Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Blauw beleggen

Tracker Tips: Blauw beleggen

In het kader van duurzaam beleggen zijn zogenoemde groene investeringen inmiddels bekend bij het publiek. En het is nu ook mogelijk om te beleggen in de 'blauwe' economie middels een ETF.

De blauwe economie is gebaseerd op mariene ecosystemen. BNP Paribas Asset Management heeft onlangs met BLUE ’s werelds eerste blue economy-ETF gelanceerd.

BLUE

De BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Blue Economy UCITS ETF met ticker BLUE en isincode LU2194447293 is verhandelbaar op Euronext Parijs en het Duitse Xetra en heeft een lopende kostenratio (LKR) van 0,30% per jaar. BLUE volgt de ECPI Global ESG Blue Economy-index en biedt blootstelling aan 50 large cap-bedrijven die deelnemen aan de blauwe economie:

Aandelen die in de onderliggende index zijn opgenomen, worden gerangschikt in vijf categorieën: levensonderhoud aan de kust, energie en hulpbronnen, visserij en zeevruchten, vermindering van vervuiling en zeevervoer.

De benchmark sluit ondernemingen uit die betrokken zijn bij systematische schendingen van het United Nations Global Compact-principe, wapenproductie, bedrijven die meer dan 10% van hun inkomsten halen uit tabak, thermische steenkool, winning of onconventionele olie en gas.

Blauwe economie

Volgens de Wereldbank verwijst de term blauwe economie naar een duurzaam gebruik van oceanen voor economische groei, beter levensonderhoud en banen, met behoud van de gezondheid van de oceanen.

In onderstaande figuur voorbeelden van op de oceaan gebaseerde industrieën die de blauwe economie vertegenwoordigen.

De blauwe economie krijgt sinds kort meer aandacht en is hoger op de beleidsagenda gekomen. Het is duidelijk dat de oceaan onder druk staat door overexploitatie, vervuiling, afnemende biodiversiteit en klimaatverandering, met bijna 30% van de CO2 die door menselijke activiteit wordt uitgestoten. Of het nu gaat om toeristische werkgelegenheid of offshore wind, de oceaan moet koste wat kost behouden blijven om onze voedselzekerheid en kustgebieden te beschermen.

De OESO suggereert dat veel op de oceaan gebaseerde industrieën het potentieel hebben om de groei van de wereldeconomie als geheel te overtreffen, zowel in termen van toegevoegde waarde als van werkgelegenheid. Projecties suggereren dat de blauwe economie zou kunnen verdubbelen, naast het enorme potentieel aan werkgelegenheidsgroei tegen 2030.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. 13 mei Tracker Tips: let’s go to the BEACH 3
  2. 06 mei Tracker Tips: Beleggen in digitale activa
  3. 27 apr Tracker Tips: Klimaatbeleggen à la PAB 1

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ETF's
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare