Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Bungeejump door Trump

TA: Bungeejump door Trump

The day after the night before: De aandelenbeurzen hadden het woensdag moeilijk om de politieke onzekerheid in de VS te verwerken.

Nadat een overtuigende winst voor één van de presidentskandidaten was uitgebleven, kleurden beurzen aanvankelijk rood. Maar woensdag in de loop van de dag wisten de markten zich goed te herpakken. President Donald Trump die al de overwinning claimde in de Amerikaanse verkiezingen, terwijl er nog miljoenen stemmen geteld moeten worden, zorgde wel voor veel volatiliteit.

Beleggers vrezen overigens een periode van economische en politieke onzekerheid. Op de dag van de verkiezingsuitslagen steeg de dollar. De euro daalde in het spiegelbeeld naar $1,16. Verder gingen obligaties, zowel in de VS als in Nederland, in eerste instantie flink onderuit. Ook daalden goud en olie, overigens zonder al te veel technische schade aan te richten.

En nadat de stofwolken rond de verkiezingsuitslag enigszins waren opgetrokken, veerden de meeste markten weer op, met een glansrol voor aandelen. Opvallend is dat er nergens technisch trends, dan wel steunniveaus zijn gesneuveld.

De koersen in Nederland gingen flink op en neer, maar hebben zich uiteindelijk goed herpakt.  

Er loopt trouwens ook nog de Slimste Belegger-beurscompetitie, waarvoor ik coach ben. Woensdag heb ik van de bungeejump-dips gebruik gemaakt door nieuwe Longs in te slaan. Er zijn trouwens deelnemers die in de eerste dagen hun virtuele startkapitaal al hebben verdubbeld, zoals Slimste Belegger Cees123 (+108%), Sjonniecash (+116%) en Verslagenbelegger (+103%). Kijk voor een verslag: Slimste Belegger: wie gaat er aan kop?

Vandaag bekijk ik AEX, S&P500, dollar, rente (VS en NL), goud en olie.

Nederlandse beurs

De AEX ging woensdag flink op en neer, maar bleef per saldo goed overeind. Vanaf het midden van de trading range krult de AEX weer opwaarts richting 575,71 punten (gevormd op 12 augustus). Al wekenlang bungeejumpt de AEX boven de steun 528,68 punten (bodem van 6 maart). De Amerikaanse verkiezingen hebben hierin geen verandering gebracht.

De S&P 500-index stabiliseert boven steun 3.210,17

De S&P 500 index heeft vorige week de steun 3.210,17 punten (bodem van 24 september) gezien. Recent is een serie met lagere toppen afgebroken. De verkiezingschaos heeft hierin geen verandering gebracht.

Technisch komt de S&P index er zelfs wat beter bij te liggen. Voor een harde technische verbetering is een doorbraak boven weerstand 3.588,92 punten (gevormd op 2 september) noodzakelijk. Bij een daling onder 3210,17 punten zal het technische beeld van de S&P-index verzwakken.

Olieprijs herstelt vanaf de steun 37,13

Brentolie beweegt zijwaarts. Er ligt steun rond 37,13 punten (bodem van 12 juni) en weerstand rond 46,53 punten (gevormd op 26 augustus). Omdat er lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we voorzichtig te blijven. De verkoopdruk is nog niet uit de markt. Tijdelijk veert de olieprijs wel weer op vanaf de steun 37,13.

Amerikaanse 30-jarige obligatie kruipt weer boven de junibodem

De Amerikaanse 30-jarige obligatie (US T Bond 30yr) heeft woensdag binnen de dalende trend de steun 170,94 (bodem van 5 juni) intraday gebroken. Nu de US T Bond echter weer boven deze koersbodem kruipt, wordt de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd.

Dit geeft aan dat de verkoopdruk boven de markt afneemt. De neerwaartse trend blijft net intact. Enkel boven weerstand 175,56 (gevormd op 15 oktober) klaart het beeld op. Daarna kan de koers naar de augustustop herstellen.

Nederlandse 8-jarige staatslening

De NL 5,5% 2028 gaat heftig op en neer. Per saldo beweegt de Nederlandse 8-jarige staatslening in zijwaartse richting tussen steun 143,50 (bodem van 20 maart) en weerstand 146,99 (top van 31 juli). De chaotische Amerikaanse verkiezingen hebben hierin geen verandering gebracht.

Goud veert op boven de steun 1.863,06

Het edelmetaal goud hobbelt al een paar weken heen en weer tussen steun $1.863,06 (bodem van 12 augustus) en weerstand $1.933,41 (gevormd op 12 oktober). Op verkiezingsdag bleef goud binnen deze bandbreedte.

Goud heeft de dalende trend al gebroken. Een verdere verbetering in het technische beeld treedt op bij een doorbraak en slotstand boven weerstand $1.933,41 (gevormd op 12 oktober).

Euro/dollar

De onrustige verkiezingsuitslag zorgde bij de euro aanvankelijk voor een flinke dip en een dip naar $1,16 (bodem van 25 september). Maar de EUR/USD wist zich boven deze steun te handhaven. De weerstand ligt op $1,20 (gevormd op 1 september). De euro heeft nog wel lagere toppen.

Verkoopdruk in de EUR/USD is nog niet boven de markt weg. We adviseren de steun goed in de gaten te houden, want bij een slotstand hieronder wordt de neutrale trend neerwaarts verlaten en dient rekening te worden gehouden met een diepere correctie.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Elektrische auto's hebben nog steeds panne 16
  2. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79
  3. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59

Reacties

244 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 november 2020 07:46
    quote:

    Valse beer schreef op 5 november 2020 07:43:

    Royce volgens mij is maar 1 ding belangrijk gratis geld,Paul krugman zegt ook weer 4 triljoen nodig volgend jaar ,verder gebeurt er vooralsnog weinig ja choppy handel meer niet.Maar beide kanten op even gevaarlijk
    heb jij enig idee waarom het steeds hoger is? ik rpobeer maar iets te vinden maar kan erg weinig bedenken :)
  2. forum rang 5 an12 5 november 2020 07:53
    quote:

    fred optie schreef op 5 november 2020 07:46:

    [...]

    heb jij enig idee waarom het steeds hoger is? ik rpobeer maar iets te vinden maar kan erg weinig bedenken :)
    Alles staat voorbeurs inderdaad alweer in de plus. Terwijl het usa scenario toch werd voorspeld als slecht voor de markten. Biden wint en voert de belastingen op, Trump vecht de uitslag aan en meer dan 100.000 besmettingen in de US.
    En toch maar weer omhoog.
  3. Henk Snaph 5 november 2020 07:56
    quote:

    fred optie schreef op 5 november 2020 07:47:

    ben riots aan het volgen.. een boos volk is niet tegen te houden.. ik begrijp het ook wel.. meeste amerikanen leven nog slechter dan mensen in noord korea. armoede honger en een kartonnen doos.
    Het verschil met Rusland is niet groot Fred.

    www.indexmundi.com/map/?v=69&l=nl
  4. [verwijderd] 5 november 2020 08:04
    quote:

    Henk Snaph schreef op 5 november 2020 07:56:

    [...]

    Het verschil met Rusland is niet groot Fred.

    www.indexmundi.com/map/?v=69&l=nl
    jammer dat je niet hierheen kan komen.. ik ben het niet zo eens met die statieken.. tuurlijk russen verdienen weinig geld maar alles is veeeeeeellll goedkoper.. ik vind deze grafiek niet echt juist.. ten eerste wordt er niet aangegeven wat er onder armoede verstaan wordt.. vaag.. maar je kan beter deze kant op komen dan kan je het met eigen ogen zien.. dat is echt beter.. hier kan je op je sloffen leven met 10 euro per dag bijv... in nederland dus echt niet. ik woon echt niet in een rijk deel van rusland.. maar ik zie andere landen op jouw site staan waar ik het ook niet mee eens ben.. uzbekistan of kirgizie? armoede?? zal wel maar dat valt reuze mee vind ik.. veel van die mensen komen hier zomers werken..

    vaak kan je beter de situaties met eigen ogen bekijken... als ik bv de armste delen van rusland bekijk ..bv regio altai dan kom ik echt niet praktijken tegen die ik bv in michigan gezien heb,. verre van.. mensen daar echt wel arm maar het is geen puinhoop alles werkt en niemand woont in een kartonnen doos.. misschien soms wel een hutje met waterpomp maar geen doos.
  5. [verwijderd] 5 november 2020 08:11
    @henksnap.. vergelijk ik mijn uitgave patroon in rusland met bijv nederland dan zou ik met dat uitgave patroon in nederland ook onder de armoede grens komen. iik spendeer zo ongeveer 150 000 ru per maand voor alles huis gas water voeding etc etc.. dat is 1500 eu met zijn drieen... en daar kan je hier zeeeeer ruim leven ..akn ook al met 1000 euro overigens maar ik koop meer en ben veel geld kwijt aan onderhoud huis..

    dus in nederland zou ik onder de armoede grens leven hier redelijk rijk...
  6. [verwijderd] 5 november 2020 08:15
    Op het moment dat in de loop van de ochtend de definitieve uitslag bekend wordt (van nog één swing state) de laatste euforieknal omhoog. Iedereen blij dat er een nieuwe president is, waarna langzamerhand daarna de realiteit in de markten zal komen wegens het opkomen en doorsijpelen van de vraag: "Ja, maar waarvan eigenlijk?"
  7. [verwijderd] 5 november 2020 08:18
    quote:

    Henk Snaph schreef op 5 november 2020 08:10:

    Fred deze zegt iets heel anders:

    www.telegraaf.nl/nieuws/152228/helft-...
    ik ken het "nieuws" uit nederland wel henk.. echt beter is om zelf te komen kijken/.. of vraag het eric de rus eens..

    het is echt onziin henk.. ik ken 1 persoon die in een fabriek werkt.. een schoenen fabriek.. lager kan niet.. ze verdient ruim 300 euro.. ze heeft een huis appartement.. leeft en vindt dat ze weinig geld heeft maar armoede?? sorry ze heeft een kleine 1000 roebel per dag dat kan echt heel makkelijk..

    ik heb zelf het idee dat westerse media continu die dingen opnoemt maar de realiteit is echt anders. vind ik.. tijdens yeltsin was er meer armoede maar nu???

    sorry ik zie het het niet.. het lijkt mij meer om het westen beter te doen lijken...

    denk wel geen ziektekosten verz etc et.. gratis en ik heb 2x in een ziekenhuis gelegen hier... en alles oke.. mri scans alles nieuw ..althans de apparatuur.. ze hebben mij goed geholpen.. gratis.!!

    beter komen kijken met eigen ogen.. en dan gaan we de armoede zoeken.. en beelden zoals ze op de telegraaf plaatsen van een oud vrouwtje die bedelt.. kom maar langs we gaan ze zoeken de bedelaars en oude vrouwtjes die geen moer hebben... bedenk wel... juist ouderen hebben het hier goed omdat ze hun huis gratis gekregen hebben tijden het communisme.. en ze hebben pensioen.. en dat is niet ruim maar het kan.. niemand hier hoeft te bedelen en niemand woont in een auto of kartonnen doos.. kom maar lang !!!! oordeel zelf!!!
  8. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 5 november 2020 08:18
    De 'Beurs' is wel te vergelijken met Biden..

    Met Kunst en Vliegwerk (financiële-en 'gewone' Drugs) > wordt alles overeind gehouden..

    Boel is alweer lekker omhoog gepompt corrupte zooi..

    Toegevoegd:

    Voor de goede orde ik zit (nog) niet Short..

  9. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 5 november 2020 08:30
    Trump heeft verloren van zich zelf..

    Dat is de enige Conclusie die je nú al mag trekken..

    Een Narcistisch omhoog gevallen Rijkeluiszoontje..

    Die zich zelf als het Middelpunt van de Wereld beschouwde..

    Waar het Aardbolletje omheen draaide..

    Na vele faillissementen in de Zakenwereld..

    En even vele keren weer in het Zadel geholpen door Papa..

    Is een faillissement als President (geen 2e termijn!) bijna een Feit..;)
  10. [verwijderd] 5 november 2020 08:36
    'Frenkie de Jong als centrumverdediger'
    'in tegenstelling tot de zwak ingrijpende Frenkie de Jong'
    Bron: nos.nl

    O hemel, Frenkie als ballenbrenger voor het middenveld met de punt naar achteren. En als hij een aanvaller moet tegenhouden geeft hij een schouderduwtje, waarna die spits gewoon lekker door kan lopen, recht op de keeper af. Jongen, wordt wakker, ga weg bij dat zinkend schip, ergens wat lager aanvallend voetballen met de punt naar voren als echte creatieve aanvaller.
    Excusez le mot.
244 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links