Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Huizenprijzen gaan dalen, volgens de banken

Huizenprijzen gaan dalen, volgens de banken

De NVM heeft de cijfers van het derde kwartaal van 2020 bekendgemaakt. Tot op heden heeft het coronavirus nog niet toegeslagen op de huizenmarkt.

Het omgekeerde is van toepassing, de huizenprijzen blijven maar stijgen. De gemiddelde huizenprijs voor een bestaande woning is nu €354.000. Voor een “kale” nieuwbouwwoning is dat €410.000 (www.nvm.nl/wonen/marktinformatie/). Hieronder nog enkele andere cijfers.

Bestaande woning
3e kwartaal 2020 Ontwikkeling t.o.v. een jaar eerder
Aantal verkochte woningen 41.583 +14,4% 
Aantal woningen te koop 27.861 -27,0%
Gemiddelde verkoopprijs €354.000 +11,6%

 

Nieuwbouwwoning 3e kwartaal 2020 Ontwikkeling t.o.v. een jaar eerder
Aantal verkochte woningen 9.400 +45% 
Nieuw aanbod (incl kavels) 10.500 +22%
Gemiddelde verkoopprijs €410.000 +9%

Nationale Hypotheek Garantie

NHG heeft de kostengrens vanaf 2021 verhoogd naar €325.000. Dat is dus al flink lager dan de gemiddelde prijs van €354.000 voor een bestaande woning. NHG wil het liefst de gemiddelde huizenprijzen volgen. Bij stijgende huizenprijzen loopt NHG altijd achter de feiten aan.

Als een starter een hypotheek wil afsluiten van €325.000 dan moet het gezamenlijke inkomen globaal €65.000 zijn. Opvallend is wel dat NHG nog steeds 0,7% van het hypotheekbedrag als kosten in rekening brengt voor de huizenbezitters die een hypotheek met NHG afsluiten.

Schrik niet: NHG heeft 1,5 miljard in kas om verliesdeclaraties te kunnen betalen. Aangezien de kans heel klein is dat tegenwoordig een woning voor minder dan de lopende hypotheek wordt verkocht, zal de kas van NHG niet snel afnemen. Spijtig dat NHG het percentage van 0,7% niet flink heeft verlaagd naar bijvoorbeeld 0,3%.

Het kabinet gaat starters tot 35 jaar wel een handje helpen. Zij hoeven de 2% overdrachtsbelasting niet meer te betalen.

Verwachting van de banken

Op het eerste gezicht ziet het er niet naar uit dat de huizenprijzen gaan dalen. Twee banken in Nederland (ING en de Rabobank) hebben echter een andere mening: de huizenprijzen gaan wel degelijk dalen. ING verkondigt het volgende:

De coronacrisis gaat ook de woningmarkt raken. Die verwachting spreekt het ING Economisch Bureau uit. De woningmarktexperts van ING verwachten dat de woningprijzen in het derde kwartaal van 2020 hun piek hebben bereikt en dat een prijsdaling tot na 2021 zal volgen. In het dal komen de prijzen zo’n 5% tot 10% lager uit, zo is de prognose. Volgens ING zorgen alle belangrijke drijvers van de woningprijzen in de huidige coronacrisis voor neerwaartse druk op de woningprijzen.

We zijn nu in het vierde kwartaal van 2020 aanbeland. Dit is volgens ING dus het kwartaal dat de huizenprijzen in ieder geval niet meer gaan stijgen en zelfs al gaan dalen. 2021 verwacht ING zeker een daling van de huizenprijzen die kan oplopen tot 10%.

Ook de Rabobank verwacht dat de huizenprijzen gaan dalen. De verwachte daling volgens de Rabobank is wel minder dan wat ING verwacht. De Rabobank verwacht 190.000 woningtransacties in 2021, tegenover 220.000 dit jaar. Tevens zijn de prijzen in 2021 naar verwachting gemiddeld 0,8 procent lager dan dit jaar.

Na een sterkere daling van 2,6 procent in 2022 gaan de huizenprijzen weer omhoog, denkt Rabobank. Dat komt door de lage hypotheekrente en het woningtekort.

Tot slot: wat voorspelt ABN AMRO. Die hadden eerst ook een daling van de huizenprijzen voorspeld, maar daar komen ze al op terug. Op termijn gaan de huizenprijzen wel dalen, denkt de bank. Maar wanneer dat is, kan Philip Bokeloh van het Economisch Bureau van ABN AMRO niet voorspellen. "Dat zou in 2022 kunnen zijn, maar dat is gezien de economische omstandigheden zo ver vooruit dat we daar geen goede uitspraken over kunnen doen."

Voorspellen is al moeilijk. Vooral in coronatijd is het eigenlijk niet mogelijk om een voorspelling af te geven. In ieder geval daalt nog steeds de hypotheekrente en daalt ook het aantal woningen dat te koop staat. Er zijn nog genoeg mensen die een huis willen kopen. Je ziet zelfs dat steeds meer mensen verder weg van hun werkgever een leuke woning zoeken.

Verdienen aan nieuwbouw

Tot slot nog iets opmerkelijks over de nieuwbouwwoningen. Op 12 september stond in het AD een zeer goed artikel over hoe huizenbezitters (maar natuurlijk ook huurders) veel geld kunnen verdienen door bezwaar in te dienen als er in de buurt huizen worden gebouwd.

Ik vind dat artikel schrijnend, want het laat zien hoe mensen kunnen zijn als ze duizenden euro’s kunnen verdienen. Nog opmerkelijker vind ik hoe aannemers zijn die diverse woningen willen bouwen. Zij zijn bereid om veel geld aan bezwarende personen te betalen om zo te zorgen dat de bouw op tijd kan beginnen. En dat betekent dat aannemers aanzienlijk verdienen aan nieuwbouwwoningen.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

 1. 09 apr Zorgplicht hypotheekadviseur 4
 2. 26 mrt Geld verdienen met huis verhuren 146
 3. 12 mrt Maatregelen om de huizenmarkt te verbeteren 22

Gerelateerd

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 drooglegging 6 november 2020 14:01
  De NL grootbanken hebben als enige inzicht in the big numbers van de huizenmarkt.
  Het gaat eraan komen, maar ik denk onder andere omstandigheden.

  Verkopers en speculanten gaan voor leegstand kiezen, ze laten de huizen gewoon 3-5 jaar "Te Koop" staan omdat aandelen en aanhouden cash ze nog meer zal kosten.

  Onze wetgeving faciliteert het gewoon.

  Hoorde laatst van een 80+ dame: "Dat is het grootste schandaal van na de oorlog dat ze die woningnood nooit hebben opgelost"

  Conclusie: de politiek heeft heeft hier altijd op aangestuurd en zal er ook op blijven aansturen in de toekomst.
 2. Atari 6 november 2020 14:05
  Met deze rente en stuntende kopers gaan prijzen niet dalen. De marktprijzen lopen op en iedereen steekt zichzelf graag in de schulden. Maar er is 1 belangrijke fout wat iedereen maakt. Huizen worden niet meer waard maar het geld wordt minder waard dus moet je meer betalen voor hetzelfde. Alles wordt duurder en dan krijg je vanzelf de rekening gepresenteerd voor de te lage belachelijke rente. We werken nu toe naar een junkystaat.
 3. kareldr 6 november 2020 14:21
  Kwestie van vraag en aanbod.
  Economische recessie = minder vertrouwen, minder besteedbaar inkomen, meer risico ontwijkend gedrag. Nu even geen gekke dingen doen.
  De Corona crisis gaat over in de economische crisis in 2021.

  Plus: thuiswerken is oké, dus waarom hartje Randstad gaan wonen? Ik verwacht een verlaging en verschuiving van de woningprijzen en woningtekort van west naar oost.
 4. Stephanus1987 6 november 2020 14:36
  Huizenprijzen stijgen al jaren harder dan het besteedbare inkomen. Hierdoor wordt het steeds moeilijker voor mensen het huis te kopen dat ze willen. Afgelopen jaren hebben we gezien dat dit werd opgelost door schenkingen en andere constructies. Op een gegeven moment loop je er tegen aan dat huizen onbetaalbaar worden. Dan zakken of stabiliseren de prijzen vanzelf. Ook al is er meer vraag dan aanbod, op een gegeven moment haken kopers af door financieringsproblemen. Je ziet bijvoorbeeld al dat de verkoop van het hogere segment minder hard verloopt t.o.v. het lagere segment.
 5. Travis Bickle 6 november 2020 17:32
  Geloof niets van een daling van de huizenprijzen praat de hele dag engels met alleen maar kopers met een prima baan, 80% expat 50% werkt bij ASML ( inderdaad regio Eindhoven) alles gaat dik boven de vraagprijs weg. Zolang de High Tech het goed blijft doen bij ons in de buurt blijft het gekkenhuis. De getroffen beroepsgroepen kopen niet maar waren ook voor corona al geen kopers. Klanten in de horeca evenementenbranche ed. waren al nooit kopers, gezien contracten of zzp ers.
 6. StoplossBurner 6 november 2020 17:53
  Hardnekkig misverstand dit:

  "Het kabinet gaat starters tot 35 jaar wel een handje helpen. Zij hoeven de 2% overdrachtsbelasting niet meer te betalen."

  Het gaat enkel om de leeftijd; alle personen onder de 35 betalen (eenmalig) geen overdrachtsbelasting als het huidige voorstel doorgang vindt.

  De koper die nu 33 is en in 2014 voor een prikkie een woning heeft gekocht is nu dus dubbel spekkoper bij het doorstromen.
 7. Another day @ the terrace 6 november 2020 22:56
  Krijg erg de indruk dat men massaal z’n kop in het zand steekt. Prijzen kunnen prima dalen, gezien de stijging Vance afgelopen jaren is dat heel goed mogelijk. Er zijn op dit moment weer veel mensen die een hypotheek boven hun kunnen nemen en de aflossingsvrije hypotheek is weer in zwang. Mensen denken te geloven en verwachten niet dat de rente op korte termijn zal stijgen. Waarom niet? 10 jaars rente is vandaag 5 % gestegen. Er is een ding duidelijk er wordt op dit moment zeer veel geleend door overheden en door en aan banken om alle steunmaatregelennte kunnen bekostigen. Dat geld moet ergens vandaan komen. Meer vraag naar geld, betekent een hogere rente. Dus zou heel goed kunnen dat de rente op korte termijn de rente wel behoorlijk stijgt waardoor de huizenprijzen dalen. Daarnaast kan het best zijn dat er een recessie op komst is...
 8. Atari 7 november 2020 13:28
  Nee man je hebt t fout. Prijzen blijven stijgen zolang klanten de lasten kunnen blijven betalen van hun aflossingsblije hypotheken. Iedereen wil een mooier en beter huis dan een kennis of familielid. Dus blijft men gretig kopen en belachelijke biedingen doen. Geld wordt minder waard waardoor je meer moet betalen voor dezelfde woning. Beleggers zijn momenteel de rovers van de markt. Sluiten zelfs reguliere hypotheken om mee te gaan verhuren. Het liefst kamer verhuur en je pakt een bak geld dat wil je niet weten. De banken en overheid liggen al een poos op 1 oor
 9. potterr 8 november 2020 21:40
  "Spijtig dat NHG het percentage van 0,7% niet flink heeft verlaagd naar bijvoorbeeld 0,3%."

  Zolang de belastingbetaler de (OTM) put-optie schrijft voor de huizenprijzen in NL (overheid is last resort voor NHG), lijkt het me zeer onverantwoord om het percentage (sterk) te laten dalen. Vele belastingbetalers zonder NHG lopen het risico van een huizenmarktcrash, maar hebben niet de lusten van lagere rentes. Het lijkt mij dat het tarief juist hoger zou moeten zijn: de markt geef duidelijk aan dat de garantie veel meer waard is dan dat (zie verschil rentepercentage mét & zonder NHG, dat is soms al wel 0,7% per jaar).
 10. Mousje 13 november 2020 10:13
  quote:

  potterr schreef op 8 november 2020 21:40:


  Zolang de belastingbetaler de (OTM) put-optie schrijft voor de huizenprijzen in NL (overheid is last resort voor NHG), lijkt het me zeer onverantwoord om het percentage (sterk) te laten dalen.


  Zien wij als belastingbetalers iets terug van de optie premie??
 11. forum rang 4 taurus86 15 november 2020 16:29
  De Eigen Woning gaat naar box 3. De HRA valt dan weg. In eerste instantie zal het box 3 IB percentage voor EW nog wel vriendelijk zijn. Maar met het percentage kan 'gespeeld' gaan worden. En dan begint het 'grote oogsten' van onze dierbare overheid.
  De overwaarde zal al snel stevig belast gaan worden en de smoes daar voor, kan ik wel bedenken, maar laat ik de heren en dames van het Binnenhof maar niet op gedachten brengen.
  Het 'complot Zalm' gaat naar zijn definitieve fase . Hoe kan het ook anders; een huis van nieuwbouwkosten 180.000 op een perceel van 280.000. Gerrit had dit niet zijn stoutste dromen verwacht.
 12. LLinssen 18 november 2020 09:49
  Ik snap dat de banken verwachten dat hypotheek aanvragen omlaag gaan. De huizenmarkt koelt misschien wel af, stijgingen vlakken misschien wel af. Maar dalingen? Wat is de trigger?

  - De overdrachtsbelasting voor starters gaat weg
  - Tweeverdieners krijgen méér hypotheek
  - Er is krapte op de huizenmarkt
  - De bouw staat hartstikke stil
  - Studenten blijven door het leenstelsel tijdens hun studie thuis wonen en hebben na hun studie een woning nodig
  - NHG is intussen zo hoog dat gedwongen verkoop voor duurdere woningen ook al bijna niet meer van toepassing is
  - De overheid stimuleert als een malle
  - De rente is ongekend laag
  - Mensen investeren massaal in hun woning door te klussen, erfpacht af te kopen etc.

  Waardoor zou de prijs moeten dalen? Oké de hypotheek rente aftrek gaat omlaag, maar met zo'n lage rente profiteer je daar sowieso nauwelijks van. Oké er zijn mensen die hun baan kwijt hebben geraakt. Daar is vanuit de NHG geld voor beschikbaar.
  De banken roepen het al jaar op jaar, en daar is zelfs in crisis tijd niks van terechct gekomen.
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: huizenprijs, NHG
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare