Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Vierjarige business cycle op groen

TA: Vierjarige business cycle op groen

De vierjarige Businesscycle ziet economische groei. Dat maakt aandelen, vastgoed en grondstoffen aantrekkelijk.

Zou je aan de hand van de aandelenbeurs kunnen vaststellen hoe het met de economie gaat? Analisten van Tostrams hebben zich dit ooit afgevraagd.

Uiteraard is er een relatie tussen de aandelenbeurs en de economie. Maar we moeten erkennen dat beurs en economie niet een-op-een met elkaar zijn verbonden. Als die relatie er al is, dan is die van elastiek. Uit ervaring weten we dat het niet de eerste keer zou zijn dat beurzen al beginnen te stijgen wanneer de economie nog op z'n gat ligt, of vice versa.

Historie

Wat als je  niet vanuit de huidige economische (groei-)cyclus redeneert, maar vanuit de financiële markten terugkijkt in het verleden? Kun je dan in de geschiedenis periodes terugvinden wanneer specifieke technische ontwikkelingen op de financiële markten samenvallen met een bepaalde fase in de economische cyclus?

Gemiddelde cyclus duurt vier jaar

Indien je lang genoeg terugkijkt, dan zie je dat er in de economie sprake is van een golfbeweging. De gemiddelde cyclus duurt vier jaar; soms wat korter, soms wat langer. In onze modellen is dit dan ook de 'vierjarige business cycle' gaan heten. Over een langdurige periode van meer dan 100 jaar kunnen we constateren dat de geschiedenis zich steeds herhaalt.

We zien namelijk dat tijdens elke complete economische cyclus de afzonderlijke financiële markten chronologisch altijd exact dezelfde volgorde in gebeurtenissen en ontwikkelingen laten zien. Zo heeft binnen een economische cyclus elke beleggingscategorie zijn eigen period of fame.

In de Vierjarige Businesscycle worden dus technische en fundamentele (macro-economische) modellen gecombineerd. Feitelijk is het een hybride systeem.

Waar staan we nu?

Ook nu, begin 2021, hebben de analisten van Tostrams de vierjarige business cycle beoordeeld. Aan de hand van ons model onderzochten we in welke fase van de economische cyclus we verkeren.

De laatste keer dat we dat hebben gedaan was in februari 2019, met de AEX rond 500 punten. Toen gaf de vierjarige business cycle duidelijk aan dat de economie niet langer afkoelde, op een bodem stond en dat we in het begin van een groeifase waren terechtgekomen.

Zakelijke waarden, zoals aandelen en vastgoed, zouden toen, aan het begin van een nieuwe business cycle, weer koopwaardig zijn.


Groeiversnelling

Volgens de vierjarige business cycle begin 2021 komt de economie thans in fase IV terecht. Dat is haar sterkste fase. De economische cyclus wordt positief en komt mogelijk in een groeiversnelling.

De beleggingscategorieën die in deze fase IV doorgaans goed presteren zijn:

  • aandelen
  • vastgoed en
  • grondstoffen.

De vierjarige business cycle geeft tegelijkertijd aan dat staatsleningen in deze fase achterblijven in prestaties. Helemaal onderin deze blog worden alle ins en outs van de vierjarige business cycle verklaard.

Niet teveel cash

In fase IV is een beleggingsstrategie mogelijk zonder teveel liquiditeiten. De liquide middelen zijn immers aan het werk gezet in aandelen, vastgoed en nu dus ook in grondstoffen.

Pas in fase V, als de rente waarschijnlijk al weer fors hoger staat, kunnen liquiditeiten (cash) overwogen worden. Volgens de vierjarige business cycle kan de weging in Nederlandse staatsleningen en bedrijfsobligaties, afhankelijk van het risicoprofiel, thans teruggebracht worden.

Vandaag loop ik de lange-termijnontwikkelingen langs van aandelen, rente, Nederlandse staatsleningen, vastgoed en grondstoffen. In de combinatie zie ik de volgende technische condities:

  • Aandelen: positief
  • Grondstoffen: positief
  • Vastgoed: positief
  • Obligaties: neutraal tot negatief

Ik sluit dit blog af met een uitgebreide uitleg en een grafische weergave van de vierjarige business cycle.

MSCI World index

De MSCI World-index, die het koersverloop van de wereldbeurzen weergeeft, heeft in de recente daling een potentieel hogere bodem gevormd boven het niveau van voorgaande toppen.

Zolang de koers boven deze voormalige toppen weet te blijven, blijft het technische plaatje redelijk positief. De steun bevindt zich op 2.291,58 punten (de bodem van 24 juli 2020).

Er is in eerste instantie ruimte richting 3.000 punten (berekend koersdoel). Op basis van de hoofd & schouder-formatie is het ultieme koersdoel berekend op 3.400 punten.


Nederlandse tienjaars kapitaalmarktrente

De dalende trend van de Nederlandse rente loopt op zijn laatste benen. Binnen de dalende trend vormt de Nederlandse tienjaars kapitaalmarktrente een potentieel hogere bodem. Dit signaleert dat het technische beeld opwaarts kan draaien.

Voor een nieuw signaal naar boven moet de Nederlandse rente eerst uit de dalende trend breken. Pas bij een uitbraak en slotstand boven de weerstand van -0,09% (gevormd op 5 juni 2020) komt er meer opwaarts potentieel vrij.

De steun ligt rond -0,67%.


Nederlandse zevenjarige staatslening

De NL 5,5% 2028 geeft op de grafiek een zwakke ontwikkeling weer. De steun ligt op 142,47 (de bodem van 1 januari) en de weerstand op 146,99 (de top van 31 juli 2020).

Omdat er lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we de NL 5,5% 2028 te mijden. Er hangt blijkbaar nog aanbod boven de markt.

Na een doorbraak onder de steun van 142,47 wordt 133,01 het volgende neerwaartse koersdoel.



MSCI World Real Estate Index

Beleggers weten vastgoed weer te vinden, getuige het patroon van hogere toppen en bodems bij de MSCI World Real Estate Index. Bij correcties wordt op steeds hoger niveaus ingestapt.

Steun ligt op 207,14 punten (de bodem van 15 januari). De MSCI World Real Estate Index biedt binnen de uptrend weerstand rond 248,46 punten (gevormd op 23 februari 2007).


DJ-UBS Commodity Index

De wereldwijde grondstoffenindex ontwikkelt zich technisch zeer sterk. De koersbodems van de DJ-UBS Commodity Index worden voortdurend ver boven de voormalige koerspieken gevormd. Dit geeft aan dat er sprake is van gretige kopers in de markt. De stijgende trend is intact. Er is opwaarts ruimte richting weerstand 25,80 (top van 1 juni 2018). Steun ligt op de grafiek rond 19,04 (bodem van 2 oktober 2020).



Vierjarige business cycle (grafische weergave)

Over een langdurige periode van meer dan 100 jaar kunnen we constateren dat de geschiedenis zich steeds herhaalt. We zien namelijk dat de economie tijdens een complete cyclus chronologisch altijd dezelfde volgorde in gebeurtenissen en ontwikkelingen op de financiële markten laat zien.

Voor de vierjarige business cycle beoordelen we alle financiële markten gecombineerd, zoals rente, aandelen, vastgoed en grondstoffen. Aan de hand van de koersontwikkelingen proberen we vervolgens te achterhalen wat de gecombineerde markten voorspellen ten aanzien van economische groei en/of krimp.

Het komt erop neer dat tijdens een periode van economische krimp staatleningen in prijs stijgen (dus de rente daalt dan). Tijdens economische groei daarentegen, staan aandelen en grondstoffen juist in de belangstelling. Dan zijn staatsleningen doorgaans minder geschikt om in te beleggen.

Period of fame

Zo heeft binnen een vierjarige business cycle elke beleggingscategorie zijn eigen period of fame.

Het verleggen van de aandacht van de ene beleggingscategorie naar de andere, op basis van de golfbeweging van deze cycle, is dan ook van groot belang voor het uiteindelijk beleggingsresultaat.

De vierjarige business cycle maakt het mogelijk om draaipunten te identificeren voor verschillende financiële en economische indicatoren. Deze zijn op hun beurt maatgevend voor de vraag waarin te beleggen: in obligaties, aandelen, vastgoed, grondstoffen of cash.

Zoals hierboven is aangegeven behoort een langetermijnbelegger thans in aandelen te beleggen. Ook in de afgelopen maanden heb ik hier in dit blog meerdere malen op gewezen, maar dan vanuit een technischs invalshoek.

Op basis van de vierjarige business cycle komen nu ook grondstofgerelateerde beleggingen in aanmerking voor lange-termijnposities.

Gestileerd en geïdealiseerd

De grafiek hieronder  laat een geïdealiseerd voorbeeld zien van de business cycle. De sinuscurve (rode lijn) geeft het pad van economische groei en/of krimp weer. De gestippelde horizontale lijn maakt een onderverdeling van periodes van groei en krimp.

De geschiedenis herhaalt zich. Tijdens een complete cyclus, die gemiddeld vier jaar duurt, laten de financiële markten chronologisch altijd dezelfde volgorde in gebeurtenissen laat zien.

Dit maakt het mogelijk om draaipunten te identificeren voor verschillende financiële en economische indicatoren, maar ook voor obligaties, aandelen, vastgoed en grondstoffen.

De vierjarige business cycle laat (geïdealiseerd) het chronologische pad zien van de diverse financiële markten: cash, obligaties, aandelen, vastgoed en grondstoffen.

Grafisch is de cyclus in zes stukken (fases) onderverdeeld.

Kort samengevat kan bij het volgen van de vierjarige business cycle de volgende beleggingsstrategie interessant zijn (LET OP: Deze keuzes zijn geïdealiseerd en vormen beslist geen dwingend beleggingsadvies):

Fase I:
•    Aandelen, vastgoed en grondstoffen mijden
•    Posities in obligaties aanhouden

Fase II:
•    Posities in aandelen opbouwen, juiste sectoren kiezen
•    Posities in vastgoed opbouwen
•    Posities in obligaties aanhouden (omruilen van staats- in bedrijfsleningen)
•    Voorzichtig met grondstoffen

Fase III:
•    Posities in aandelen en vastgoed uitbreiden
•    Posities in obligaties: looptijden verkorten
•    Posities in grondstoffen opbouwen

Fase IV (waar we nu in terechtkomen):
•    Posities in aandelen en vastgoed aanhouden
•    Posities in obligaties afbouwen
•    Posities in grondstoffen uitbreiden

Fase V:
•    Posities in aandelen en vastgoed afbouwen
•    Obligaties mijden
•    Posities in grondstoffen aanhouden

Fase VI:
•    Aandelen, vastgoed mijden
•    Posities in grondstoffen afbouwen
•    Cash en obligaties aanhouden

Ik wil nogmaals benadrukken dat de bovenstaande keuzes zijn geïdealiseerd en beslist geen dwingend beleggingsadvies vormen. Wij adviseren nadrukkelijk om altijd contact op te nemen met uw beleggingsadviseur of vermogensbeheerder.

De business cycle heeft zichzelf vanaf het begin van de negentiende eeuw consequent herhaald en bewezen. Deze cyclus omvat een periode van zowel economische groei als van economische krimp.

Geïdealiseerde beleggingsstrategie

Gestileerd en geïdealiseerd samengevat kan bij het volgen van de vierjarige Businesscycle de volgende beleggingsstrategie interessant zijn (LET OP: Deze keuzes zijn geïdealiseerd en vormen beslist geen dwingend beleggingsadvies).

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Reacties

426 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. createmonnie 12 februari 2021 07:58
    Denk zelf 75% lager.... Je leest de eerste berichten al over betalingsproblemen bij NHG hypotheken. Ik ben benieuwd wat voor oplossing we hebben voor betalingsachterstanden. De beurs blijft vrolijk doorstijgen en de betalingsproblemen bij de particulier en kleine ondernemers worden steeds erger. De moeder is al onderweg, want we hebben het met zn allen te bont gemaakt.
  2. sims 12 februari 2021 08:19
    quote:

    TheSky schreef op 12 februari 2021 08:08:

    Als er geen relatie is tussen beurs en economie , wat betekent dat voor onze pensioenen nu daar de relatie wel wordt gelegd tussen beurs en stijging van pensioenen?
    ABtje, good point. Casino-pensioen, je kan beter je premies aan de Staatsloterij betalen
    Alternatief: pensioen door Robin Hoodies of Reddits laten beheren
  3. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 12 februari 2021 08:30
    quote:

    createmonnie schreef op 12 februari 2021 07:58:

    Denk zelf 75% lager....

    De moeder is al onderweg, want we hebben het met zn allen te bont gemaakt.

    Ik kwam met mijn berekening op 78 % lager > Aenix 146,25..

    Dus daar en wat dé Crash betreft vinden we elkaar..

    Maar ik voel mij wel geheel buiten het door jouw genoemde Collectief staan..!!

    Toegevoegd:

    Nooit van Bellen blazen gehouden overigens..

    Vond het leuker om ze "door" te prikken..;)

  4. forum rang 5 an12 12 februari 2021 08:58
    quote:

    What Else ?! schreef op 12 februari 2021 08:30:

    [...]

    Ik kwam met mijn berekening op 78 % lager > Aenix 146,25..

    Dus daar en wat dé Crash betreft vinden we elkaar..

    Maar ik voel mij wel geheel buiten het door jouw genoemde Collectief staan..!!

    Toegevoegd:

    Nooit van Bellen blazen gehouden overigens..

    Vond het leuker om ze "door" te prikken..;)

    Als je het zo precies kunt berekenen kun je dan ook de exacte datum er even bij vermelden?
  5. Ricktrader 12 februari 2021 09:05
    TA is geen exacte wetenschap waardoor zekerheden niet bestaan. We moeten ons daarom behelpen met waarschijnlijkheden.

    Olie:

    invst.ly/tsxnb

    Op zoek naar een HL, meest waarschijnlijk is nog een zwakke of sterke beweging omhoog vanuit deze zone. Minst waarschijnlijk is hier geen sterke of zwakke omhoog meer zetten maar gewoon verder dalen.

    Handelen op dat wat waarschijnlijk is en bij het managen van de positie rekening houden met dat wat het minst waarschijnlijk is.
426 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links