Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Beurs eerst wat terug

TA: Beurs eerst wat terug

Technisch stuit de euro, versus de dollar, op de top van begin september rond $1,20. De euro kan een stapje terug doen. In het kielzog kan ook de Nederlandse aandelenbeurs de opmars even onderbreken.

Het verloop van de euro/dollar koers en die van de AEX zijn met elkaar verbonden. Ten eerste valt de consolidatie van de AEX van de afgelopen maanden, geheel samen met het zijwaartse verloop van de euro. Verder is de recente AEX-rally (van 530 naar 610) gedragen door een herstel van de euro (van 1,16 naar 1,20).

Vandaag bekijk ik de AEX en de euro/dollar, maar eerst de Slimste Belegger-competitie. De editie 2020 is nu voorbij. Ik ga het nog missen, want als liefhebber is er niets leukers dan 24 uur per dag bovenop de markten zitten en af en toe snel in- en uitstappen. Ik heb de eerste dagen na de competitie altijd een beetje last van ontwenningsverschijnselen.

Aan het eind van de wedstrijdperiode, afgelopen vrijdag, had ik een eindsaldo van €138.017 op mijn fictieve bankrekening staan, dus een winst van ruim 38%.
Ik kan trouwens ook Jean-Paul van Oudheusden en Nico Bakker feliciteren met een positief resultaat van resp. 5,28% en 4,38%. Daarmee behoren zij tot het selecte groepje winnaars, want slechts een kwart van alle deelnemers heeft de voeten in deze competitie droog weten te houden.

Helaas zijn Jim Tehupuring en Guy Boscart de competitie in het rood geëindigd. Jim hield de schade beperkt tot -0,33%, maar Guy heeft echt een flinke scheur in zijn broek opgelopen met -52,69%. www.slimstebelegger.nl

AEX is toe aan een correctie

Technisch is de AEX overbought geraakt. Dit geeft aan dat de AEX toe is aan een tussentijdse terugval. Dat zijn we terug op de tweede grafiek hieronder. Omdat de beurs (bij c) een hogere bodem wist te vormen, zal de correctie beperkt zijn. Ook de top van juli rond 587,03 biedt een sterk vangnet.

AEX overbought

De RSI wordt weergegeven op de onderste doorlopende lijn op de grafiek hieronder. De RSI geeft op korte termijn een overbought conditie (over-gekocht) aan. De Relative Strength Index is een technische indicator die de kracht van de laatste koersstijgingen vergelijkt met die van de laatste koersdalingen. Hiermee kunnen overgekochte (> 70: overbought) condities gevonden worden, zoals thans bij de AEX.

Het gaat bij de RSI ook om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop en de indicator zelf. Deze situatie treedt eveneens bij de AEX op, omdat de index nog hogere toppen vormt, terwijl de RSI dat niet doet. Dat zijn vaak signalen van een nakende trendverandering.

Omdat er een sterke steun ligt rond 587,03 en bij de hogere bodem rond 594, zal de correctie beperkt blijven.

/grafieken/10-rsi.gif

EUR/USD test weerstand

De EUR/USD  is op de weerstand $1,20 (gevormd op 1 september) gestuit en lijkt wat gas terug te nemen. De neutrale fase wordt pas opwaarts afgerond zodra de EUR/USD boven deze weerstand weet te breken. Eerst mag een terugval verwacht worden.

De EUR/USD koers lijkt wel hogere koersbodems te vormen. Dit geeft aan dat een terugval beperkt zal blijven.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 25 jan TA: Lichte vermoeidheid AEX 234
 2. 22 jan TA: Wall Street op ramkoers 145
 3. 20 jan TA: Wall Street's Wittebroodsweken 147

Reacties

238 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Post Mortem 1 december 2020 07:51
  Als een dief in de nacht zijn de futs weer opgepompt. Als je de indexwaarden ziet als equivalent van de totaal opgetelde beurswaardes in valuta, dan zijn de beleggers wederom rijker dan vorig jaar. Corona is goed voor de beurs... Geld heeft geen waarde meer... Met zoveel uitstaand krediet rammen we ooit die ijsberg.
 2. forum rang 7 What Else ?! 1 december 2020 08:15
  quote:

  Speculaas schreef op 1 december 2020 08:06:


  Bijzondere move, gisteravond bleven de aexfuts hangen ondanks dat US gestaag de weg omhoog insloeg, nu klappen de aexfuts wel omhoog. Wat is er veranderd vannacht?


  De Algo's..

  Gister avond rond 22u stonden de criminele futs 1,20 % lager rond 604..

  Hoezo 'hangen'..?!


  Toegevoegd:

  Let wel 1e van de maand..

  Morgen 2e overigens..;)
 3. forum rang 7 What Else ?! 1 december 2020 08:23
  quote:

  Post Mortem schreef op 1 december 2020 07:51:


  Als een dief in de nacht zijn de futs weer opgepompt. Als je de indexwaarden ziet als equivalent van de totaal opgetelde beurswaardes in valuta, dan zijn de beleggers wederom rijker dan vorig jaar. Corona is goed voor de beurs... Geld heeft geen waarde meer... Met zoveel uitstaand krediet rammen we ooit die ijsberg.


  IJsberg reeds gesmolten door opwarming van de Aarde..


  Toegevoegd:

  Hooguit nog een Topje van de IJsberg..;))
238 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare