Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Royal Dutch Shell Sturm & Drang

Royal Dutch Shell Sturm & Drang

Gelukkig zijn er nog oude, wijze beleggers in de zaal. Na de Jom Kipoeroorlog in 1973 brak de eerste oliecrisis uit en ook dat ging niet onopgemerkt voorbij. Desalniettemin verlaagde Shell toen het dividend niet. Blijkbaar zag het die crisis als kortetermijnrisico. Geldt nu niet voor de energietransitie?

Nee, ik heb geen nieuws, maar ik denk dat we allemaal onze ogen uitkijken bij Shell. Wat gebeurt er allemaal? Zo kennen we het aandeel namelijk helemaal niet. Ik weet heel goed dat de meesten van u in de loop van de jaren voor heel wat meer aandelen Royal Dutch Shell kochten, maar ik heb mazzel.

Hoewel, eigenlijk zou die koersdaling mij koud moeten laten. Niet dat ik er ook maar één minuut wakker van heb gelegen, maar ik ben er toch iedere dag mee bezig. Hebt u dat ook: dat individuele aandelen veel meer om tijd en aandacht zuigen dan indexfondsen of trackers? Dat heb ik dus ontdekt dit jaar.

Indices en fondsen zijn abstracter denk ik, daarmee zijn ze nietszeggender, maar bovenal zijn ze breed gespreid. U merkt de capriolen van individuele fondsen gewoon niet. Zeker niet de wereldindex van 1700 aandelen. 

Als Shell het onderwerp is, word ik altijd bedolven onder de reacties op Twitter en hier op IEX leest u onze kopij altijd stuk. Want wie zit er niet in voor zijn of haar pensioen? Uit het beleggersleven gegrepen, denk ik. En u? 

Dit is denk ik ook uit het leven gegrepen, cash op:

En deze meneer is vast niet de enige, vrees ik. Nee, dat ik weet ik zelfs zeker.

Is het alleen erg? Mag u nog even mee doen. Waarom zit u eigenlijk in het aandeel?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 08:05 BeursVandaag: Het is weer veel
  2. 08:05 BeursVandaag: Het is weer veel
  3. 14 apr Hoi Den Haag, hoe zit het met ABN Amro? 2

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare