Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Industriële grondstoffen door het dak

TA: Industriële grondstoffen door het dak

De prijs van koper is maandag gestegen tot het hoogste niveau sinds 2011. Ook andere industriële grondstoffen doen het goed. Zo staat de prijs van aluminium rond $2.125 op het hoogste niveau sinds 2018. Platina noteert rond $1275 op het hoogste punt in 6 jaar. Ook energie loopt hard op.

Industriële grondstoffen zitten in de lift door optimisme over het economisch herstel van de coronacrisis. Ik heb recent aangegeven dat ook de Vierjarige Business Cycle aangeeft dat we in een sterke fase van de economische cyclus terechtkomen en mogelijk in een groeiversnelling. De beleggingscategorieën die in deze fase IV doorgaans goed presteren zijn aandelen, vastgoed en grondstoffen.

Vandaag bekijk ik enkele industriële grondstoffen, zoals koper, aluminium, ruwe olie en palladium. Ik begin met de DJ-UBS Commodity index, die de belangrijkste grondstoffen weergeeft.

Wereldwijde grondstoffenindex

De DJ-UBS Commodity Index ontwikkelt zich technisch zeer sterk. De koersbodems van deze wereldwijde grondstoffenindex worden voortdurend ver boven de voormalige koerspieken gevormd. Dit geeft aan dat er sprake is van en zeer dynamische en positieve markt. De stijgende trend biedt ruimte richting weerstand $25,80 (top van 1 juni 2018).

Aluminium weet de opwaartse trend te hervatten

Het industriële metaal aluminium geeft een zeer sterke stijgende trend aan. De fors hogere koersbodems die ruim boven de voormalige koerspieken worden gevormd, zijn het bewijs van gretige kopers in de markt.

Binnen de opwaartse trend is er ruimte richting weerstand $2723 (top van 20 april 2018). Steun ligt rond $1937,32 (bodem van 22 januari). Na een doorbraak onder de steun van $1937,32 wordt $1720,28 het volgende neerwaartse koersdoel.

Industrieel metaal koper door het dak

De koperprijs heeft het oude uitbraakniveau (top van 2018) met succes teruggetest. Het industriële metaal koper heeft hiermee ruimte gekregen voor een verdere stijging.

Ons eerste koersdoel ligt op $11.621,82 (berekend koersdoel). Zolang de steun op $7706,59 (bodem van 5 februari) intact blijft, handhaven we een positieve visie.

Olieprijs omhoog

De forse stijging van de olieprijs heb ik vorig jaar niet goed gezien. Maar technisch komt Brent komt er beter bij te liggen, nu de voormalige weerstand is gebroken. Thans lonkt de weerstand $70,24 (top van 10 januari 2020). Na een uitbraak boven $70,24 wordt $74,73 het volgende opwaartse koersdoel. De steun ligt op $36,41 (bodem van 6 november 2020).

Platina vormt een potentiële hogere koersbodem

Platina heeft het neutrale koerspatroon opwaarts afgerond. De voormalige weerstand is gebroken, hetgeen een technische verbetering oplevert. Aan de bovenkant komt er ruimte vrij richting weerstand $1514,50 (gevormd op 11 juli 2014). De steun ligt op $839,90 (bodem van 6 november 2020).

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 30 jul De AEX-index is technisch op koers voor verdere stijgingen 110
 2. 29 jul Rentes naderen steunniveaus, obligaties veren op 60
 3. 28 jul DSM doet het structureel beter dan de markt, maar zwakte bij Besi 45

Reacties

206 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Lepre Chaun 23 februari 2021 07:52
  Het is niet alleen de aantrekkende aandelenmarkt van China die een positieve boodschap uitzendt voor de VS, maar ook verschillende belangrijke grondstoffen die zwaar worden gebruikt door de Chinese industrie.
  De belangrijkste hiervan is koper, waarvan de prijs dient als een barometer voor de gezondheid van de wereldeconomie.
  "Dr. Koper ”heeft dit jaar een indrukwekkende opleving doorgemaakt - deels vanwege krappe voorraden - maar ook vanwege de toegenomen industriële vraag (om nog maar te zwijgen van het verwachte toekomstige gebruik).

  Een koperprijs die stijgt, kan daarom worden beschouwd als een voorbode van kracht voor de Amerikaanse economie.


  Goed voor AEX .

  The only way is Up
 2. Tipje van sluier 23 februari 2021 07:56
  Lijkt wel een soort pyramide spel inenes al maanden, 1 kant mag maar winnen, en alles is op hype geaseerd ineens.
  Bitcoins, indexen dow jones, grondstof.

  Fruts in nog geen 1 dag steeds hersteld met een mega up crash van 500 punten op de dag dat er 500.000 doden geteld werden, en de noodtoestanden uitgesproken worden en vele zijn rekeningen niet kunnen betalen.

  Waanzin voor woorden waar al het geld ingelegd wordt al maanden op rij, vooral dit jaar alleen maar hosanna, nergens op gebaseerd, alleen HYPE, en bitcoin gedrag na doen.

  Waarschijnlijk lokaas om 1 streeploze naad up te moeten in de vs, en nergens eerlijke prijs voor geven, bankiers heerlijk verrijken en banken en Centrale banken.

  Niemand mag de klapper crash meemaken namelijk.
 3. forum rang 6 ttroo 23 februari 2021 08:17
  Lastig. Europa blijft te goed liggen en ik zie ze pas eerder aan het einde van de week corrigeren. Naszakkie ging gisteren goed. Ze hebben overnight gestut, zoals altijd, maar inmiddels hebben ze al best wel wat punten verloren. De Down Jones en de S&P 500 blijven, net als de Europese beurzen beter liggen. Interessant beursdagje vandaag. Gooi de Europese beurzen maar open!
 4. forum rang 6 ttroo 23 februari 2021 08:21
  De yields blijven gaan. Op korte termijn lijken ze wel wat overhit, maar dat is de geld printer ook. Zolang de geld printer door blijft gaan, blijven de yields ook gaan. Paniekfase ziten we duidelijk nog niet in maar het is wel opvallend hoe snel de verzakking kan gaan intraday. Dat is duidelijk een pizza bodem. Stieren zijn weer aan het rennen. Voorlopig doen ze dat in rondjes. Ze moeten uit de vicieuze circel stappen. En met stieren kan het dan alle kanten op gaan.

  VIXie wilt duidelijk nog niet doorbreken. Opvallend. Ze hadden opportunities. Die hebben ze nog steeds, maar die staan al weer 2 weken in de ijskast. Kortom ze zoeken dus naar een andere trigger om sky high te gaan.
 5. forum rang 7 fred optie 23 februari 2021 08:32
  waarom speel ik dit corrupte spel nog..... te triest voor woorden iedere dag dat gemanipuleer met die futures... niks anders dan ...letterlijk...geld jatten...

  maar oke... ik verdien er aan... niet veel ..maar desondanks verwerpelijk... en corrupt.. ik raad iedereen aan zich geheel te onthouden van deze onzin..
 6. sims 23 februari 2021 08:57
  Dit sentiment werd versterkt toen er gisteren voor een waarde van ruim 1,5 miljard Bitcoin verplaatst werd naar de ‘over the counter’ trading desk van de Aziatische cryptobeurs OkeX. Dat het bedrag naar een trading account is overgemaakt wil zeggen dat iemand wil gaan verkopen en er dus prijsdruk komt. Daarnaast is een van de meest betrokken accounts bekend als een account dat vaak geassocieerd wordt met witwassen en mining fraude.
  www.want.nl/want-bitcoin-break-bitcoi...
206 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links