Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Uitbraak Dow Jones

TA: Uitbraak Dow Jones

Technisch breekt de Dow Jones-index een Hoofd & schouderformatie. Daarmee wordt de toon voor 2021 gezet.

Ondanks Thanksgiving, mag in de VS vuurwerk afgestoken worden. Nadat de Dow Jones-index nieuwe koersrecords neerzette, lijkt de hapering en aarzeling van de afgelopen weken op Wall Street voorbij.

Afgelopen dinsdag slot de Dow voor het eerst boven de 30.000-puntengrens. Beleggers reageren positief op het recente vaccinnieuws en zijn opgelucht over de machtsoverdracht van president Donald Trump aan zijn Democratische opvolger Joe Biden.

Roundophobia

De 30.000-puntengrens heeft technisch geen enkele waarde, maar is wel een niveau met psychologische betekenis. Alleen vanuit het oogpunt van roundophobia zou de markt hier op letten.

In beleggerskringen duidt deze term op de vaak obsessieve aandacht voor ronde getallen. Vaak aarzelt de markt in de buurt van ronde getallen, zoals eerder bij de 20.000 punten voor de Dow Jones en de 100-dollargrens van de olieprijs.

Kansen

Als technisch analist zie ik de komende maanden veel nieuwe kansen. Voor uw privéportefeuille zou dat mogelijkheden bieden.

Op mijn grafieken lijkt Wall Street dus aan het begin van een nieuwe meerjarige bullmarkt te staan. Ook de S&P, de Nasdaq en de SOX-index (halfgeleiders) staan in de startblokken voor een knal naar boven.

Dus de komende tijd valt vuurwerk te verwachten op Wall Street. En als mijn plaatjes me niet bedriegen, binnenkort ook op de Nederlandse beurs.

Hogere bodems

De Dow Jones bewoog de afgelopen tien maanden onder de weerstand van 29.564,70 punten (gevormd op 12 februari). De index liet daarbij hogere koersbodems zien rond 24.843,20 punten (de bodem van juni) en 26.125 punten (de bodem van oktober).

Vanuit technisch perspectief signaleerden deze hogere bodems dat er kopers in de markt zaten. Technisch was dat een signaal dat er een opwaartse draai zat aan te komen.

Inmiddels is de horde van 29.564 punten gebroken, waarmee een gigantische Hoofd & schouders-formatie opwaarts is voltooid. Helemaal onderaan deze column, vindt u een uitleg van de Hoofd & schouder-continueringsformatie.

Nu de Dow de neklijn (oude top) rond 29.564,70 (gevormd op 12 februari) heeft gepasseerd, is de neutrale range aan de bovenkant verlaten. Hierdoor is zoals gezegd een een gigantische Hoofd & schouders-formatie opwaarts voltooid en het technische plaatje verbeterd. Opwaarts heeft de Dow veel ruimte om verder te stijgen.

De langgerekte Goofd & schouders-formatie kan ook gebruikt worden om koersdoelen te berekenen. Na de uitbraak boven de weerstand van 29.564,70 punten wordt 35.000 het eerste opwaartse en 42.500 het volgende koersdoel.

Bij de eerste steun ligt de laatste schouder op 26.125,30 punten (de bodem van 30 oktober).

Goed jaar 2021

Voor het nieuwe beleggingsjaar 2021 is de doorbraak op Wall Street goed nieuws. Beleggers lijken over het coronaravijn heen te willen kijken. Hiermee wordt het sentiment voor aandelen positief ingekleurd.

Daarnaast zullen waarschijnlijk ook alle sectoren voorsorteren op een sterke economische ontwikkeling, waardoor ook andere beursindices op Wall Street worden meegezogen.

In het kielzog zal ook Europa aan het Amerikaanse beursfeestje mee willen doen.

De conclusie is dat het sentiment op Wall Street is verbeterd, na de recente technische uitbraak. Er is voldoende potentieel om te spreken over voldoende lange-termijnperspectief.

Omdat waarschijnlijk ook andere beurzen zullen worden meegetrokken, mag het vuurwerk worden uitgepakt.

Technisch plaatje Dow Jones is verbeterd

De Dow Jones-index heeft de oude weerstand van 29.564,70 punten (gevormd op 12 februari) gebroken. Nu de neutrale range aan de bovenkant is verlaten, verbetert het technische plaatje.

Opwaarts heeft de Dow ruimte om verder te stijgen. Na de uitbraak boven de weerstand van 29.564,70 punten wordt 35.000 het volgende opwaartse koersdoel.

De steun ligt op 26.125,30 punten (de bodem van 30 oktober).


Uitleg hoofd & schouder-formatie

De omgekeerde Hoofd & schouder-formatie is lastig te herkennen. Zeker indien het patroon over langere tijd wordt gevormd. Er zijn Hoofd & schouder-formaties die zich over meerdere jaren voltrekken, waardoor je als belegger vaak het zicht verliest.

De omgekeerde Hoofd & schouder-formatie bestaat altijd uit (minimaal) drie correcties, waaruit bodems worden gevormd. De middelste bodem, het hoofd, is altijd de diepste. De correcties aan beide zijden van het hoofd vormen de schouders.

Dit zeer positieve patroon, de omgekeerde Hoofd & schouder-formatie, lijkt zich nu ook op Wall Street af te tekenen.

 • Op de gestileerde voorbeeldgrafiek hieronder wordt het hoofd door bodem X gevormd, de linkerschouder door bodem Y, de rechter door bodem Z.
 • Het patroon wordt voltooid met de doorbraak boven de zogenaamde neklijn, die de tussenliggende toppen verbindt. Op de gestileerde voorbeeldgrafiek ligt deze neklijn op punt B. Op de Dow Jones lag deze neklijn op 29.564 punten.
 • Dit patroon is vrij betrouwbaar in het berekenen van koersdoelen, zowel op korte als op langere termijn. Wanneer u de afstand tussen het hoofd (X) en de neklijn (B) optelt boven het uitbraakpunt, kunt u het koersdoel berekenen.
 • Een tussenliggend koersdoel is te berekenen door de afstand tussen de rechterschouder (Z) en het uitbraakpunt op te tellen boven de neklijn.

https://manage.tostrams.nl/analyses/grafieken/hs.gif

 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 TA: Trend AEX blijft sterk 23
 2. 15 jan TA: Wordt 1000 punten nu haalbaar? 208
 3. 14 jan TA: Beleggers blijven positief 217

Reacties

224 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 What Else ?! 27 november 2020 09:10
  quote:

  handyman6 schreef op 27 november 2020 08:48:


  Royce kennende zal het vermoedelijk wel een vette valse uitbraak gaan worden......
  Gingen we niet ooit eens de 700/1000punten opzoeken?
  Kopen,kopen,kopen,lieve mensen,het is Black Friday
  ;-)


  Ooit zouden "we" met KPNiets ook van 85e naar de 100e gaan..

  een paar weken later deed dit FANTAST-tische aandeel onder de e2..:)))

  Royce deed: Roepie.. Roepie..!!


 2. Silk 27 november 2020 09:15
  quote:

  Markies73 schreef op 27 november 2020 08:57:


  Dit is toch gewoon schandalig dit advies. Ik heb hier geen andere woorden voor. Halve wereld staat op instorten. ‘Als mijn plaatjes me niet bedriegen’ te gestoord voor woorden dit.


  Waarom schandalig? Het draadje heet hier toch ook niet voor niets TA? Dus technisch allemaal in orde. Fundamenteel is natuurlijk een andere vraag. Met de nodige trailingstops en veiligheidsmarges kan je best naar boven kijken de komende tijd toch? Brexit hosanna en tweede stimulus moeten ook nog komen. Lekker ruim financieel
  beleid van centrale banken! Oh nog vergeten de negatieve rente ... kan je nagaan hoe hoog ze de markt zo kunnen stuwen.
 3. forum rang 6 Call me Put 27 november 2020 09:21
  quote:

  De nieuwe Kleren van de Keizer.. schreef op 27 november 2020 09:10:


  [...]

  Ooit zouden "we" met KPNiets ook van 85e naar de 100e gaan..

  een paar weken later deed dit FANTAST-tische aandeel onder de e2..:)))

  Royce deed: Roepie.. Roepie..!!


  Roepie, roepie, dat was toch het geluid van een polyfinario?
 4. forum rang 4 Doptieman 27 november 2020 09:28
  quote:

  Gwen88 schreef op 27 november 2020 09:13:


  Heb je beursman gelezen? As het waar is...ratte
  www.beursman.nl/beursnieuws

  #easy


  Ja mooi verhaal hoe ze dat doen met die futures en de de goudprijs.

  Op de Optiebeurs doen ze precies hetzelfde daar laten ze de aex puts bij de 1 punt hogere opening van vanochtend ff Halveren en de AX 4 calls mogen ook een paar dubbeltjes inleveren!!!

  Dus de vandaag expirerende ax4 opties zijn voor de beurs allemaal ongevaarlijk en de laatste premie laten ze er vanochtend
  nog wel uitlopen met wat horizontaal geneuzel. Ratte!!!
224 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare