Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Lichtpuntje in de lockdown

TA: Lichtpuntje in de lockdown

Haaks op het donkere coronascenario is er een lichtpuntje voor de Nederlandse staat. Wopke Hoekstra kan bij de financiering van zijn coronasteunpakket namelijk gebruik maken van een rente die dik onder 0% staat.

Op de laatste persconferentie van Rutte is, met de verlenging van de lockdown, opnieuw een donker scenario geschetst. Economen houden nu rekening met extra negatieve economische fallout. Zij verwachten dat de verlenging van de huidige lockdownmaatregelen de Nederlandse economie in een recessie stort.

Bij elkaar is de Nederlandse samenleving aan coronasteun en misgelopen belastinginkomsten ruim 60 miljard euro kwijt.

Negatieve rente

Ooit moeten we dit terugbetalen. Maar lichtpuntje in de duisternis is de kapitaalmarktrente onder 0%. We kennen al zo'n tweejaar een negatieve rente. Op dit moment staat de 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente rond -0,45%.

Overigens heb ik het renteverloop voríg jaar niet goed ingeschat. Medio 2020 dacht ik dat het technische plaatje op een rentestijging anticipeerde.

Laagste punt lijkt achter de rug

Op basis van het technische beeld denk ik nog steeds dat de Nederlandse rente het laagste punt achter zich heeft liggen. Wopke moet dus opschieten, want de rente gaat weer oplopen. Technisch zou de Nederlandse rente weer structureel boven de 0% kunnen uitstijgen. Overigens is de Amerikaanse kapitaalmarktrente al opwaarts gedraaid.

Een opleving van de kapitaalmarktrente in Nederland zal ook bij Nederlandse pensioengerechtigden als muziek in de oren klinken. Zoals bekend wordt de contante waarde van de pensioenverplichtingen berekend aan de hand van de rentecurve.

Deze keer kijk ik nogmaals naar de rentemarkten, zowel in Nederland als in de VS

Nederlandse kapitaalmarktrente korte termijn

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente draait nu de dalende trend is gebroken. Het technische beeld krult verder omhoog indien de laatste top rond 0,40% wordt gebroken.Nederlandse kapitaalmarktrente lange termijn

De meerjarige dalende trend van de Nederlandse rente is intact, maar begint te stabiliseren. De rente vormt binnen de dalende trend potentiële hogere bodems. Dit signaleert dat het technische beeld opwaarts kan draaien.

Voor een nieuw signaal naar boven moet de Nederlandse rente eerst uit de lange termijn dalende trend breken. Pas bij een uitbraak en slotstand boven de weerstand van -0,09% (gevormd op 5 juni 2020) komt er meer opwaarts potentieel vrij.

Amerikaanse kapitaalmarktrente lange termijn

De Amerikaanse 30-jaars kapitaalmarktrente heeft de koerspieken uit de tweede helft van 2020 rond 1,80% gepasseerd. Daarmee is er sprake van een technische doorbraak.

Ook heeft de Amerikaanse 30-jaars rente al hogere koersbodems weten te vormen, die de draai in de Amerikaanse 30-jaars rente valideren.

Er hangt een rentestijging in de lucht richting 2,43% (gevormd op 15 november 2019). Er ligt steun op 1,35% (de bodem van 3 september 2020).

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 27 jan TA: Wall Street blijft overeind 244
 2. 26 jan TA: DAX laat kopje hangen 114
 3. 25 jan TA: Lichte vermoeidheid AEX 236

Reacties

92 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 createmonnie 13 januari 2021 08:10
  Prachtig om te lezen dat we onder de 0 kunnen lenen en positief nieuws voor pensioenfondsen dat de rente weer zal stijgen. De enige vraag die ontstaan is of het lichtpuntje van lenen met negatieve rente de economie van Nederland en Europa zal redden. Ondernemers raken uitgeput en staken hun onderneming.

  Wat zijn de gevolgen van jarenlang een begrotingstekort hebben? Wat zijn de gevolgen als het Britse variant toeslaat? Wat kunnen we verwachten als de economie volzit met schulden die niet meer afbetaald kunnen worden? Het is en blijft onzeker en volgens de geschiedenis houdt de beurs niet van onzekerheden.

  Beursstand anno 2021 643 punten. Dankzij onzekerheden (hoop), ECB en overheden beleid.
 2. W-Belegger 13 januari 2021 08:23
  Er staat: "Bij elkaar is de Nederlandse samenleving aan coronasteun en misgelopen belastinginkomsten ruim 60 miljard euro kwijt."
  Lijkt mij aan de lage kant, en de teller loopt voorlopig nog op. Lang niet alles zal daarin meegerekend zijn. Denk ook aan de indirecte gevolgen zoals de staatsaandelen ABN en KLM, die papieren koersverliezen zijn vast niet meegerekend.
 3. forum rang 6 ttroo 13 januari 2021 09:31
  Wall of Free Credits blijft hoger gaan. We kunnen niet meer zonder. Het werd ook heel erg eng met futures die twee dagen rood liet zien. Overtuigend zijn de groene futures niet. Maar DAXie heeft de openings dip overleeft. Tesla schoot omhoog. India las ik. Uitbesteden van produktie. Tja. Ze moeten iets doen om markt aandeel vast te houden. Europese en Chineze auto bouwers timmeren snel aan de Elektrische weg. Concurrentie wordt stevig in de Elektrische Automarkt. China doet goed mee en springt veel sneller naar Europa dan met de smartphones. Die aanval op het capitol is de uitbarsting aan het einde waar de druk op de ketel steeds groter werd. Trump heeft zoveel beledigd en nu pas aan het einde van zijn presidentie durven ze hem aan te pakken. Triest zeer triest. Kortom macht doet mensen en bedrijven echt wel een stuk liever maken, bang voor de tegen maatregelen van die macht hebber of macht hebster.
 4. forum rang 7 What Else ?! 13 januari 2021 09:33
  JE Take Away boekt record winsten met bezorg Maaltijden..

  Opvallend: mensen laten steeds meer eten bezorgen en helemaal tijdens Lock-down..

  Maar ze hebben "juist nú" alle tijd van de Wereld om aan hun gezondheid te werken..

  Plus dat het bezorgde eten niet op kan tegen de "Eigen Pot" kwa gezondheid..

  Maar straks wél weer met zijn allen naar de Sportschool met de Auto..

  Alwaar zij jou toestel bezet houden omdat ze zo nodig een lange tijd moeten Appen..

  Dat zijn Luie en hypocriete Nep- Mensjes.. ;))
 5. forum rang 6 ttroo 13 januari 2021 09:49
  Mensen kunnen nu social media-en als ze willen. Maar dat is nu niet leuk. Straks wel. Staat het weer interessant. Zo werkt dat. DAXie probeert tweede dippie weg te werken. Wordt toch geen derde dag met rode futures? Dan moeten centrale banken zwaar gaan ingrijpen. Het is geen goed teken dan ze niet verder kunnen doorstomen. Amerikaanse Yield ging van een goede groene koers naar een rode koers toe. Opvallend. Olieprijzen stijgen gewoon verder. Zag ik Brent al weer op de $57 staan? Ze hebben 10% bijgedaan in een relatieve korte tijd.Gas prijzen uit hun dak in Azie. Ach. Tellen we niet mee. DAXie is al wer bijna terug op die 12.920 / 12.925 punten. De future dan. Dax gaat zo rapporteren aan de ECB: Tweede ochtend dip is weggewerkt. We hebben veel euro's nodig om meer groen te laten zien aan TTROO, want die vindt als we groen laten zien, niet overtuigend genoeg. AEXie komt ook weer bij. Komt er een derde dip?
 6. forum rang 7 Lepre Chaun 13 januari 2021 10:27
  Google heeft tussen 2012 en 2019
  via een Nederlands dochterbedrijf 128
  miljard euro doorgesluisd naar Bermuda.
  Daarmee ontweek Google de betaling van
  tientallen miljarden aan belastingen in
  de VS.De constructie leverde de
  Nederlandse fiscus ruim 25 miljoen euro
  op,0,02 procent van het totale bedrag.

  Google is onder druk van strengere
  belastingwetgeving vorig jaar gestopt
  met de constructie.Google zegt dat het
  geld naar de VS is teruggebracht en dat
  er daar belasting over is betaald.

  In Nederland was Google geen belasting
  verschuldigd over royalty's die het
  land in en uit gingen.
 7. koekwous 13 januari 2021 10:35
  quote:

  What Else ?! schreef op 13 januari 2021 09:33:


  JE Take Away boekt record winsten met bezorg Maaltijden..

  Opvallend: mensen laten steeds meer eten bezorgen en helemaal tijdens Lock-down..

  Maar ze hebben "juist nú" alle tijd van de Wereld om aan hun gezondheid te werken..

  Plus dat het bezorgde eten niet op kan tegen de "Eigen Pot" kwa gezondheid..

  Maar straks wél weer met zijn allen naar de Sportschool met de Auto..

  Alwaar zij jou toestel bezet houden omdat ze zo nodig een lange tijd moeten Appen..

  Dat zijn Luie en hypocriete Nep- Mensjes.. ;))


  Je hebt gelijk met gezondheid en sportschool enzo. Maar af en toe is het toch ook lekker om een (goeie) maaltijd te bestellen. Je moet jezelf af en toe ook kietelen
  Restaurants moeten veel afdragen aan Take Away. Als ik wat bestel dan bel ik eerst of een restaurant zelf een bezorger in dienst heeft. Zo ja, dan buiten Take away om en steun je een lokale ondernemer
 8. forum rang 6 P2020 13 januari 2021 11:03
  quote:

  b.west.invest schreef op 13 januari 2021 10:28:


  8 x put 400 teruggekocht op 0.40 vanochtend die ik had verkocht voor 0.70 . Onn 8 x 1 .
  6 x put 500 erbij gekocht op 1.47 . Deze in 1 x .

  Huidige bezit 34 x Put 400 maart verkocht en 48 x Put 500 gekocht .

  Kom maar op moeder , doet uw best .


  Ga je de asmi en asml in lockdown doen ?
  Kunnen we best even zonder..
92 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare