Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

AEX stijgt, maar wordt goedkoper

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 10:15 Hoi Den Haag, hoe zit het met ABN Amro? 2
 2. 08:05 BeursVandaag: Coinbonanza
 3. 08:05 BeursVandaag: Coinbonanza

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 4 januari 2021 15:24
  Dat gaat Vadertje Tijd te zijner tijd leren, maar er is één belangrijk punt dat voor aandelen pleit. Het verschil tussen rendement op stock en op officiële risicoconcurrent AAA-staatsobligaties (rentes dus) is recordhoog. Dit duidt er juist op dat aandelen misschien nog nooit zo goedkoop zijn geweest!

  Deze vergelijking blijft verschrikkelijk en gevaarlijk omdat mensen het mogelijk ook nog geloven ook.

  Simpel vergelijkbaar voorbeeld;

  Je gaat naar de bakker.
  Je kan een witbrood kopen voor 2 euro en een bruin brood voor 2.20, zeg maar investeren in eten.
  Wat je koopt maakt even niet uit want beide staan zeg maar historisch correct geprijsd.

  Maar een week later ga je weer naar de bakker.
  Het witbrood kost nu 20.000 euro en het bruinbrood kost nu 25000 euro.

  En als je het bovenste dan ter harte zou nemen zou dan het zelfde zijn als dan tegen de bakker zeggen ' zeg bakker, waarom is dat witbrood ineens zo goedkoop ' ?
 2. ranorene 4 januari 2021 15:51
  Als je de gemiddelde koers-winst ratio van 2020 vergelijkt met de gemiddelde koers-winst ratio van 2000 zijn we nu beter af, dat wil zeggen goedkoper. Aandelenkoersen op zichzelf vergelijken zegt niet zoveel. Indexstanden met elkaar vergelijken is helemaal appels met peren vergelijken, omdat er in het jaar 2000 andere fondsen in welke index dan ook zaten dan nu het geval is. Sommige techfondsen hebben wel een zeer hoge koers-winst ratio die waarschijnlijk nooit wordt waargemaakt, wat dat betreft is er enige vergelijking met de dot.com bubbel van 2000. Maar het grote verschil is dat er nu wel techfondsen zijn die massa's geld verdienen en die waren er toen nauwelijks. Op basis van de koers-winst ratio is de beurs niet goedkoop, maar ook niet duur. Maar dat is natuurlijk ook weer een gemiddelde en zegt niets over individuele fondsen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare