Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Cijfers ASMI, emissie Fastned en rentes knallen

Slotcall: Cijfers ASMI, emissie Fastned en rentes knallen

De beurzen gingen door het opdoemende rentespook eerder deze week nog hard omlaag. Vandaag vliegen de rentes verder omhoog, maar blijft een nieuwe uitverkoopgolf uit. 

De Nederlandse vergoeding op tienjaarsstaatspapier loopt zelfs zeven basispunten op. Nog twee van dit soort dagen en ons land moet weer gaan rente betalen om geld te lenen. Het is mij een compleet raadsel waarom technologie-aandelen zo goed blijven liggen.

Onze chippers ASML (+0,3%), ASMI (+1,3%) en Besi (+1,8%) zetten zelfs mooie plussen op het bord. Een deel van de verklaring is dat de hogere rentes een gevolg zijn van een aantrekkende economische acitiviteit. 

Als de winstgevendheid van de chippers stijgt, is het niet zo erg als de waardering door de hogere rente zakt. In het verleden hebben aandelen meerdere keren bewezen dat ze prima kunnen renderen in een periode van een stijgende rente. 

ASMI en Fastned

De jaarcijfers van ASMI zijn zojuist uitgekomen. Het aantal nieuwe orders steeg in het vierde kwartaal met 25% naar €429 miljoen. De consensus was €351 miljoen. Een enorme meevaller, maar kijkend naar de goede cijfers van Besi, komt dit niet volledig overwacht.

Bij chippers draait het om de outlook. ASMI gaat voor het eerste kwartaal uit van €380-€400 miljoen (consensus €352 miljoen). Het dividend gaat met 33% omhoog naar €2 per aandeel. Weer een meevaller, maar is dit voldoende om de markt tevreden te stellen? 

Fastned (+0,0%) kondigt zojuist aan voor €150 miljoen aan eigen aandelen uit te geven. het was verwacht. Berenberg mag (hoe toevallig) de emissie begeleiden. De aandelen gaan allemaal naar wat Fastned gekwalificeerde beleggers noemt. Het geld is voor het bouwen van laadstations en aflossing van de obligaties.

AMG

De grote winnaar op het Damrak is AMG (+7,8%). Met name de positieve kasstroom van $11,4 miljoen in het afgelopen kwartaal is een knappe prestatie. De metaalspecialist zit in een intensieve expansiefase en is tevens extra gevoelig voor de zware economische omstandigheden.

Dan is het een goed teken dat het bedrijf een positieve cashflow weet te behalen. Dit jaar moet de ommekeer plaatsvinden. De prijzen van lithium en vanadium zitten flink in de lift, waardoor AMG zelfs een ebitdaverwachting van $100 miljoen durft af te geven.

Momenteel koerst het aandeel tegen 26 keer de verwachte winst over 2021. Dit lijkt op het eerste oog een stevig prijs, maar onze analist Paul Weeteling denkt dat het aandeel nog aardig ritje gaat maken. Zijn argumenten leest u in het onderstaande artikel.

Aalberts

Aalberts (-1,5%) is een toeleverancier voor onder andere de bouw, horeca en automobielindustrie, dus is het wel duidelijk dat het bedrijf last heeft van de coronacrisis. De omzet zakte afgelopen jaar met 8% naar €2,6 miljard en de winstgevendheid kwam 25% lager uit.

Reden voor het management om het dividend te verlagen van €0,80 naar €0,60 per aandeel. Dat de markt niet zwaar negatief reageert zit hem met name in de gunstige vooruitzichten. Aalberts spreekt zich daar zoals gewoonlijk niet over uit, maar de IEX-Beleggersdesk gaat dit jaar uit van een 26% hogere winst.

Het aandeel handelt daarmee tegen 18 keer de verwachte winst. Of u de stukken na de recente koersrally van de hand moet doen, leest u in het onderstaande artikel. 

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier speren omhoog. Dergelijke uitslagen zien we niet iedere dag.

 • Nederland: +7 basispunten (-0,16%)
 • Duitsland: +7 basispunten (-0,23%)
 • Italië: +11 basispunten (+0,80%)
 • Verenigd Koninkrijk: +6 basispunten (+0,80%)
 • Verenigde Staten: +7 basispunten (+1,46%)

Brede markt

 • De AEX zakt 0,01% maar daarmee presteren we aanmerkelijk minder slecht dan de Duitsers (-0,7%). De Franse beurs (-0,2%) blijft dicht bij huis.
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) klimt 13,2% en noteert 24,2 punten.
 • Wall Street gaat door het putje. De S&P500 (-1,3%) en Dow Jones (-0,9%) houden de schade in vergelijking met de Nasdaq (-2,1%) nog redelijk beperkt.
 • De euro klimt 0,5% en noteert 1,222 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (-1,6%) en zilver (-1,1%) kunnen niet profiteren van de zwakke dollar.
 • Olie: WTI (-0,0%) en Brent (-0,5%) houden het hoofd aardig boven water.
 • Bitcoin (+3,9%) breekt wederom door de $50.000-grens.

Het Damrak:

 • Het is opvallend gezien de aantrekkende rentes dat de verzekeraars de winsten van eerder op de dag inleveren. NN Group (+1,7%) is daarop een uitzondering. Het bedrijf profiteert van een koersdoelverhoging van Bank Degroof.
 • Enerzijds betekent een hogere rente slecht nieuws voor winkelvastgoedfondsen zoals Unibail Rodamco (+3,2%) en Wereldhave (+3,6%). Simpelweg omdat ze meer geld moeten betalen bij het afsluiten van een nieuwe lening. Anderzijds is het ook een teken dat de economie aantrekt. Een welkome meevaller voor de geplaagde retailers. Hoe beter de retailers ervoor staan hoe lager de leegstand van de winkelcentra. 
 • Heineken (-1,9%) heeft last van de tegenvallende jaarcijfers van zijn Belgische branchegenoot AB Inbev (-6,2%).
 • De volatiliteit loopt vandaag stevig op, maar Flow Traders (-1,2%) blijft duidelijk achter. Apart.
 • Vopak (+1,4%) trekt zich niets aan van een koersdoelverlaging van Jefferies. Het aandeel gaat naar €54 van €58, maar het koopadvies blijft gehandhaafd.
 • Coronagevoelige aandelen zoals Lucas Bols (+3,9%) en Sligro (+3,3%) liggen goed. De maatschappelijke druk om de boel sneller open te gooien neemt met de dag toe.
 • Van Lanschot Kempen (-0,7%) keert zoals verwacht €0,70 uit aan zijn aandeelhouders. Dit is conform de aanbeveling van de Europese Centrale Bank. Het bedrijf overweegt daarnaast om het achterstallige dividend van €1,45 per aandeel over 2019 uit te keren.

Adviezen

 • Aalberts: naar €38 van €28 en houden - Bank Degroof
 • Aedifica: naar €125 van €127 en kopen - Kepler Cheuvreux
 • AMG: naar €31 van €27 en houden - Bank Degroof
 • Heineken: naar €107 van €105 en kopen - Bank of America
 • IMCD: naar €100 van €92 en houden - Deutsche Bank
 • NN Group: naar €45 van €38 en kopen - Credit Suisse
 • Vopak: naar €54 van €58 en kopen - Jefferies
 • Wolters Kluwer: €78,60 van €80 en kopen - Credit Suisse

Agenda

26 feb Event Consensus
00:50   Japan industriële productie jan -1,5% MoM
08:00   GrandVision Q4-cijfers  
08:00   IMCD Q4-cijfers  
08:00   Neways Q4-cijfers  
08:00   Ackermans & van Haaren Q4-cijfers  
08:00   VGP Q4-cijfers  
08:45   Frankrijk consumentenbestedingen jan +19% MoM
14:30   VS persoonlijke uitgaven jan +0,5% MoM
16:00   VS consumentenvertrouwen Michigan feb 79,2
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze beleggersdesk. De jarenlange ervaring van onze redacteuren samen met de inkoop van real time monitoren hebben onze kooptips een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van +23,96%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening zijn te vinden op de rendementen pagina.

Met IEX Premium heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 12:40 Air France-KLM: emissie op €4,84 3
 2. 10:25 Fastned: Waarom daalt de koers niet? 7
 3. 12 apr Vooruitzichten Alfen blijven rooskleurig 1

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Mrx77 25 februari 2021 18:37
  Niels ik zal je vraag wel beantwoorden waarom technologie goed ligt bij stikgende rente...technologiefondsen zoals adyen, tesla, etc,die keren geen dividend uit. De beleggers in deze fondsen met hoge KW zitten niet voor korte termijn dividend, maar zien komende 10 jaar een goude toeokmst voor deze bedrijf...de belegger in unilever zit voor de dividend erin en niet wegens de gouden toekomst...als de rente stijgt wordt meteen afgewogen om wel of niet te investeren in deze vaste waarden...Nogmaals de belegger die investeert in dit soort dure it fondsen met 100 tot 1000 KW , ligt niet wakkeer van rente dat schommelt rond min 1of plus 1....ze ontvangen uberhaupt al geen dividend op kortebl termijn...als je had onderzocht wat voor type beleggers in technologie zitten dan is dat andere type die in unilever belegt en vd dividend geniet...mits rente niet te hard stijgt...dan loont spaarrekening beter...spaarrekening kan je niet vergelijken met adyen en tesla etc
 2. Housepartyy 25 februari 2021 20:53
  quote:

  Mrx77 schreef op 25 februari 2021 18:37:


  Niels ik zal je vraag wel beantwoorden waarom technologie goed ligt bij stikgende rente...technologiefondsen zoals adyen, tesla, etc,die keren geen dividend uit. De beleggers in deze fondsen met hoge KW zitten niet voor korte termijn dividend, maar zien komende 10 jaar een goude toeokmst voor deze bedrijf...de belegger in unilever zit voor de dividend erin en niet wegens de gouden toekomst...als de rente stijgt wordt meteen afgewogen om wel of niet te investeren in deze vaste waarden...Nogmaals de belegger die investeert in dit soort dure it fondsen met 100 tot 1000 KW , ligt niet wakkeer van rente dat schommelt rond min 1of plus 1....ze ontvangen uberhaupt al geen dividend op kortebl termijn...als je had onderzocht wat voor type beleggers in technologie zitten dan is dat andere type die in unilever belegt en vd dividend geniet...mits rente niet te hard stijgt...dan loont spaarrekening beter...spaarrekening kan je niet vergelijken met adyen en tesla etc


  Nasdaq -3%..

  Daar gaat je vlieger
 3. forum rang 6 rene66 25 februari 2021 21:24
  quote:

  Mrx77 schreef op 25 februari 2021 18:37:


  Niels ik zal je vraag wel beantwoorden waarom technologie goed ligt bij stikgende rente...technologiefondsen zoals adyen, tesla, etc,die keren geen dividend uit. De beleggers in deze fondsen met hoge KW zitten niet voor korte termijn dividend, maar zien komende 10 jaar een goude toekomst voor deze bedrijf...de belegger in unilever zit voor de dividend erin en niet wegens de gouden toekomst...als de rente stijgt wordt meteen afgewogen om wel of niet te investeren in deze vaste waarden...Nogmaals de belegger die investeert in dit soort dure it fondsen met 100 tot 1000 KW , ligt niet wakker van rente dat schommelt rond min 1of plus 1....ze ontvangen uberhaupt al geen dividend op korte termijn...als je had onderzocht wat voor type beleggers in technologie zitten dan is dat andere type die in unilever belegt en vd dividend geniet...mits rente niet te hard stijgt...dan loont spaarrekening beter...spaarrekening kan je niet vergelijken met adyen en tesla etc
  Helemaal mee eens Mrx77 met je reactie, ik plaatste een uurtje geleden onderstaande reactie op de dagafsluiting van Arend Jan


  "Arend Jan gaf aan: De yield op de S&P 500 is nu 2%, ofwel de rente nadert echt en waarom dan risicovolle aandelen, als u ook 2% op veilige staatsobligaties maakt? Dat is de afweging die markt zo langzamerhand misschien maakt na die jáááren niet te hebben hoeven maken."

  Als je moet kiezen tussen een Unilever of Shell of een bank (of hun VS look alikes) mbt het jaarlijkse dividend dan zou ik ook kiezen voor 2% in veilige staatsobligaties.

  Als je moet kiezen voor de ASML's of Amazons of andere techaandelen die 15% tot 50% per jaar doen dan kiezen die beleggers niet voor 2% veilige staatsobligaties.

  Het hele spel dat wij nu zien in de VS is een spel van grote (al dan niet shortende) hedgefunds die grof geld aan het verdienen zijn. De koers van tech flink onderuit halen, beleggers weg zien te krijgen en zelf later weer goedkoop instappen.

  Powell denkt ook dat de inflatie die er nu aan komt een tijdelijk iets zal worden, dat ebt gewoon weer weg naar oude niveau's. Tech is de toekomst en blijft de toekomst. Als de shortende hedgefunds klaar zijn met hun spel om tech te dumpen dan ga ik mijn 20% cash reserve gebruiken om te profiteren van de lagere koersen.
 4. forum rang 4 Mrx77 25 februari 2021 21:26
  Nasdaq min 3 procent...heb je mijn verhaal gelezen....dat het vandaag daalt wil niet zeggen dat de stijgende rentebde oorzaak is...de oorzaak kan zijm dat beleggers koerswinsten pakken vd afgelopen maanden...technologie is buitengewoon hard gestegen...rente en dividend zijn onderliggende maatstaven...niet een technologieaandeel die nooit dividend heeft uitgekeerd want van dat fonds kijk je na 10 jaar wat toeklmstige dividend kan worden...en over 10 jaar is rentestand anders dan vandaag...de fondsen sie dit jaar dividend geven zullen onder druk komen...want dat geld kan eventueel op spaarrekening zetten ipv dividemd cashen.
 5. forum rang 4 Mrx77 25 februari 2021 21:36
  Rene66...bedankt voor je reactie...en ik moet zeggen dat ik heel lang in de markt zit en we moeten niet geloven wat wij allemaal voorgeschoteld krijgen vd analisten, want die begrijpen het ook niet....als je kijkt naar de documentaie china hustle...dan weet je dat er ficitie en werkelijkheid is...en fictie wordt ons aangesmeerd door die banken en analisten doen geloven wat ze ons vertellen....zoals alibaba dit zijn bedrijven waar de particulier niets mee verdiend maar wordt grof verdiend door dit soort beursgangen en het zijn complotten met allemaal leugens over waarde en omzettennen winsten...als iedereen liegt dan wordt leugen vanzelf een waarheid want iedereen zit op 1 lijn....er zijn inderdaad zakenbankiers en banken die ook de rit hebben gemist in technologie dat een gouden toekomst is en natuurlijk is angst zaaien met rentestijging absurd, omdat deze bedrijven niets uitkeren maar alleen koerswinst te behalen valt...iedereen wil asml kopen maar niet voor 500 euro wel voor 300 of 400....dit bedrijf is een parel in veldhoven...en banken willen allemaal meeprofiteren met lagere niveaus..
 6. Mdr12 25 februari 2021 22:02
  Natuurlijk is technologie de toekomst, maar zoals jullie het omschrijven gaan we ook technologie consumeren. Ik weet niet wat jullie overdag eten en drinken, en wat je gebruikt tijdens het douchen? Denk geen technologie, oftewel consumentengoederen hebben zeker toekomst en de aandelen zoals unilever blijven gewoon achter op dit moment
 7. forum rang 6 rene66 25 februari 2021 22:09
  Mrx77, ik zit ook heel wat jaartjes in de markt en ben het volledig met je eens. De financiële wereld is corrupt tot op het bot. Er worden spelletjes gespeeld wereldwijd waarbij toezichthouders de andere kant opkijken. Het is een netwerk van bedrijven die er alles aan doet om rijker te worden en macht te verkrijgen. Zelfs centrale banken en de politiek doet mee. In Nederland zie je dagelijks beursmanipulaties door VS hedgefunds maar op dit moment zijn de grote partijen gemeenschappelijk bezig om de beurs wereldwijd te manipuleren. Reden geld verdienen en wellicht ook chaos te creëren in het financiële systeem. Het enige wat je kan doen is aankijken en ervan profiteren als dat mogelijk is.

 8. forum rang 4 Mrx77 25 februari 2021 22:24
  quote:

  rene66 schreef op 25 februari 2021 22:09:


  Mrx77, ik zit ook heel wat jaartjes in de markt en ben het volledig met je eens. De financiële wereld is corrupt tot op het bot. Er worden spelletjes gespeeld wereldwijd waarbij toezichthouders de andere kant opkijken. Het is een netwerk van bedrijven die er alles aan doet om rijker te worden en macht te verkrijgen. Zelfs centrale banken en de politiek doet mee. In Nederland zie je dagelijks beursmanipulaties door VS hedgefunds maar op dit moment zijn de grote partijen gemeenschappelijk bezig om de beurs wereldwijd te manipuleren. Reden geld verdienen en wellicht ook chaos te creëren in het financiële systeem. Het enige wat je kan doen is aankijken en ervan profiteren als dat mogelijk is.
  Rene66
  Eindelijk iemand die de markten echt doorgrond...ik vind die verbanden die hier worden gelegd erg zwak en veel nagpraat van analisten...moet hard lachen toen hier elke analist de daling vd aex verklaarde voor elle minieme stijging vd euro...en als de euro goekoper werd dan daalde aex ook vaak en was hun logica ver te zoeken...ik heb zelfs een euro dollar van 1,50 meegmaakt en niemand klaagdr toen over dure euro...en nu opeens op 1,20 werd dit als argument gebruikt voor achterblijven vd aex....ik hoop echt dat meer kritisch blikken naar dit soort ontwikkelingen en verbanden kijken...en niet alleen maar aanhoren of napraten wat de ander zegt....
 9. forum rang 9 ff_relativeren 26 februari 2021 00:27
  quote:

  Chiclana schreef op 25 februari 2021 23:56:


  Hoi Niels,
  Ik heb de hele dag de IEX site in de gaten gehouden,jij had toch vorige week gezegd dat je zo gauw de cijfers van Bayer bekend waren er naar zou kijken?
  Of heb ik dat nu verkeerd begrepen?

  www.tagesschau.de/wirtschaft/unterneh... .
 10. forum rang 9 ff_relativeren 26 februari 2021 02:16
  quote:

  ff_relativeren schreef op 26 februari 2021 01:55:


  Breaking : de USA voert luchtaanvallen uit op Syrisch grondgebied om Iraanse milities : edition.cnn.com/2021/02/25/politics/u... .

  Daar gaan we dan met het beurs-sentiment ..

  De futures gaan op groen in Amerika. De afgemeten luchtaanval wordt goed geabsorbeerd op de beurs.
18 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare