Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Europa pakt herstel weer op

TA: Europa pakt herstel weer op

De aandelenbeurzen zijn de afgelopen dagen goed hersteld van de correctie die de laatste weken van januari paatsvond. De meeste technische plaatjes zijn de terugval ongeschonden doorgekomen en zoals Royce gisteren al aangaf, liggen ook de Nederlandse indices er nog sterk bij.

De overige Europese beurzen liggen er op langere termijn iets minder mooi bij dan de Nederlandse beurs, maar lijken door de huidige opleving nieuwe positieve technische signalen af te gaan geven. Een volgende opwaartse impuls lijkt aanstaande.

Wellicht dat het restant van het cijferseizoen, dat tot nog toe zeker niet is tegengevallen, de markt een extra zetje kan geven.

Mogelijke hogere bodem voor AEX-index

De Nederlandse beurs heeft de afgelopen weken even pas op de plaats gemaakt binnen de langetermijn-stijgende trend. De koers is vooralsnog netjes opgevangen boven de eerste serieuze steun rond 632 punten. Hier ligt de oude weerstand van de top van begin 2020 die nu als steun terugkeert.

Wanneer de AEX-index boven deze steun een hogere koersbodem weet te vormen en boven de laatste top breekt, kan de stijging worden voortgezet richting het volgende koersdoel rond 700 punten.

Bel 20 index veert op van steun

De Belgische beurs noteert nog ruim onder haar oude toppen van de afgelopen jaren, maar laat wel interessante technische signalen zien. Eind vorig jaar is de koers uit de langetermijn-correctieve fase gebroken en werd er een hogere koerstop neergezet. Ook keerde de koers terug boven het 200-daags gemiddelde, wat de verbeteringen bevestigt.

De laatste weken is de koers per saldo niet veel opgeschoten, maar deze consolidatiefase lijkt nu wel een hogere koersbodem op te leveren. Wanneer de weerstand vlak onder 3.800 punten wordt gebroken, klaart het technisch beeld verder op. De Belgische beurs kan dan een stijgende trend inzetten met als koersdoel de oude toppen van 2018 en 2020 rond 4.200 punten.

CAC 40-index stabiliseert

De Franse beurs is einde vorig jaar sterk opgeveerd en boven de toppen van eerder dat jaar gebroken. De laatste weken maakt de koers even pas op de plaats, maar het technisch beeld blijft positief.

De huidige consolidatiefase lijkt een nieuwe hogere koersbodem op te leveren waarmee de stijgende trend wordt bevestigd. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de aanval wordt ingezet op de weerstand van de toppen uit 2017 en begin 2020.

DAX-index aarzelt

De Duitse beurs heeft recent een hogere koerstop weten te vormen, maar lijkt de echte kracht te missen om de uitbraak boven de toppen van de afgelopen jaren door te zetten. De afgelopen weken heeft de DAX index een adempauze laten zien waardoor de stijgende trend stil is komen te liggen.

Pas wanneer de oplopende toppenlijn (rode stippellijn) overtuigend wordt gebroken, zal het beeld verder opklaren en mogen (fors) hogere koersniveaus worden verwacht. Duitse beleggers moeten dus nog even geduld hebben.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
  2. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34
  3. 11 mrt Kan de vastgoedsector bouwen aan verder herstel? 79

Reacties

168 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. createmonnie 4 februari 2021 08:18
    “2020 was an extraordinary year. We have taken tough but decisive actions and demonstrated highly resilient operational delivery while caring for our people, customers and communities. We are coming out of 2020 with a stronger balance sheet, ready to accelerate our strategy and make the future of energy. We are committed to our progressive dividend policy and expect to grow our US dollar dividend per share by around 4% as of the first quarter 2021.”

    Markt had natuurlijk meer verwacht... Verwachting is een licht rode markt.
  2. forum rang 5 De verhapstukkende bekokstover 4 februari 2021 08:36
    quote:

    koekwous schreef op 4 februari 2021 08:20:

    [...]

    Precies hahaha. Het klootjesvolk mag instappen en hun rijke vriendjes stappen uit. Win-win.
    Als beleggers opletten hou je dat qua reputatie niet lang vol, dus geloof daar niet in.

    Overigens kwam Morgan Stanley in 2007 keurig op tijd met een 'full house sell signal'.

    www.bloomberg.com/news/articles/2007-...
  3. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 4 februari 2021 09:12
    Slechte Cijfers van RDS waren al een tijdje bekend..

    Dus waar hebben we het over kwa Koers> vorming..?!

    Toegevoegd:

    Uni's gaan wel door het Putje..

    Ondanks de te verwachte Sterke Omzet stijging van de..

    Erwtensoep met Rookworst volgende Week..;))
  4. forum rang 7 handyman6 4 februari 2021 09:22
    Jahoor,daar zijn ze weer: geruststellende woorden van analisten over oplopende rentes.
    "Als de bedrijfswinsten meevallen hoeven hogere rentes geen probleem te zijn voor hoge beurskoersen...."
    Weet je meteen hoe iedereen hem dus stiekem ondertussen zit te knijpen: verkopen of niet?
  5. witte Tonnie 4 februari 2021 09:44
    quote:

    handyman6 schreef op 4 februari 2021 09:22:

    Jahoor,daar zijn ze weer: geruststellende woorden van analisten over oplopende rentes.
    "Als de bedrijfswinsten meevallen hoeven hogere rentes geen probleem te zijn voor hoge beurskoersen...."
    Weet je meteen hoe iedereen hem dus stiekem ondertussen zit te knijpen: verkopen of niet?
    Volgens de verhapstukkende bekokstover zijn analisten brave borsten. Als ze geruststellende woorden verkondigen kun je beter kopen :-)
  6. forum rang 6 ttroo 4 februari 2021 09:51
    Wat een drama queen, of drama schip dat Shell. Slechte cijfers, maar groene beoordelingen. ASML testte nu wel de EUR 450. Heel ff er onder, maar direct opgeveerd. Parameters blijven hoog liggen in ASML. Parameters blijven ook hoog liggen in Nasdakkie. Randstad is 2 euro's hersteld, keurige opleving daar. Adyen blijft ook maar gaan, beter gezegd proberen. Kijken of ze nog wat hoger kunnen en of ze daar hun hoofd gaan stoten. Philips. Ze houden stand, slowly up, maar dat is het dan. Arcelor komt maar niet goed los van de 18. Parameters op korte termijn wil graag wat lucht er uit, niettemin hebben ze al aardig getest aan de downkant. Een strijd tussen short term rustig en long term kopen. Galapagos laat goed lucht ontsnappen op korte termijn, dus op lange termijn kopen. Misschien nog een paar euro's lager. Dat zou mooi moment zijn om te gaan kopen. DSM breekt niet door. Die moeten een euro a anderhalf hoger om door te breken. ING doet helemaal niets. Deutsche Bank kwam met 'geweldige cijfers'. Ik moet wel zeggen, Q4 hebben ze het best prima gedaan, beter dan de vorige kwartalen dat wel, maar op jaarbasis toch een lichte verslechtering, al presenteren ze dat heel anders bij Deutsche Bank. Als ze dit door zetten in 2021 word ik heeeeel licht positief over ze, in die zin dat het beter met ze gaat, maar het is en blijft drama ratio's. Het probleem voor de financials is natuurlijk dat de beurzen record hoog staan, net als vele andere assets, dus een beetje winstneming in die assets zal ze al pijn gaan doen, laat staan als die met 5 a 10 procent gaan zakken, los van het feit dat die negatieve rentes ze niet aan het helpen zijn. Ontvangst op de beurzen is ook een terechte min 2%. Alhoewel ik zo'n reactie op eerdere kwartaalcijfers verwachtte dan nu. Want eigenlijk zouden ze met deze kwartaal cijfers een heel klein en mager applausje mogen krijgen. Maar omdat u en anderen ze bij de voorgaande kwartaalcijfers een urenlang durende staande ovatie heeft gegeven, kan dat applausje achterwege blijven. Niettemin ondanks rode DB gaat DAXie tekeer als een jonge hond, die net het eten heeft gekregen van de Europese Centrale Bank. VIXie kan geen vix bakken en krijg al 3 dagen de bekende klappen. Maar door voor is het ook een VIX.

    Kijken, kijken, (nog geen shorts kopen). Wachten op een eventuele dag reversal. En dat beteknt dat het laatste anderhalf uur interessanter kan worden.
  7. forum rang 6 ttroo 4 februari 2021 10:23
    Het zal me niets verbazen als er een dag reversal de komende dagen gaat komen en dat we meer rood gaan zien, veel meer rood. Maar gebeurt dat vandaag of ergens midden volgende beursweek. Het blijven hangen van de beurzen is geen goed teken. Een Apple blijft dicht bij zijn opgaande trendlijn hangen. Nog geen break, dus nog geen zwakte, maar ook geen teken van sterkte. Een Tesla die weer niet door de $880 komt. $840 breken zou een goede move zijn om de $820 en de $800 mogelijk te laten zien. Amazon. Ook niet geheel overtuigend. Alphabet wel overtuigend. Maar Facebook weer niet. Kortom grafieken lijken niet door te kunnen zetten op de hoogtes waar ze nu op staan. Ze hebben wel ruimte om de peak te gaan maken de komende dagen, maar de peak kan ook nu gezet gaan worden. Dus VIXie maar weer goed in de gaten houden. De yields, want downtrend zijn gebroken en voor Amerika geldt zelfs een uptrend. Dus dat gaat doorgezet worden, lange termijn parameters zijn er helemaal klaar voor. Die hebben veel ruimte om dit door te zetten. Alleen op korte termijn moet er mogelijk nog verder lucht uit de Amerikaanse yield. Unilever is toch Brits geworden? Uit de AEX zitten, omdat ze Brits zijn, nee, omdat ze rode koersen laten zien. Delisten dat bedrijf. Daar houden we in Europa niet van. Rode Britse Koersen. Doen ze maar in Ukkie. Geen rode vikkies opstoken in Europa. Adyen gaat nog steeds goed, maar ze moeten nog hoger om door te gaan. Zeker 10 a 15 euro. Dan pas komt de test. Het wordt zo te zien een aanmodderen voor de beurzen, zowel in Amerika als in Europa.
  8. [verwijderd] 4 februari 2021 10:34
    quote:

    ttroo schreef op 4 februari 2021 10:23:

    Het zal me niets verbazen als er een dag reversal de komende dagen gaat komen en dat we meer rood gaan zien, veel meer rood. Maar gebeurt dat vandaag of ergens midden volgende beursweek. Het blijven hangen van de beurzen is geen goed teken. Een Apple blijft dicht bij zijn opgaande trendlijn hangen. Nog geen break, dus nog geen zwakte, maar ook geen teken van sterkte. Een Tesla die weer niet door de $880 komt. $840 breken zou een goede move zijn om de $820 en de $800 mogelijk te laten zien. Amazon. Ook niet geheel overtuigend. Alphabet wel overtuigend. Maar Facebook weer niet. Kortom grafieken lijken niet door te kunnen zetten op de hoogtes waar ze nu op staan. Ze hebben wel ruimte om de peak te gaan maken de komende dagen, maar de peak kan ook nu gezet gaan worden. Dus VIXie maar weer goed in de gaten houden. De yields, want downtrend zijn gebroken en voor Amerika geldt zelfs een uptrend. Dus dat gaat doorgezet worden, lange termijn parameters zijn er helemaal klaar voor. Die hebben veel ruimte om dit door te zetten. Alleen op korte termijn moet er mogelijk nog verder lucht uit de Amerikaanse yield. Unilever is toch Brits geworden? Uit de AEX zitten, omdat ze Brits zijn, nee, omdat ze rode koersen laten zien. Delisten dat bedrijf. Daar houden we in Europa niet van. Rode Britse Koersen. Doen ze maar in Ukkie. Geen rode vikkies opstoken in Europa. Adyen gaat nog steeds goed, maar ze moeten nog hoger om door te gaan. Zeker 10 a 15 euro. Dan pas komt de test. Het wordt zo te zien een aanmodderen voor de beurzen, zowel in Amerika als in Europa.
    Tesla gister wat omlaag omdat Apple gaat samenwerken met Hyundai/Kia. Vix van 33 naar 23 in paar dagen, rebound in de maak? rente lijkt omhoog te gaan idd.
    Adyen op zo'n 20k stukjes meer dan 3,5% omhoog houd de AEX nog op peil.
168 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links