter is geëindigd en dat we thans in de  volgende fase van economische voorspoed, de lente, terecht zijn gekomen.

Gure winter achter ons

Let wel, het betreft een 50 tot 60-jarige golfbeweging, die in vier fases van circa 15 jaar plaatsvindt. In de economische lente zijn bedrijven opgeschoond uit de liquidatiefase (winter) van het voorgaande decennium gekomen.

De werkloosheid neemt in deze fase af en in combinatie met stijgende lonen trekt de inflatie weer aan. Men is in deze periode nog behoedzaam, de gure winter nog maar net achter ons.

De vorige Kondratieff-lente was tussen 1949 en 1966. Op basis van deze redenering, waarvoor economisch nog geen harde bewijzen zijn, is de volgende lente in de afgelopen twee of drie jaar begonnen en zou deze nog tot circa 2025/2028 kunnen aanhouden.

Technische plaatjes die bovenstaande conclusies ondersteunen

Wall Street is uit een 14-jarige consolidatie (tussen A en B) gebroken en heeft die uitbraak daarna gevalideerd.

 
Europese aandelen volgen, maar met vertraging (grafiek DAX-index).


De MSCI World index, die het koersverloop van de wereldbeurzen weergeeft, wist een 14-jarige weerstandslijn, alsmede uit een driekhoek (rode lijnen) opwaarts te breken.De DJ-UBS Commodity Index, de wereldwijde grondstoffenindex, heeft een 14-jarige neerwaartse trend achter zich gelaten.


De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente is uit een 14-jarige neerwaartse trend gebroken.

Dollar lijkt de dominante positie te verliezen ten opzichte van de euro. De Europese munt heeft een 14-jarige dalende trend verlaten.


Kondratjev en Schumpeter

Begin twintigste eeuw begonnen verscheidene economen op te merken dat de economische ontwikkeling van de kapitalistische wereld golfbewegingen vormde. Naast de al bekende conjunctuurgolven van 7-11 jaar, ontwaarde de Russische marxist Parvus Helphand in 1901 ook een zeer lange golfbeweging.

Het was echter Nikolaj Kondratjev die de lange golfbewegingen definitief op de kaart zette. Hij publiceerde in de jaren 1925-1928 een reeks studies naar het onderwerp, waarin hij het bestaan van de golven niet alleen aantoonde, maar ook een verklaring bood.

Kondratjevs ideeën werden in de jaren 1930 opgepikt door Joseph Schumpeter. De theorie stelde als hypothese het bestaan van heel lange macro-economische cycli en prijscycli, oorspronkelijk met een geschatte duur van 50 tot 54 jaar.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze beleggersdesk. De jarenlange ervaring van onze redacteuren samen met de inkoop van real time monitoren hebben onze kooptips een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van +23,96%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening zijn te vinden op de rendementen pagina.

Met IEX Premium heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 16 apr TA: Verdere opmars na hogere bodems 341
 2. 14 apr TA: DSM stuit op barrière 185
 3. 13 apr TA: Veel geld richting aandelen 189

Reacties

285 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Lepre Chaun 26 februari 2021 07:58
  De Federal Reserve blijft een zeer verruimend beleid voeren totdat de Amerikaanse economie verder is hersteld van de coronacrisis, herbevestigde Powell.

  Optimisme over het economisch herstel en een scherpe stijging van de obligatierente zet beleggers ertoe om fondsen te verschuiven naar aandelen

  die dit jaar waarschijnlijk zullen profiteren van een herstel.

  Dit woog op technologieaandelen, die een groot deel van de rally vorig jaar juist ondersteunden.

285 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 

Trending

  Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
  #/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare