Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Huizenprijzen gaan dalen, volgens de banken

Column door: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente columns van Jos Koets

 1. 20 nov Uw Douche van Koets: nomineren maar! 12
 2. 06 nov Huizenprijzen gaan dalen, volgens de banken 26
 3. 23 okt Mogelijkheden van een aflossingsvrije hypotheek 20

Reacties

26 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
 1. StoplossBurner 19 november 2020 15:31
  quote:

  LLinssen schreef op 18 november 2020 09:49:


  Ik snap dat de banken verwachten dat hypotheek aanvragen omlaag gaan. De huizenmarkt koelt misschien wel af, stijgingen vlakken misschien wel af. Maar dalingen? Wat is de trigger?

  - De overdrachtsbelasting voor starters gaat weg
  - Tweeverdieners krijgen méér hypotheek
  - Er is krapte op de huizenmarkt
  - De bouw staat hartstikke stil
  - Studenten blijven door het leenstelsel tijdens hun studie thuis wonen en hebben na hun studie een woning nodig
  - NHG is intussen zo hoog dat gedwongen verkoop voor duurdere woningen ook al bijna niet meer van toepassing is
  - De overheid stimuleert als een malle
  - De rente is ongekend laag
  - Mensen investeren massaal in hun woning door te klussen, erfpacht af te kopen etc.

  Waardoor zou de prijs moeten dalen? Oké de hypotheek rente aftrek gaat omlaag, maar met zo'n lage rente profiteer je daar sowieso nauwelijks van. Oké er zijn mensen die hun baan kwijt hebben geraakt. Daar is vanuit de NHG geld voor beschikbaar.
  De banken roepen het al jaar op jaar, en daar is zelfs in crisis tijd niks van terechct gekomen.


  De bouw staat niet stil hoor. Dat zou juist een trigger zijn voor dalende prijzen (dan zou er immers voor minder gebouwd kunnen worden). Voor de bouwcapaciteit die er in NL is wordt er nog steeds veel gebouwd (en verbouwd), ook de komende jaren. Echter zal dat nog steeds niet genoeg zijn om tekorten te verminderen. Door lage rente kan ook de inflatie in grondstoffen (en dus bouwmaterialen) ook nog verder oplopen, i.c.m. verstoorde aanleveringsketen door COVID.
 2. forum rang 8 josti5 19 november 2020 17:03
  quote:

  taurus86 schreef op 15 november 2020 16:29:


  De Eigen Woning gaat naar box 3. De HRA valt dan weg. In eerste instantie zal het box 3 IB percentage voor EW nog wel vriendelijk zijn. Maar met het percentage kan 'gespeeld' gaan worden. En dan begint het 'grote oogsten' van onze dierbare overheid.
  De overwaarde zal al snel stevig belast gaan worden en de smoes daar voor, kan ik wel bedenken, maar laat ik de heren en dames van het Binnenhof maar niet op gedachten brengen.
  Het 'complot Zalm' gaat naar zijn definitieve fase . Hoe kan het ook anders; een huis van nieuwbouwkosten 180.000 op een perceel van 280.000. Gerrit had dit niet zijn stoutste dromen verwacht.

  Eigen woning naar box III staat al jaren op het politieke verlanglijstje.
  Maar ja: steeds sneller de HRA afschaffen, én Hillen ter ziele - gelukkig was er een hevige reactie op het laatste inzake de onbetrouwbare politiek.
  Voorlopig mag je verwachten: verdere versnelde afbouw van de HRA, versnelde opbouw anti-Hillen.
  Als deze twee 'voor elkaar' zijn, dán volgt pas eigen huis naar box III, is mijn inschatting, en dan zijn we (hopelijk) gelukkig weer jaren verder.
  Want de eigen huisbezitter is gelukkig wél een héél grote kiezersvijver...
  Anderzijds, met die enorme covid-tekorten én uitgaven én schuldverhogingen kan mijn hoop sneller de grond ingeboord worden, dan mijn ergste verwachtingen nu zijn...
  'Allemaal offers brengen', en zo...
  Verkiezingsjaar 2021 nog niet, maar 2022: berg je maar!
 3. Henk Hobbybelegger 21 november 2020 11:06
  quote:

  StoplossBurner schreef op 19 november 2020 15:31:


  [...]

  De bouw staat niet stil hoor. Dat zou juist een trigger zijn voor dalende prijzen (dan zou er immers voor minder gebouwd kunnen worden). Voor de bouwcapaciteit die er in NL is wordt er nog steeds veel gebouwd (en verbouwd), ook de komende jaren. Echter zal dat nog steeds niet genoeg zijn om tekorten te verminderen. Door lage rente kan ook de inflatie in grondstoffen (en dus bouwmaterialen) ook nog verder oplopen, i.c.m. verstoorde aanleveringsketen door COVID.

  De bouwkosten stijgen wellicht minder snel, maar dan moet de grondprijs niet nog harder stijgen. Als ik de prijs voor nieuwbouw zie dan is er geen sprake van nieuwbouw koopjes.
 4. Peak 23 november 2020 20:22
  Banken hebben na 2021 hun eigen rente-voet in de lucht. Losgekoppeld van de lage/ negatieve marktrente. Wordt t dan duurder of goedkoper? Inderdaad (veel) duurder want de bankjes moeten gered worden, stakkers Van de door hun zelf veroorzaakte problemen..
  Huizenpprijzen omlaag dus, vanaf 2021 zoals de betrokken Rabobank zelf zegt.
  Rente-aftrek?.. EC heetf Nederland 6 miljard subsidie toegezegd wanneer Nederland ineens besluit tot afschaffing. Wanneer gaan ze dat dan doen? Nou, in elk geval voordat de rente kunstmatig wordt opgedreven. Want dan doet t niet zoveel pijn, he? Dat zal dus in 2021 ergens worden besloten. Jawel, vlak na de verkiezingen. Weet u nog? Iedereen € 1.000 erbij. U iets gezien?
  Neehoor hypotheekrenteaftrek heilig huisje zal je horen galmen tot maart. Stem maar lekker op een andere vogel zou ik zeggen. Anders krijg je maar vogelpoep in je oog.. Wat kan dat kreng .... zeg
26 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: huizenprijs, NHG
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare