Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (627,59)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 82,51%
Lager 17,49%

BeursVandaag: "Amerikaanse economie groeit 5%"

BeursVandaag: "Amerikaanse economie groeit 5%"

De eindejaarsrally is in volle gang. De futures staan wederom in het groen en het lijkt er zelfs op dat we boven de jaartop van 629,23 openen. Het sentiment is goed nadat het coronasteunpakket van $900 miljard afgelopen maandag definitief is goedgekeurd.

Voor Goldman Sachs reden om zijn taxaties voor het eerste kwartaal naar boven bij te stellen. De Amerikaanse zakenbank gaat voor het eerste kwartaal uit van een groei van 5%. Dat was eerder nog 3%. 

We zitten momenteel in een markt waar alles wordt aangegrepen om de koersen hoger te zetten. Dat past goed bij een eindejaarsrally. Let ook even op de zwakke dollar. De euro wint vanochtend wederom 0,4% ten opzichte van de wereldreservemunt.

Dit jaar staat de dollar ruim 9% lager. Dit is waarom Unilever (-5,2%) en Ahold (+5,9%) year to date een beetje tegenvallen. Laatstgenoemde is operationeel bijvoorbeeld een van de grote winnaars van de coronacrisis. Toch blijft de koers achter. De zwakke dollar remt de toekomstige winsten in euro's. 

Japanse opmars

De Japanners hebben er vandaag zin in. De Nikkei stijgt met 2,4% en komt daarmee uit op het hoogste niveau sinds 1990. Het record, dat stamt uit december 1989, is echter nog ver weg.

Destijds sloot de Japanse beurs op 38.957 punten. Om deze stand te bereiken moet er nog zo'n 40% bij komen. Het maakt pijnlijk duidelijk hoe groot de bubbel toen was. In de periode 1984-1989 verviervoudigde de Nikkei zelfs.

Ik heb mij laten vertellen dat banken en verzekeraars zelfs meer dan 30 keer de winst deden. Dat is natuurlijk vragen om ongelukken. Toch werden deze bizarre prijzen betaald. Geld was destijds goedkoop en de Japanse overheid investeerde flink in de economie. Dit leidde ertoe dat er wereldwijd met bewondering werd gesproken over het Aziatische land.

Advies, shorts en agenda

Momenteel zijn er nog geen nieuwe adviezen doorgekomen.

De AFM meldt deze shorts: Het is duidelijk dat de professionals een weekje vrijaf hebben. Er zijn immers geen belangrijke wijzigingen in het shortregister gemeld.

 • Wereldhave: 14,25% 
 • Just Eat Takeaway: 12,09% 
 • Air France-KLM: 7,89%
 • Arcadis: 6,72%
 • Fugro: 6,53%
 • Pharming: 6,38%
 • Besi: 6,29% 
 • Unibail Rodamco: 5,89%  
 • AMG: 4,73%
 • SBM Offshore: 3,68%

Agenda

Ik heb wel eens een vollere agenda gezien. We moeten het doen met een cijfer van de Conference Board over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Ik ga er niet vanuit dat de markten hard zullen bewegen op het cijfer. Anderzijds bepalen de particulieren de handel dus u weet het maar nooit.

29 dec Event Consensus
16:00   VS Conference Board consumentenvertrouwen dec 97,0

Nu nog even dit 

Voor wie denkt dat Corona slechts een griepje is.

Don't fight the fed!

Eerst word je vergiftigd en daarna moet je snel terugkomen om gevangenisstraf te ontlopen. Tja, dan is Nederland zo slecht nog niet.

Ojee.

We worden hebzuchtig, Large caps gaan underperformen en Tesla wordt een drama. Dat zijn de voorspellingen van Wells Fargo.

Zit een blue sweep er toch nog in?

Don't fight big tech.

 

Veel plezier en succes. Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak. 

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze beleggersdesk. De jarenlange ervaring van onze redacteuren samen met de inkoop van real time monitoren hebben onze kooptips een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van +23,96%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening zijn te vinden op de rendementen pagina.

Met IEX Premium heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 13 apr Air France-KLM: emissie op €4,84 3
 2. 13 apr Fastned: Waarom daalt de koers niet? 7
 3. 12 apr Vooruitzichten Alfen blijven rooskleurig 1

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Per aspera ad astra 29 december 2020 10:11
  Ik speelde vroeger wel eens monopolie met de schoonfamilie. Zij hadden een nieuwe regel bedacht dat als iemand bijna bankroet was er een rondje van de bank kwam....
  Naast het feit dat de bank ook regelmatig "jarig" was en er wederom geld werd uitgedeeld.
  Het spel duurde eindeloos en er waren nooit echte verliezers. Gezellig was het wel.
  Edoch weet ik wel dat het spel in Amerika is bedacht, en het de basis lijkt geworden voor de huidige economie...
 2. forum rang 5 Krentenmenten 31 december 2020 12:09
  quote:

  Post Mortem schreef op 29 december 2020 10:11:


  Ik speelde vroeger wel eens monopolie met de schoonfamilie. Zij hadden een nieuwe regel bedacht dat als iemand bijna bankroet was er een rondje van de bank kwam....
  Naast het feit dat de bank ook regelmatig "jarig" was en er wederom geld werd uitgedeeld.
  Het spel duurde eindeloos en er waren nooit echte verliezers. Gezellig was het wel.
  Edoch weet ik wel dat het spel in Amerika is bedacht, en het de basis lijkt geworden voor de huidige economie...
  economie is een groot piramide spel, waarbij in stand blijven zolang er innovatie is en geldelijke input. Ontbreekt dit, dan maakt oorlog er een eind aan!!
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare