Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX doet stap terug na sterke opmars

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs deed vrijdag een stap terug, na de sterke koerswinst een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. Beleggers verwerkten het steunplan van aankomend president Joe Biden, die 1,9 biljoen dollar wil uittrekken voor de Amerikaanse economie. Daarnaast werd uitgekeken naar de resultaten van de grote Amerikaanse banken JPMorgan, Citigroup en Wells Fargo, die later op de dag naar buiten komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 654,08 punten. De hoofdindex won een dag eerder 1,9 procent. De MidKap daalde 0,3 procent tot 980,74 punten. Het derde kabinet van Mark Rutte dreigt te vallen. Door de toeslagenaffaire staat de regeringscoalitie onder zware druk.

De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,6 procent. In heel Frankrijk wordt vanaf zaterdag een strengere avondklok ingevoerd in de strijd tegen het coronavirus. Ook de Duitse regering denkt aan een avondklok en overweegt het openbaar vervoer stil te leggen. In Londen daalde de hoofdindex 0,5 procent. De Britse economie kromp in november met 2,6 procent door de nieuwe lockdown.

Biden

Biden wil met zijn "Amerikaanse reddingsplan" onder meer 1 biljoen dollar beschikbaar stellen om families te helpen. Hoewel Wall Street blij is met de extra steun nemen de zorgen bij investeerders over hoe de Amerikaanse overheid de plannen denkt te bekostigen wel toe.

In de AEX stond maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway onderaan met een min van dik 2 procent. Bierbrouwer Heineken kampte met een adviesverlaging door Berenberg en daalde 1 procent. Olie- en gasconcern Shell verloor 0,6 procent na een adviesverlaging door Société Générale. Verzekeraar Aegon voerde de stijgers aan met een winst van van 1 procent.

Carrefour

In Parijs zette Carrefour de daling voort met een verlies van 4,5 procent. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire ziet een overname van het Franse supermarktconcern door het Canadese winkelbedrijf Alimentation Couche-Tard niet zitten. Donderdag uitte de minister al zijn zorgen over een mogelijke overname. Carrefour steeg eerder deze week ruim 13 procent door het nieuws over de Canadese interesse. SAP won 1,5 procent in Frankfurt. De Duitse softwaremaker presteerde in het vierde kwartaal beter dan verwacht.

De euro was 1,2124 dollar waard, tegen 1,2153 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 53,13 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 55,78 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: AFN

Meer over AFN

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. stockjoy 15 januari 2021 10:37
    Cijfers US kunnen vandaag ook de richting bepalen. Valt consumptie over december tegen, dan kan het hard gaan. Werkloosheidscijfers waren gisteren ook niet best. Lijkt alsof niemand daar naar kijkt. Iedereen is gefocused op de periode na vaccinatie. Beurzen zitten een beetje met hun hoofd in de wolken.
  2. putter 15 januari 2021 10:49
    Mep lang en hard genoeg op de fles en je krijgt vroeg of laat alle ketchup over je heen. Dat geldt ook voor de inflatie.

    Iedereen kent het gevoel. De fles ketchup is nog halfvol, maar de ketchup wil er niet of nauwelijks uit. Je houdt de fles ondersteboven en mept hard op de bodem. Nog altijd geen ketchup. Tot de hele inhoud plots op je bord kwakt.

    Westerse centraal bankiers hebben de afgelopen 15 jaar geld bijgedrukt alsof het niets is. Financiële crisis, eurocrisis, deflatiedreiging of Covid-19, altijd waren er nieuwe redenen om het monetaire gaspedaal ingedrukt te houden. Toch was de inflatie nauwelijks vooruit te branden. Veel macro-economen, analisten en professoren zien daarin een bewijs dat de inflatie definitief verdwenen is.

    We krijgen na de vaccinatie allicht een enorme ontlading van kopen, winkelen, reizen, feesten, samenkomen en beleven. De spaarreserves vinden dan heel snel hun weg naar de economie, met prijsdruk tot gevolg.
    Dat is hetzelfde als zeggen dat de ketchup nooit uit de fles zal geraken, alleen omdat je er al een halve minuut vruchteloos op mept. Wie voldoende ervaring heeft, weet dat de ketchup vroeg of laat altijd uit de fles komt. Soms wat sneller, soms wat trager. Maar uiteindelijk komt hij wel. Exact hetzelfde geldt voor de inflatie.

    Vandaag gaan snel oplopende overheidsschulden en een razendsnelle geldschepping schijnbaar niet gepaard met een hogere inflatie. De geschiedenis van de inflatie de afgelopen eeuwen is echter bijzonder goed gedocumenteerd. Op periodes waarin overheden ongebreideld geld bijdrukten of heel veel schulden werden gemaakt, volgde altijd en overal een snelle geldontwaarding. Door hogere inflatie.

    Deflatoire schok
    In de komende maanden of kwartalen zit een hogere inflatie er nog niet aan te komen. We beleven eerder een deflatoire schok. In een economie met lockdowns, beperkingen op de bewegingsvrijheid en gesloten bedrijven is de prijsdruk beperkt. Een kapper die dicht is, kan zijn prijzen niet verhogen. Werknemers die tijdelijk werkloos zijn, consumeren minder dan toen ze nog een volledig loon hadden.

    Voorlopig leidt de combinatie van een onvolledige vaccinatie en coviduitbraken tot een stop-and-go-economie. Ze zal pas weer op volle toeren beginnen te draaien als de meeste mensen gevaccineerd zijn en we groepsimmuniteit bereiken. Pas dan verdwijnen de meeste beperkingen op werken, reizen, samenkomen, ontspannen en sporten. We krijgen dan allicht een enorme ontlading van kopen, winkelen, reizen, feesten, samenkomen en beleven. De aangelegde spaarreserves zullen dan heel snel hun weg vinden naar de economie, met prijsdruk tot gevolg. Ook de anderhalvemetereconomie is inflatoir. Winkels, hotels en restaurants zullen hun lagere capaciteit verrekenen in hogere prijzen.

    Globalisering
    Er zijn nog argumenten om een hogere inflatie te verwachten. De globalisering heeft de inflatie de afgelopen decennia sterk gedrukt. Goedkope arbeid uit Centraal- en Oost-Europa garandeerde dat onze huizen goedkoop gebouwd en onze peren goedkoop geplukt werden. China exporteerde massaal goedkope producten, en dus deflatie, naar onze contreien. In het Westen gingen fabrieken dicht en goedkope importwinkels open. De werknemers concurreerden met arbeiders aan de andere kant van de planeet en verloren hun loononderhandelingsmacht.

    De deflatoire kracht van de globalisering verdwijnt. Het nationalisme en het protectionisme nemen overal toe, net als het westerse wantrouwen tegenover China.
    Die deflatoire kracht van de globalisering verdwijnt. Het nationalisme en het protectionisme nemen overal toe, net als het westerse wantrouwen tegenover China. Maar ook de Chinese agressie tegen de Oeigoeren of Hongkong en de coronadoofpotoperatie zal gevolgen hebben op geopolitiek vlak en voor de handel. Het multilateralisme en de globalisering zijn op de terugweg. Een meer uitgesproken protectionisme betekent dat we meer lokale producten zullen moeten kopen - duurdere producten dus.

    Ook de inspanningen voor het klimaat zullen de inflatie opdrijven. De afgelopen decennia hielden we in ons productie- en consumptiegedrag nooit rekening met de werkelijke kosten van de klimaatverandering. Dat hield onze consumptieprijzen kunstmatig laag - iemand een vluchtje Barcelona voor 10 euro? Als we de werkelijke maatschappelijke kostprijs van de klimaatverandering meerekenen, zullen de meeste producten fors duurder worden. Of het nu gaat om auto’s, kleding, elektronica, reizen of voeding.

    De terugkeer van de inflatie lijkt voor velen ondenkbaar. Maar de grote overheidstekorten, de onbeperkte geldcreatie en het einde van een aantal structureel deflatoire krachten vormen een krachtige cocktail. Wie lang en hard genoeg op de fles mept, krijgt vroeg of laat alle ketchup over zich heen.
  3. LLinssen 15 januari 2021 12:11
    quote:

    ramp 2017 schreef op 15 januari 2021 10:39:

    Wat ik mij afvraag hebben we het hier over miljard of over 1000 miljard we zitten in Nederland en hier is een biljoen 1000 miljard , maar die journalisten gebruiken alles door elkaar en nemen klakkeloos over , dus waar hebben we het nu feitelijk over ....
    Het gaat over americaanse trillions, dat is voor ons een biljoen en voor wie dat duizelt kun je het 1000 miljard noemen. Het staat goed in dit artikel.

    Hoe dan ook, een boel geld.
  4. Felix07 15 januari 2021 13:37
    quote:

    Anoniem1337 schreef op 15 januari 2021 11:15:

    Kwam een vriend gisteren bij me op bezoek, die normaliter niks heeft met beleggen, vertelt hij me ineens dat hij aandelen heeft gekocht net als zijn vrienden... Als dit geen rood signaal is dat weet ik het ook niet meer. SHORT!
    Klopt. Zodra het bij de kapper over beleggen gaat, dan moet je wegwezen.. 'This time is different', gevaarlijk inderdaad, maar misschien wel juist gegeven de enorme steunpakketten die er wereldwijd in de economie gekieperd worden. Bovendien, wat is tegenwoordig niet overgewaardeerd?
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links