Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Gas terug voor AEX

TA: Gas terug voor AEX

Rond het all-time high van 703,18 punten kan de AEX tijdelijk wat gas terugnemen.

De uptrend van de AEX is krachtig. De opmars van de beurs wordt bovendien goed ondersteund door relatief stevige handelsvolumes. Op dalingen van de AEX blijven de omzetten achter, maar op koersstijgingen van de beurs nemen ze juist toe.

De krachtige instroom van vers kapitaal richting de Nederlandse beurs is al sinds eind 2020 niet onderbroken. Aan de zijlijn van de markt blijven blijkbaar voldoende liquiditeiten beschikbaar, die op elke correctie worden aangewend om in aandelen te beleggen.

Instroom van vers kapitaal

De onderliggende geldstromen van de aandelenbeurs geven aan of er kapitaal naar de aandelenmarkt toestroomt. Deze kapitaalstromen meten we met de moneyflow indicator (zie uitleg en implicaties onderaan).

Eerder dit jaar waren de zware moneyflow-toppen van november al gepasseerd. De moneyflow blijft nieuwe highs bereiken. Dat impliceert dat de instroom van kapitaal verder toeneemt, terwijl de uitstroom van kapitaal nagenoeg is opgedroogd. Mogelijk kunnen er het all-time high van 703,18 punten wel winstnemingen optreden. Sinds november is de AEX inmiddels al zo'n 80 punten opgelopen, ruim 13%. Hierdoor kan de AEX tijdelijk wat gas terugnemen. Gegeven de kracht van de markt en de sterke geldstroom, zullen correcties waarschijnlijk beperkt zijn.

AEX nadert weerstand

De AEX zet de opmars voort. De RSI van de beurs (Relative Strength Index) raakt thans enigszins overbought, maar nog niet extreem.

Dit geeft aan dat de opgaande beweging van de AEX voorlopig kan doorzetten, maar dat deze nu wel in de laatste fase terecht komt. Dat impliceert dat we in de buurt van het all-time high van 2001 (703,18 punten), wat koersdruk mogen verwachten.

Het eerste vangnet bevindt rond de voormalige weerstandslijn (groene horizontale lijn) rond 632,12 punten (van 21 februari 2020). Zolang de AEX zich hierboven weet te handhaven, kunnen we positief blijven.

Concluderend stellen we vast dat de nabijheid van het all-time high uit 2001 rond 703,18 punten winstnemingen kunnen uitlokken. Gegeven de sterke technische conditie en de krachtige geldstroom, achten we het neerwaarts risico echter beperkt.Geldstroom/moneyflow naar hoogste niveau ooit

De moneyflow-indicator van de AEX hervat de uptrend. De instroom van vers kapitaal op de Nederlandse beurs wordt voortgezet.

Bovendien heeft deze indicator het hoogste niveau ooit bereikt, wat eveneens een positief signaal is.
Uitleg moneyflow

De moneyflow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

 • Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal.
 • Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken.
 • Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

Wat zijn de implicaties van de moneyflow?

De moneyflow wordt van de beursomzetten en het koersverloop afgeleid. De moneyflow wordt als volgt beoordeeld:

 • Indien de moneyflow omhoog krult, geeft dat de gematigde instroom van vers kapitaal weer.
 • Een stijgende money flow is zeer positief. Dit geeft aan dat er nieuw geld in de markt komt. Een sterke moneyflow signaleert dus de instroom van vers kapitaal.
 • Indien de moneyflow neerwaarts krult, geeft dit aan dat er langzaam geld uit de markt weglekt.
 • Indien de moneyflow omlaag beweegt is dat negatief. Dit geeft aan dat er kapitaal aan de markt wordt onttrokken.
 • Een vlakke moneyflow suggereert dat de inkomende en uitgaande geldstromen in evenwicht zijn.

De analisten van Tostrams gebruiken de moneyflow niet als koop- of verkoopindicator, maar als bevestiging van het koersverloop. Het mooiste is indien de koers oploopt, met een krachtige stijging van de moneyflow, zoals thans bij de AEX index.

Maar ook bij individuele aandelen is het belangrijk dat het omzetprofiel het koersverloop bevestigt.

Bij het beoordelen van de moneyflow is het belangrijk naar afwijkingen te kijken, bijvoorbeeld indien een aandeel vlak beweegt, terwijl de moneyflow al oploopt. Dat geeft dan aan dat er nieuw geld in de markt komt.

Een ander voorbeeld is dat de koers daalt, met een stijgende moneyflow. In dat geval komt er dus nieuw geld in de markt, terwijl de koers nog daalt. Dat duidt erop dat het slimme geld actief blijft.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 08:20 Steun AEX en DAX houdt stand na schijnbeweging 9
 2. 22 jun Correcties? Vergeet de rente, buy the dips 73
 3. 21 jun AEX ondergaat correctie, technische schade financials is fors 95

Reacties

146 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Lepre Chaun 17 februari 2021 08:23
  Ik zeg oeh! (Oeh!)
  Ik zeg ah! (Ah!)
  Ik zeg oeh! (Oeh!)
  Oeh! (Oeh!)

  Maar wij gaan oe, oehoe oehoe
  Oehoe oehoe oehoerend hard
  Maar wij gaan oe, oehoe oehoe
  Oehoe oehoe oehoerend hard
  En wij gaan oe, oehoe oehoe
  Oehoe oehoe oehoerend hard
  En wij gaan oe, oehoe oehoe
  Oehoe oehoe oehoerend hard
  En wij gaan oe, oehoe oehoe
  Oehoe oehoe oehoerend hard
  En wij gaan oe, oehoe oehoe
  Oehoe oehoe oehoerend hard

  the only way is Up
 2. forum rang 4 createmonnie 17 februari 2021 08:37
  De moneyflow indicator, mooi instrument is het ook. Verklaard waarom wij al maanden stijgen. Er komt nieuw en oud spaargeld naar de beurs. Echter kijk ook naar de realiteit en niet blind staren naar de beurshosanna. De realiteit is barslecht en de overheid houdt alles in leven.

  De scheuren beginnen zichtbaar te worden in de economie. Groepen mensen in Nederland kunnen hun lasten niet meer dragen. Men moet bezuinigen, terwijl andere groepen in de maatschappij gratis geld krijgen dankzij de beurs, crypto of overheid (uitkering). Niemand maakt zich zorgen om de toekomst, we zeggen het wel, maar we maken ons niet druk om de toekomst. Het printen van de Centrale bank heeft decennialang ons geholpen om te overleven, maar nu zal het dan echt voorbij zijn. Deze zelfgemaakte crisis gaan we met geweld en ruzie oplossen.

  Ik heb mijn bankopties verkocht, nog 30% over tot juni 2021. Daarna in bearstand voor de komende 3 jaar. De beurs mag van mij nog stijgen zo lang die wilt, maar realiteit vertelt dat bomen niet oneindig doorgroeien. Zodra deze te lang zijn, valt het om.
 3. forum rang 7 Nothing Else..?! 17 februari 2021 09:10
  quote:

  Tipje van sluier schreef op 17 februari 2021 09:05:


  Volgens mij geeft die Dunken van rtlz ook hints met de index wat die gaat doen. Hij knippert met wenkbrauw en oog beetje , linkse richting up gisteren avond.


  Dat was meer een Tipje zonder sluier Mallerd..;))
 4. forum rang 4 Diminhu 17 februari 2021 09:26
  US en Dax indices doen sinds staan as we speak rood sinds slot donderdag. Aex weigert te zakken, dax gisteren rood en nu - 0,60 maar aex houdt zich alweer ijzersterk. Dax - 0,40% sinds donderdag. Aex doet + 3,20%.....Dus de eurforie is niet breed, maar vooral hier op het AEX'je. Als er een klapje komt denk ik wel dat de aex dan harder gaat klappen, beetje nasdaqgewijs, die stijgt ook altijd hardst, maar als er klap komt gaat het hard.
 5. forum rang 6 ttroo 17 februari 2021 10:09
  ECBO kwam wat later met Extra Free Credits over de brug. Meteen een dip in de futures. Maar na ontvangst Extra Free Credits zijn de aandelen koop programma's weer gevoed en gaan ze door met kopen. Tesla ging overnacht nog verder omlaag. Het gaat daar niet goed. Apple begint het steeds lastiger te krijgen met de koers. Ook steeds meer bedrijven klagen over Apple. Het is natuurlijk geen ideaal nieuws. En Apple ratio's verslechteren met de dag en het inkopen van eigen aandelen met de huidige beurskoers zet ook maar marginaal aandeelhouderswaarde op. Kortom Apple en Tesla hebben het gewoon moeilijk in Nasdakkie.

  Ik heb het maar zelf gedaan. Gala opgeplakt voor Pagos. Dat bekt wat lekkerder en verkoopt ook lekkerder. Resulaat vandaag +2.5%. Keurig hoor. Maar er zit daar nog meer in het vat.
  Het vat is ook aardig leeggedrained bij onze Lieve en Moooie Galapagos. Niettemin niet te enthousiast worden het is en blijft voorlopig het vat weer vullen.

  ASML had het lastig. Maar ze zijn weer boven de 500 uitgekomen. Hun eigen aandelen inkoop programma heeft nog een lange loop tijd, maar ook voor ASML geldt dat het maar weinig impact heeft, behalve dan dat hun waarde duidelijk meer flink toeneemt dan de daadwerkelijke inkoop programma. Oftewel als dat programma behoorlijk is uitgeput, dan kunnen ze en zijn ze voer voor de shorters.

  ING heeft de negen als weerstand gezien. Hoofd gestoten. Ze zijn hard gestegen. Gaan ze nog een keer een hoofd stoten op de negen of gaan ze lagere koersen al laten zien. Het is afwachten daar. Een lage 8 behoort zeker tot de mogelijkheden.

  Akzo gaat ook 1 miljard euro eigen aandelen inkopen. Voor aandeelhouders is beter een koper dan een verkoper, maar wow 1 miljard euro. Het is echt een AEX fonds bedrag.

  Let op de Itialiaanse en Spaanse indices. Want die hebben banken. En als de Europese en Amerikaanse banken gaan corrigeren dan heeft dat meteen impact op hun indices.

  Stieren lijken adem te kort te hebben. Dat is geen goed niews.

 6. forum rang 6 ttroo 17 februari 2021 10:18
  Wow. Die DAX ziet het echt niet zitten vandaag. Met welke been zijn die vandaag uit bed gestapt? Met verkeerde been? Of uit verkeerde bed? Ze rammen zich zelf omlaag. De Duitse Motor van Europa is gestopt en staat met pech op de weg. Ze moeten of pillen of een stijgings vaccin krijgen. Want dit gaat niet goed.
146 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links