Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Gluren bij de buren

TA: Gluren bij de buren

Een oud gezegde luidt dat bij de buren het gras altijd groener is. Thans geldt dit nog niet op de aandelenmarkten om ons heen.

Technisch blijft op de Duitse beurs de DAX-index al bijna drie jaar hangen onder de toppen van eind 2017. Daar staat tegenover dat op de korte termijn de stemming bij onze oosterburen lijkt te verbeteren.

Duidelijk hogere bodem bij DAX

Ten eerste is het correctieve patroon gebroken. Maar veel belangrijker is dat er een duidelijk hogere bodem is gevormd, die aangeeft dat de kopers actief worden. Technisch lijkt de DAX een gigantische hoofd & schouder-formatie te vormen, waarvan de weerstand rond 13.795 punten ligt.

Indien de DAX definitief uitbreekt zal de Nederlandse beurs zeker op sleeptouw genomen worden. Overigens heeft de AEX enkele weken geleden al richting gekozen, nadat een vlagformatie opwaarts werd gebroken.

Kortom, we gluren bij de buren of het gras al groener wordt. Vandaag bekijk ik de langetermijnplaatjes op de AEX en de DAX.

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Word dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuille mutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees.

Al voor € 1 euro (voor de eerste maand) kunt u kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

De vlag uit voor de AEX

Zo'n vijf weken geleden heeft de AEX een patroon met lagere toppen verlaten. Hiermee werd een vlagformatie (tussen de twee blauwe lijnen) opwaarts gebroken. Een vlagformatie, in het TA-jargon Flag genoemd, is een van de bekendere koerspatronen.

Een vlagformatie geeft doorgaans een tijdelijke onderbreking van een trend aan, maar beweegt altijd tegen de richting van de trend in. De AEX zat tussen juni en november in de vlag vastgeplakt in de bandbreedte 528-589 punten.

Bij een stijgende trend zal de vlag dus altijd neerwaarts bewegen, en vice versa. Zie ook uitleg vlagformatie met de voorbeeldgrafiek helemaal onderaan deze column.

Koersdoelen 632 en 728 punten

Wellicht voorbarig, maar het uiteindelijke koersdoel van de vlagformatie ligt op 728 punten. Dat is dus ruim boven het all-time high van de AEX dat in 2001 rond 701 punten is gevormd.

Om dit koersdoel te berekenen moeten we ook de coronabodem van 389,60 uit maart erbij betrekken.

Eerst naar 632,12

Na een opwaartse uitbraak uit de vlag kan de AEX eerst naar 632,12 punten, waar de top van februari ligt. In tweede instantie naar 701, maar het uiteindelijke koersdoel van de vlagformatie kan op 728 punten berekend worden (zie de uitleg van het principe van de vlag onderaan deze column).

Dit koersdoel berekenen we door eerst de afstand tussen de coronabodem van maart (389,60 punten) en de top van de vlag (589,40 punten) te bepalen. De afstand daartussen bedraagt 199,80 punten.

Deze uitkomst tellen we op bij de bodem van de vlag op 528,68 punten. Dit zou een theoretisch berekend koersdoel van 728 punten opleveren.

Duitsland wil uitbreken

De Duitse beurs beweegt al een paar jaar onder een zware horizontale weerstand. Deze hebben we op de grafiek afgebakend met de horizontale rode lijn. Bezien vanuit de TA-invalshoek is de DAX bezig met een gigantische hoofd & schouder-formatie.

Na een uitbraak boven weerstand 13.795,24 punten wordt dit koerspatroon voltooid, waarna 16.150,00 het eerstvolgende opwaartse koersdoel wordt.

Het uiteindelijke koersdoel op basis van de volledige hoofd & schouder-formatie ligt rond 19.350 punten. (zie de uitleg van het principe van de hoofd & schouder-formatie en de koersdoelberekening onderaan deze column).

Uitleg vlagformatie

Om het koersdoel van een vlagformatie te berekenen passen we de measured move toe.

  • Een vlagformatie is een koerspatroon dat altijd tegen de heersende trend ingaat. In een stijgende trend (zoals bij de AEX) bewoog de vlag dus omlaag.

  • De vlag wordt voltooid zodra de correctieve fase aan de bovenkant wordt gebroken. Hoe hoger de omzet tijdens de uitbraak van de vlag, des te betrouwbaarder het signaal is. In het geval van de AEX is er bij de uitbraak van de vlag ook nog een gap gevormd. Deze geeft de uitbraak extra dynamiek.

  • Een vlag wordt door handelaren vaak gebruikt om een koersdoel te berekenen. Hiervoor past men de measured move toe. Volgens deze theorie is de lengte van de nieuwe stijging (van C naar D) doorgaans even groot als die van het voorgaande stijging (van A naar B). De afstand tussen de punten C en D is grofweg even groot als die tussen de punten A en B.

  • Bij de AEX bedraag de afstand tussen A (maartbodem: 389,60 punten) en B (de top van de vlag; 589,40 punten) 199,80 punten. Deze uitkomst tellen we op bij de bodem van de vlag, dus bij C (528,68 punten). Dit zou een theoretisch berekend koersdoel van 728,20 punten bij punt D opleveren./grafieken/vlagb.gif

Uitleg hoofd & schouder-formatie

  • De omgekeerde hoofd & schouder-formatie bestaat altijd uit minimaal drie correcties, waaruit bodems worden gevormd. De middelste bodem, het hoofd, is altijd de diepste. De twee correcties aan beide zijden vormen de schouders.
  • Op de gestileerde voorbeeldgrafiek hieronder wordt het hoofd door bodem X gevormd, de linkerschouder door bodem Y, de rechter door bodem Z.
  • Het patroon wordt voltooid met de doorbraak boven de zogenaamde neklijn, die de tussenliggende toppen verbindt. Op de gestileerde voorbeeldgrafiek ligt deze neklijn op punt B.
  • Dit patroon is vrij betrouwbaar in het berekenen van koersdoelen, zowel op korte als op langere termijn. Wanneer u de afstand tussen het hoofd (X) en de neklijn (B) optelt boven het uitbraakpunt, kunt u het koersdoel berekenen.
  • Een tussenliggend koersdoel is te berekenen door de afstand tussen de rechterschouder (Z) en het uitbraakpunt op te tellen boven de neklijn.

/grafieken/HS.gif

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Reacties

196 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 MD2018 18 december 2020 09:23
    quote:

    Eric de Rus schreef op 18 december 2020 09:14:

    C530 die vandaag expireert terug gekocht voor 12 cent.

    Ik wil niet onaangenaam verrast worden op Q witching day :)

    Goedemorgen overigens
    Ik zit er ook aan te denken Call opties te nemen, net mijn put door het putje zien gaan... Gelukkig maakte mijn porto Pharming het goed..

    Succes allen en the only way is up!
  2. [verwijderd] 18 december 2020 09:41
    quote:

    MD2018 schreef op 18 december 2020 09:23:

    [...]

    Ik zit er ook aan te denken Call opties te nemen, net mijn put door het putje zien gaan... Gelukkig maakte mijn porto Pharming het goed..

    Succes allen en the only way is up!
    Ja MD! Op zich is het niet zo gek dat je een putje hebt aangeschaft als je dik in Pharming zit. Mooie verzekering.

    Ik hoop dat je winst met Pharming vandaag je verlies van je putje weer ruimschoots heeft goed gemaakt.
196 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links