Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Wall Street op ramkoers

TA: Wall Street op ramkoers

Wall Street ligt er technisch prima bij. Kan de beurswaarde de komende jaren nogmaals verdubbelen? Hoe staat het met onze prognose uit 2017, die van een explosieve stijging op Wall Street uitging?

Om te beginnen wil ik iedereen danken voor de vele felicitaties die ik mocht ontvangen voor mijn 70e verjaardag gisteren.

Vier jaar geleden is in het rapport 'AEX naar 1000' veel aandacht besteed aan de technische positie van Amerikaanse aandelen. De belangrijkste prognose in het rapport was dat Wall Street nog jarenlang explosief zou kunnen stijgen.

Verdubbeling

De beurskoersen in de VS zouden nog ruim kunnen verdubbelen en beleggers staan  "gouden tijden" te wachten, aldus het rapport. Donald Trump was toen net geïnstalleerd als nieuwe president.

In 2017 zijn de prognoses voor Wall Street in het rapport 'AEX naar 1000' als volgt  geformuleerd:

 • De Dow theory geeft groen licht: start van nieuwe krachtige opgaande beweging in aandelen.
 • Wall Street reageert enthousiast op de verkiezing van Trump: De Dow kan tegen 2022-2024 naar 34.000-36.000 punten.
 • S&P500 kan naar 3.000-3.200 punten (geen tijdspanne).
 • Einde van de Kondratieff-winter.

Technische signalen in 2017

Dit waren vier jaar geleden de technische signalen voor Wall Street:

 • Technisch heeft de Dow een 12-jarige periode met veel turbulentie achter zich gelaten. Een krachtig (koop-)signaal was opgetreden nadat de koerspieken van 2000 en 2007 (12.000-14.000 punten) opwaarts waren gebroken. Dit signaleerde in 2017 een duurzame omslag in het sentiment.
 • Daarnaast had de Dow Jones-index een perfecte lange termijn pullback voltooid, die deze structurele ommekeer valideerde. Een pullback is een koerspatroon dat doorgaans voorkomt aan de vooravond van een sterke stijging.
 • Zowel de Dow, als de S&P500 en de Nasdaq lieten indertijd vergelijkbare positieve technische plaatjes zien. Over de volle breedte van de markt vielen de sterke meerjarige technische signalen op, die tot ver in het decennium 2020-2030 effect zouden  hebben.

Ultra lange termijn zeer positief

In het rapport is de focus vooral gelegd op het beeld voor de ultralange termijn. Vooral de overeenkomsten met bullmarkten uit het verleden voorspelden toen een zeer explosief verloop, dat tot ver in het huidige decennium zou aanhouden.

In deze blog herwaardeer ik de conclusies van vier jaar geleden. Ook nu nog kunnen de koersen de komende drie tot vijf jaar minimaal verdubbelen.

Het einde van de Kondratieff-winter bespreek ik een volgende blog.

Technische signalen in 2021

Dit zijn de technische signalen voor Wall Street op dit moment:

 •     Sterke opwaartse trend met hogere bodems
 •     Recent nieuwe uitbraken
 •     Gemeenschappelijke positieve signalen op alle indices, die elkaar bevestigen
 •     Dow Theory valideert de bullmarkt
 •     Trendversnelling van technologieaandelen
 •     Nog bijzonder veel opwaarts potentieel

Dow Jones sinds 1929

Om ver vooruit te kunnen kijken voor Wall Street beoordeel ik eerst de Dow Jones vanaf 1929. Daarop zijn meerdere lange termijn signalen van belang zijn geweest. De letters en cijfers in de tekst hebben betrekking op de grafiek van de Dow Jones hieronder.

Een recent signaal is de uitbraak begin 2017 bij T, waarbij de 16-jarige weerstandslijn over de toppen van 1999, 2007 en 2015 is gebroken.

Deze uitbraak uit een meerjarige driehoeksformatie heeft technisch dezelfde karakteristieken als die van 1980. Indertijd werd een 20-jarige weerstand gebroken, die later door fraaie pullbacks bij w1 (1981) en bij x1 (1987) is gevalideerd.

En nog niet zo lang geleden heeft de Dow de top van 12 februari 2020 rond 29.564,70 punten gebroken, waarmee opnieuw een zware horde is weggewerkt.

Technisch is een gigantische Hoofd & schouders-formatie opwaarts voltooid en is het technische plaatje voor een langere periode verbeterd.

Verdubbeling of zelfs verdrievoudiging mogelijk

Opwaarts heeft de Dow heel veel ruimte om verder te stijgen. Op basis van de pendulum swing kan de Dow eerst naar 45.000 punten stijgen en over enkele jaren mogelijk naar 60.000.

Op basis van de pendulum swing van de driehoek zouden de koersen nog eens kunnen verdubbelen, of zelfs verdrievoudigen.

Dergelijke prognoses zijn doorgaans leuk op feestjes en partijtjes, hoewel die vanwege de lockdown tegenwoordig minder druk bezocht worden.

Ik geef toe, op dit moment kun je zulke koersdoelen een hoog koffiedik-gehalte toedichten. Maar vast staat wel dat de technisch positie van Wall Street ijzersterk was, is en blijft.

 

Dow 36def


S&P500 op lange termijn

In onze prognose van 2017 is aangegeven dat Wall Street nog kan verdubbelen. Inmiddels is ons koersdoel voor de S&P500-index (3.000-3.200 punten) ruimschoots gehaald. Op onderstaande grafiek is dit punt gemarkeerd bij X.

De uptrend is nog steeds geldig. Na het dieptepunt van de financiële crisis in 2009 (bij D) heeft de S&P nog steeds hogere bodems weten te vormen (bij a, b en c).

Bovendien heeft de doorbraak van de top van begin vorig jaar (X) een nieuw koopsignaal opgeleverd. Het eerstvolgende, maar niet ultieme, koersdoel voor de S&P berekenen we thans rond 4.000-4.200 punten.

Waarschuwing

Ondanks al deze positieve waarnemingen, is beleggen op Wall Street op korte termijn niet geheel zonder risico. Al een tijdje is er sprake van een lichte overbought situatie op de Amerikaanse aandelenbeurs.

Technologie is nog niet overspannen op dit moment, maar dreigt dat bij verdere koersexplosie wel te worden.

Hoewel ik nog geen directe signalen van uitputting zien, houd ik de belangrijke trends goed in de gaten.

Sp 1991def


Nasdaq Composite index

De Amerikaanse technologiebeurs weet de opwaartse trend te versnellen. Met de opwaartse uitbraak uit de oude uptrend (uit 2007), lijkt de Nasdaq Composite index aan de vooravond van een nieuwe koersacceleratie te staan.

De vorming van een hogere koersbodem, die deze uitbraak valideert, is positief. De Nasdaq Compositie kan nu verder omhoog richting 18.000 punten (berekend koersdoel).

Op de langere termijn kan de technologiebeurs nog veel hoger.  Enkel onder de steun van 12.074,11 punten (de bodem van 31 augustus 2020) zou het beeld  verzwakken.

Nasdaq 98def


Transportation sector

De Transportation-index wist pas eind 2020 de stijgende trend te hervatten, nadat de toppen van de afgelopen twee jaar opwaarts zijn gebroken. De oude uptrend is weer opgepakt waardoor we verdere koersstijging mogen verwachten. De Transportation-index vormt nu weer verse all-time highs.

Het eerste berekende, maar niet ultieme, koersdoel ligt rond 6.200 punten. Steun ligt rond 5.290,00 punten (de bodem van 12 november 2020).

Dow Theory

Hiermee wordt nu eindelijk voldaan aan de eisen van de Dow Theory. Volgens de theorie die Charles Dow meer dan 100 jaar geleden heeft beschreven, moet een bullmarkt altijd bevestigd worden door de verschillende beursindices, in het bijzonder door de transportsector.

Charles H. Dow (1851-1902), onder andere oprichter van The Wall Street Journal en mede naamgever van de beroemdste beursindex ter wereld, wees erop dat 'stock market averages' in dezelfde richting moeten wijzen, om de geldigheid van een bullmarkt te bewijzen.

Dow ging er in zijn tijd, toen de Verenigde Staten een industriële factor van betekenis werd, vanuit dat alle geproduceerde goederen ook daadwerkelijk van de fabriek naar de klant getransporteerd moesten worden.

Een bullmarkt in de industriële en manufacturing sector zou volgens hem gewantrouwd moeten worden indien deze niet tegelijkertijd in de transportsector zou optreden.

Overigens was indertijd de Dow een beursindex die veel meer industrieel van karakter was dan tegenwoordig. Bovendien werd de transportsector in die tijd gedomineerd door spoorwegen.

Charles Dow en zijn volgers waren in het bijzonder geïnteresseerd in all-time highs. Een all-time high bij de Industrials met een gelijktijdig koersrecord in de Transportsector werd door hem als zeer positief beoordeeld.

Een uitbraak van de Dow Jones Transportation-index in combinatie met een uitbraak van de Dow Jones Industrials index staat sinds jaar en dag bekend als een koopsignaal volgens de Dow Theory.

Feit is dat de recente koersrecords van de Dow Jones Industrials index begin 2021 eindelijk worden bevestigd door gelijktijdige all-time highs op de Dow Jones Transportation index.

Transportation index

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 03 mrt TA: AEX zoekt richting 192
 2. 02 mrt TA: Dips in chips 139
 3. 01 mrt TA: Pullback of payback? 147

Reacties

145 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. sims 22 januari 2021 08:42
  quote:

  W-Belegger schreef op 22 januari 2021 08:30:


  Goedesmorgens,
  aan positiviteit geen gebrek !
  All-in zou ik zeggen, en geef Royce maar de schuld als het fout gaat.


  Niet alleen Royce, zeldzame eensgezindheid onder analisten, Nikken, Ad Nooten etc lyrisch over de sterke bullmarket, op naar 1200!!
 2. forum rang 4 createmonnie 22 januari 2021 08:58
  Vraag me daadwerkelijk af of we in dezelfde wereld leven Royce... Ga je nog wel eens naar buiten of staar je alleen naar het technische plaatje? Ik hoor je nooit over de kunstmatige stijging van de beurs. In 2017 wist je nog niet over het uitbundige beleid van de CB en overheden.
  Op de beurs kan je altijd roepen wat je wilt. Ik verwacht een AEX van 300 eind 2021. Puur omdat de realiteit haar kop zal uitsteken en de CB's, overheden met hun rug tegen de muren zullen staan.

  Miljarden digitaalgeld worden er in zombiebedrijven als KLM gepompt en alsnog blijft het bedrijf personeel ontslaan. Wereldwijd verbranden duizenden bedrijven cash, omdat de pandemie voor ellende zorgt.In Nederland hebben we een nieuw loket geopend, zodat bedrijven een winterslaap kunnen houden. Heb je rekening gehouden met de overige stakeholders of zal je hun weer compenseren met een subsidie?
  De belasting zal belasting kwijtschelden, maar waar zal je het tekort vandaan halen?

  We denken vandaag alleen maar korte termijn, alsof corona binnen 1 jaar is verdwenen. Word wakker... Corona blijft en we kunnen alleen onze immuumsysteem aanpassen en versterken. De nieuwe wereld orde is zo onbekend, maar we zijn heftig toe aan een drastische verandering. Schiet op... Mensen raken in paniek en plegen zelfmoord of gaan rellen
 3. forum rang 7 What Else ?! 22 januari 2021 09:12
  quote:

  createmonnie schreef op 22 januari 2021 08:58:  Ik verwacht een AEX van 300 150 eind 2021. Puur omdat de realiteit haar kop zal uitsteken en de CB's, overheden met hun rug tegen de muren zullen staan.

  Wereldwijd verbranden duizenden bedrijven cash, omdat de pandemie voor ellende zorgt.In Nederland hebben we een nieuw loket geopend, zodat bedrijven een winterslaap kunnen houden.

  De nieuwe wereld orde is zo onbekend, maar we zijn heftig toe aan een drastische verandering. Schiet op... Mensen raken in paniek en plegen zelfmoord of gaan rellen  De Kern..!

  Ab..
 4. forum rang 4 b.west.invest 22 januari 2021 09:18
  Goedemorgen allen , de kleur is rood ?
  Mijn jaarcijfers 2020 ook , ondankds steun NOW en TVL .
  Helaas staat de telefoon niet op rood , dus kan ik hier fijn mee onzin uitkramen of NI ?

  Vandaag staan P2020 en de toerist wel op groen , TROO helaas niet ondanks dat hij de markt meer dan redelijk beschrijft , helaas te vroeg de daling .

  Maar wees allemaal niet te blij want moeders ligt nog op bed , zoals Troo denkt , het is nog te vroeg .

  Fijne dag ,

  Ben
 5. Bubbletrader 22 januari 2021 09:23
  Creatmonnie

  Helemaal mee eens!!
  De heer Tostrams spreekt voor eigen parochie.
  Natuurlijk kan de Dow verdriedubbelen maar deze kan ook zomaar halveren. Dat hangt helemaal af of vanaf dit punt de schuldenberg verder wordt opgeblazen (wat waarschijnlijk zal gebeuren, er is geen weg terug).
  De wereld is ziek van corona en de financiële wereld is ziek gemaakt door de centrale banken en politiek
 6. wollum 22 januari 2021 09:26
  hallo Royce, Altijd goed je stukken aan het lezen. Ik zie in de grafiek de dalende rente en de swing naar tech.
  met rentes die niet lager kunnen en tech op bijonzder hoge eps-sen lijkt me de koersontwikkeling een gevolg van:
  Tina: waar moet je nog rendement halen? dan maar naar de beurs. en er staat nog veel geld aan de kant.
  value: olie, grondstoffen, fabrieken. staan op doodnormale eps'sen, er is ruimte voor groei
  maar:
  er is een enorme schuld. trijarden!
  er moet toch een enorme crisis aankomen?
  what about the Reset?

  graag je visie op de komende crisis
 7. forum rang 4 Diminhu 22 januari 2021 09:36
  Gisteren shortje opgepakt, sinds lang nog eens short, wel even welletjes geweest. 700? Kan zeker. Maar nu tikkie terug zou niet meer dan normaal zijn, hoeft niet ver te zijn voor mij, short op 565,18. met 550 ben ik al lang tevreden.

  En bovendien voor de longers een topje op 666,66 is toch een signaal dat je niet kan negeren :)
 8. forum rang 6 ttroo 22 januari 2021 09:37
  DSM heeft moeite om de 147 te houden. Randstad gaat komen met die lage 53. Eindelijk. ING kan nog twee dubbeltjes van af. ASML. Rood? Delisten. Direct. Adyen. Top gemaakt?
  Amerikaanse futures ook rood. Wat is er gebeurd vannacht? Centrale Banken konden geen extra Free Credits sturen naar de markten? Ja. Dat is een schokkende mededeling. De top is misschien wel gisteren gezet, maar er zat nog ruimte in tot midden / eind volgende week. Beetje opletten dat de markten niet gaan reversen naar minder rood. Wolters Kluwer staat weer op een lage 69.
145 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare