Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: DAX laat kopje hangen

TA: DAX laat kopje hangen

Nog maar een paar weken geleden dacht ik dat de Duitse beurs opwaarts zou doorbreken. De DAX leek toen in de startblokken te staan om na 3 jaar getalm eindelijk door de loodzware weerstand 13.795 punten te breken.

Maar het moet nu niet gekker worden. Eerst zien we de AEX vermoeid reageren op meer dan prachtige jaarcijfers, onder andere van ASML en Philips. Nu lijkt ook de Duitse DAX haar uitbraak over de toppen vanaf 2017 weer terug te geven. Met andere woorden: het signaal - de uitbraak - wordt teruggegeven, dus geneutraliseerd.

Technisch slagen onze oosterburen er blijkbaar niet in een gigantische hoofd- & schouderformatie te voltooien. Althans niet op dit moment.

Nieuw all time high

De weerstand ligt thans overigens iets hoger, nu rond de 14.000 punten (rode stippellijn op de 2e grafiek hieronder). Het nieuwe all-time high, gevormd door de intradaypiek van 8 januari, ligt op 14.131,52.

Nu de Duitse beurs moeite heeft met haar 3-jarige horde, leg ik de technische plaatjes onder mijn vergrootglas. Met Duitsland als grootste economie van Europa, zijn deze ontwikkelingen van grote invloed.

Conclusies

Mijn belangrijkste conclusie is dat Duitse beurs, nu de uitbraak boven de weerstand 13.795 punten mislukt, het kopje wat laat hangen. Maar omdat alle positieve langetermijn- en meerjarige signalen nog overeind staan, acht ik de technische schade beperkt.

De conditie van de DAX is enkel op korte termijn verzwakt. Vooralsnog verwacht ik dat de Duitse beurs een nieuwe aanloop gaat nemen om vervolgens de sprong opnieuw te wagen. Technisch lijkt het neerwaarts potentieel op korte termijn beperkt.

DAX kort

Technisch zie ik een paar verzwakkende signalen (vooral op korte termijn):

 • De steile kortetermijn-uptrend staat onder druk.
 • Een eerste mogelijke lagere top eind vorige week wijst al op lichte winstnemingen
 • De uitbraak boven de loodzware weerstand 13.795 punten wordt teruggegeven

DAX vanaf 2017

Op de Duitse beurs is al een paar jaar sprake van een zware horizontale weerstand net onder de 14.000 punten. Recent is de DAX daarop stukgelopen. De zware horde is op de grafiek afgebakend met de rode stippellijn. Nu de completering van een gigantische hoofd- & schouderformatie mislukt, kunnen we spreken van lichte zwakte. Dit impliceert dat de DAX een nieuwe aanloop nodig heeft om de sprong alsnog te maken.

Technisch denk ik dat de schade beperkt is. Overigens wordt pas na een solide en overtuigende uitbraak boven de zware horde een koopconditie afgerond.

Daarna wordt 16.104 het eerstvolgende opwaartse koersdoel. Het uiteindelijke koersdoel op basis van de volledige hoofd- & schouderformatie ligt rond 19.334 punten.

Duitsland vanaf 1976

Op de meerjarengrafiek blijven de volgende positieve signalen overeind:

 • De opwaartse trend uit 1980 is nog steeds geldig
 • Het dieptepunt van 2020 lag exact op de toppen van 2001 en 2008, een succesvolle pullback
 • De geldige test van de bodemlijn (met 4 raakpunten) uit 2008
 • De hogere bodems van medio en eind 2020 zijn intact
 • Opwaarts verloop van 200-dagenlijn
 • DAX staat nog steeds boven 200-dagenlijn

DAX2021

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 03 mrt TA: AEX zoekt richting 192
 2. 02 mrt TA: Dips in chips 139
 3. 01 mrt TA: Pullback of payback? 147

Reacties

116 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 an12 26 januari 2021 09:50
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 26 januari 2021 08:44:


  Aandelenstrateeg Julian Emanuel van BTIG merkte op dat Wall Street de afgelopen weken flinke sprongen heeft gemaakt.

  De strateeg benadrukte evenwel ook het enthousiasme onder beleggers, die de brede marktindices nog hoger zou kunnen stuwen.

  Maar hier ging dit stuk niet over. Hij verwacht een beurscorrectie.
  Je haalt er alleen de positieve delen uit terwijl het een negatief stuk is.
116 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare