Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Koersdoel in zicht

TA: Koersdoel in zicht

Het cijferseizoen is al aardig onderweg en beleggers lijken over het algemeen zeer tevreden met de gepubliceerde jaarresultaten.

Uiteraard zijn er bedrijven die niet helemaal kunnen voldoen aan de hoge verwachtingen van beleggers, maar ook daar lijkt de schade erg mee te vallen. Per saldo is de beurs de laatste weken goed gestemd.

De Nederlandse beurs heeft door de stijging van de afgelopen tijd de weerstand van het all-time high op 703 punten in het vizier. Wanneer dit niveau wordt bereikt, mogen de slingers worden opgehangen, want het 20 jaar oude hoogste punt wordt dan doorbroken. Als de huidige trend in hetzelfde tempo wordt voortgezet, zal dit niveau snel bereikt worden.

AEX-index nadert koersdoel

De Nederlandse beurs heeft het afgelopen jaar een ongekende stijging laten zien. Na de coronadip van begin vorig jaar is de koers vanaf het dieptepunt ongeveer 75% gestegen.

Zoals hierboven al aangegeven, nadert nu wel een belangrijke weerstand op 703,18 punten. We moeten er rekening mee houden dat de koers rond dit niveau even wat gas terug kan gaan nemen. Het lange termijn beeld oogt echter zo sterk dat ik verwacht dat de AEX-index na een korte adempauze haar weg zal vervolgen richting hogere niveaus.

Europa blijft achter

Het Europese beursgemiddelde, de Euro Stoxx 50 index, blijft met zijn prestaties flink achter ten opzichte van de AEX-index. De index, waarin de 50 grootste Europese beursgenoteerde ondernemingen zijn opgenomen, heeft nog ongeveer 50% stijging te gaan voordat het all-time high uit 2000 (rond 5.522 punten) wordt bereikt.

Voordat de koers deze richting op kan gaan, dient eerst een tussenliggende weerstand rond 3.850 punten uit de weg te worden geruimd. Deze weerstand wordt gevormd door de toppen van 2015 en 2020. Net als bij de Amsterdamse beurs moeten we er rekening mee houden dat de koers rond dit niveau even een stapje terug kan doen.

Wereldindex loopt voorop

Terwijl de AEX-index haar oude hoogtepunt nadert en het Europese beursgemiddelde nog ver achterblijft, is de MSCI World index haar oude all-time high al lang gepasseerd. Na de doorbraak boven de top van afgelopen jaar heeft de wereldindex haar stijgende trend hervat richting nieuwe hoogtepunten.

De index lijkt zelfs een versnelling te hebben ingezet waardoor op korte termijn fors hogere niveaus mogelijk zijn. Een eventuele correctie zal rond de oude top van 2020 moeten worden opgevangen om het sterke technische plaatje intact te laten.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 04 mrt TA: De kat uit de boom kijken 218
 2. 03 mrt Bitcoin vol energie 46
 3. 01 mrt TA portefeuille-alert: 1 verkoop

Reacties

157 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Lepre Chaun 18 februari 2021 07:49
  Geldstroom/moneyflow naar hoogste niveau ooit

  De moneyflow-indicator van de AEX hervat de uptrend. De instroom van vers kapitaal op de Nederlandse beurs wordt voortgezet.

  Bovendien heeft deze indicator het hoogste niveau ooit bereikt, wat eveneens een positief signaal is.

  The only way is Up !
 2. forum rang 4 createmonnie 18 februari 2021 08:00
  Royce is zo oud dat hij meerdere beurscrashes heeft meegemaakt, maar hij schrijft alsof dit zijn eerste keer aan het begin van een crash is. "... lange termijn oogt sterk". Het is niet eens gezond om zo kunstmatig door te blijven stijgen, maar kunstmatig blijven stijgen is wat mensen leuk vinden.
 3. koekwous 18 februari 2021 08:24
  quote:

  Bubbletrader schreef op 18 februari 2021 08:11:


  Mooi is dat. Technische analisten kijken naar dezelfde (aex) grafiek. R. Tostrams ziet nieuwe Higgs waar Nivo Bakker en Bas Heijink en significante daling verwachten dit jaar. Het kan verkeren.


  Hierom hebben ze calls en puts uitgevonden en dat je kunt kopen en schrijven :-). De meeste 'analisten' verdienen een bonus (buiten hun mooie salaris) als de beurs omhoog gaat en veel mensen kijken alleen maar omhoog. Kroegpraat met een mooi salaris, niemand weet wat de beurs gaat doen
 4. Tipje van sluier 18 februari 2021 09:48
  Waarom nog steeds fed ecb.
  Beurzen alleen maar 1 ding in standje groen upstand haaks up[ elke dag.
  Elke dalinkje meteen in no time hersteld.

  Veel te veel overschot aan nep geld en leningen aan aandelen om gam te doen op shorts. Zou verboden moeten zijn FED en ecb en lenen.
 5. forum rang 4 an12 18 februari 2021 09:53
  quote:

  Bubbletrader schreef op 18 februari 2021 08:11:


  Mooi is dat. Technische analisten kijken naar dezelfde (aex) grafiek. R. Tostrams ziet nieuwe Higgs waar Nivo Bakker en Bas Heijink en significante daling verwachten dit jaar. Het kan verkeren.

  Bas Heijink verwacht al jaren een enorme daling. Daar kun je dus ook niets mee.
 6. forum rang 6 handyman6 18 februari 2021 09:58
  quote:

  koekwous schreef op 18 februari 2021 08:24:


  [...]

  Hierom hebben ze calls en puts uitgevonden en dat je kunt kopen en schrijven :-). De meeste 'analisten' verdienen een bonus (buiten hun mooie salaris) als de beurs omhoog gaat en veel mensen kijken alleen maar omhoog. Kroegpraat met een mooi salaris, niemand weet wat de beurs gaat doen
  Las een mooie bij de buren: "dit is een beurs waar leken de beleggingsexpert uithangen en de voorzichtige belegger een idioot wordt genoemd."
 7. forum rang 7 What Else ?! 18 februari 2021 10:11
  quote:

  handyman6 schreef op 18 februari 2021 09:58:


  [...]Las een mooie bij de buren: "dit is een beurs waar leken de beleggingsexpert uithangen en de voorzichtige belegger een idioot wordt genoemd."


  Gisteren toevallig Sevilla tegen de Borussen gezien..?!

  "Das war ein Super Geil Spiel"..;)

  écht genoten alleen.. wat is Dortmund straks zonder Haaland..?!


  Toegevoegd:

  Makkelie was de Scheids aber..

  Ik vind persoonlijk dat Björn Kuipers de beste Ref. is die Holland ooit heeft gehad..
157 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare