Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: +4,2%

Slotcall: +4,2%

Het is de laatste tijd bepaald niet saai op de aandelenmarkt. Het naderende coronavaccin van Pfizer zet de markten in vuur in vlam. De AEX sluit de week uiteindelijk 4,2% hoger af.

Een uitstekende prestatie, al doen de overige Europese beurzen het nog een tikje beter. Vooral de Belgische beurs (+10,4%) heeft er zin in. De zwaargewicht binnnen de Bel20 is Ab Inbev en laat dit nou net een bedrijf zijn dat bijzonder veel baat heeft bij een vaccin.

Bij ons staan er relatief veel technologiefondsen genoteerd en die blijven juist wat achter. De grote bleeders zijn Just Eat Takeaway (-8,2%) en Prosus (-8,4%). Het maakt duidelijk dat er veel geld stroomt vanuit de stay at home stocks naar de coronagevoelige aandelen.

Tech tijdelijk de gebeten hond

Het is overigens niet ondenkbaar dat deze beweging van korte duur is. Door de coronacrisis hebben veel mensen voor het eerst een online bestelling gedaan. Zelfs ouderen bestellen massaal online. Als er een vaccin komt dan zal dit niet ineens stoppen.

Just Eat Takeaway zal de komende jaren dus gewoon doorgroeien. De koersdaling van Prosus is overigens wel terecht. De Zuid-Afrikaanse investeringsmaatschappij heeft een groot belang in Tencent en dat bedrijf verdient zijn geld met online gaming.

Als we weer naar buiten mogen dan zullen we iets minder lang achter onze Playstation zitten. Daar komt bij dat de Chinese overheid de macht van de grote internetbedrijven wil inperken. Tencent is daar één van. 

De techgigant kon tot nu toe in China alles overnemen wat los en vast zit, maar daar lijkt nu een einde aan te komen. Daarnaast zijn er geruchten dat Tencent een deel van zijn intellectuele eigendommen moet verkopen. De Chinese overheid hoopt hiermee de absolute controle te houden over deze bedrijven.

"Coronavaccin is een gamechanger"

Vandaag hebben we voor u de zesde IEX-beleggerspodcast klaarstaan. Nico en ik nemen op een luchtige manier de beursontwikkelingen van deze week door. We hebben het over de impact van het coronavaccin op de financiele markten en behandelen uiteraard de meest interessante aandelen van dit moment. Ook blikken we vooruit op de komende week.

 

Ordina in de lift

Vandaag is Ordina met een plus van 9,1% de grote winnaar op het Damrak. Het handelsvolume van 1,2 miljoen stukken ligt ruim boven het gemiddelde dagvolume. Dat terwijl er vandaag geen nieuws is rondom de ICT-dienstverlener.

Gisteren schreef ik al een artikel over waarom de koers nog verder omhoog kan. Het volledige Premiumartikel leest u hier.

De lijstjes

  • AEX deze week: +4,2%
  • AEX deze maand: +11,5%
  • AEX dit jaar: -1,4%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +1,2%

Nasdaq verliezer van de week

Niet alleen de technologiefondsen op het Damrak bleven deze week achter. In Amerika koerst de Nasdaq zelfs 2% in het rood. Verder zien we de olieprijs hard oplopen en keldert de volatiliteitsbarometer VIX (-11,8%).  

Indices

AEX

De absolute knaller op het Damrak is Unibail Rodamco (+45,1%). Niet alleen het nieuws over het naderende coronavaccin wordt met gejuich ontvangen. Het wegstemmen van de claimemissie is ook een belangrijke koerstrigger.

De cijfers van ABN Amro (+16,1%) werden negatief ontvangen, maar daar ziet u in het weekoverzicht niets van terug. KPN (+13,7%) profiteert van overnamegeruchten. Ik kan mij niet voorstellen dat de Nederlandse overheid akkoord zou gaan. Maar goed, niet geschoten is altijd mis.

AEX

AMX

Winkelvastgoed is hot op dit moment. Eurcommercial Properties knalt zo'n 42% omhoog. Goede genade. Air France-KLM (+26,7%) kan volgend jaar zomer weer de nodige vakantiegangers aan boord verwachten. Tenminste, als het middel van Pfizer wordt goedgekeurd.

Flow Traders (-2,7%) moet het hebben van paniekmomenten op de financiële markten. Met een vaccin in aantocht neemt de kans daarop af. WDP (-6,7%) verhuurt logistiek vastgoed. Dat is een sector die juist profiteert van de coronacrisis. Deze categorie aandelen is tijdelijk uit de gratie.

AMX

ASCX

Alfen (-2,5%) profiteert weldegelijk van een coronavaccin, maar staat toch in de uitverkoop. Het is wederom een voorbeeld dat de winnaars even aan populariteit hebben ingeleverd. "Losers" zoals Wereldhave (+24,2%) en Sligro (+23,9%) kennen een topweek.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend heb ik de eer om de vooruitblik te schrijven. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Krisna 14 november 2020 08:17
    Je schrijft: "De koersdaling (8%) van Prosus is overigens wel terecht. De Zuid-Afrikaanse investeringsmaatschappij heeft een groot belang in Tencent en dat bedrijf verdient zijn geld met online gaming.". Maar...Tencent is afgelopen week maar 1% gezakt, dus het komt niet door het bedrijf Tencent of de waardering van daarvan....of zie ik het verkeerd?
  2. forum rang 8 Lepre Chaun 14 november 2020 10:49
    Gaan we af op de conceptverkiezingsprogramma’s dan mogen we van links weinig verwachten.

    Deze partijen willen per saldo geen overheidsgeld besteden aan een goed bedrijfsvestigingsklimaat en het stimuleren van bedrijfsinvesteringen.

    Hun waslijst aan extra overheidsuitgaven moet worden gefinancierd uit belastingverhogingen op bedrijven, hogere inkomens en mensen met vermogens.

    Geen geld

    Links geeft per saldo geen extra geld uit voor het aanjagen van de noodzakelijke bedrijfsinvesteringen.
    Integendeel, deze partijen staan vijandig tegenover het bedrijfsleven, met name het internationale.
    Ze willen de vele miljarden aan extra overheidsuitgaven vooral financieren met forse lastenverzwaringen op het bedrijfsleven.
    Ze menen ten onrechte ook dat we de Nederlandse economie kunnen oppeppen en versterken met laagbetaalde overheidsbaantjes (een soort Melkertbanen uit oude tijden) en omvangrijke om- en bijscholingsprogramma’s. Eerder al dat met deze programma’s slechte ervaringen zijn opgedaan !

    De SP wil bovendien de Nederlandse economie verder verslechteren door uit de EU te treden

    Ook de gedachte die in linkse kringen leeft dat je met je met een grotere overheid voldoende mogelijkheden hebt om de Nederlandse economie aan te zwengelen en het verdienvermogen voor de toekomst te versterken, is een wensdroom.
  3. forum rang 7 wiegveld 14 november 2020 11:43
    Coronavaccin gamechanger??
    ja maar wel met vertraging. Optimisme is veel te groot.
    Lees hoeveel miljoen vaccins gekocht zijn, maar nergens staat wat de precieze levertermijn is.
    Duurt zeker tot de herfst 2021.
    We gaan echt nog een derde golf meemaken en meer schade aan de economie.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links