Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Slechtnieuwsshow

Slotcall: Slechtnieuwsshow

De AEX (-1,5%) sluit op zo'n beetje de laagste stand van de dag. Het sentiment is slecht nu het coronavirus bezig is aan een grote opmars in de Westerse wereld.

In de VS loopt het aantal coronabesmettingen hard op. Het zevendaagsgemiddelde kwam uit op bijna 69.000 infecties en dat is de hoogste score sinds de uitbraak. Ook het percentage mensen dat zich positief test, zit stevig in de lift. In Europa gaat het helaas niet veel beter.

Het risico op een nieuwe totale lockdown neemt met de dag toe en dat zorgt voor de nodige onzekerheid op de financiële markten. Wat ook niet helpt is dat er nog steeds gesteggeld wordt over een coronasteunpakket. Larry Kudlow, een belangrijke adviseur van de Amerikaanse President Donald Trump, zegt dat er nog altijd geen zicht is op een akkoord.

Slechtnieuwsshow

Eigenlijk is er vandaag alleen maar slecht nieuws te melden. De IFO-index, die het vertrouwen meet van Duitse ondernemers, kwam lager uit dan verwacht en ook de Amerikaanse woningverkopen vielen tegen. 

Het meest in het oog springt de fikse winstwaarschuwing van SAP (-21,6%). Het grootste Europese technologiefonds schrapt de doelstellingen voor de middellange termijn. Het bedrijf wil flink investeren in zijn cloudactiviteiten en dat gaat ten koste van de winstgevendheid.

SAP is een absolute zwaargewicht binnen de DAX (-3,6%), waardoor de Duitse beurs vandaag ver achter blijft ten opzichte van de overige Europese beurzen. Het grote verlies voor de Duitse hoofdindex heeft ertoe geleid dat de AEX-herbeleggingsindex dit jaar langszij is gekomen. Beide beurzen verliezen dit jaar precies 8%. 

Basic-Fit

De grootste verliezer op het Damrak is vandaag Basic-Fit (-4,7%). De sportschoolketen kwam naar aanleiding van de nieuwe Europese lockdownmaatregelen vijf dagen eerder met zijn tradingupdate over het derde kwartaal. Positief is dat er het afgelopen kwartaal 71 nieuwe clubs zijn bijgekomen en dat het ledenaantal ten opzichte van begin dit jaar licht is gestegen.

Minder goed nieuws is dat de helft van de sportscholen momenteel is gesloten en dat de kans steeds groter wordt dat wederom alle clubs dicht moeten. In Frankrijk is driekwart van het aantal vestigingen dicht en het lijkt erop dat Nederland en België zullen volgen.

Ondanks alle onzekerheden vindt de IEX-Beleggersdesk het een interessant aandeel. De reden waarom leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

Van risk-off in de rentemarkt is geen sprake. De Nederlandse tienjaarsrente loopt zelfs een basispuntje op naar -0,46%. De Amerikaanse yield (-4 basispunten) gaat wel hard omlaag. 

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

 • De AEX gaat 1,5% omlaag en daarmee presteren we net zo slecht als de Fransen (-1,7%). Vooral de Duitsers (-3,7%) zijn vandaag wat armer geworden.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 11,7% en noteert 30,0 punten.
 • Wall Street koerst dik 2,5% in het rood. De Nasdaq is de 'outperformer' met een min van -1,9%.
 • De euro zakt 0,2% en noteert 1,182 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (+0,2%) en zilver (-0,9%) blijven redelijk liggen.
 • Olie: WTI (-3,0%) en Brent (-2,8%) kelderen.
 • Bitcoin (-1,1%) is nou ook niet bepaald een vluchthaven.

Het Damrak

 • Royal Dutch Shell (-3,1%) heeft last van de lagere olie- en gasprijzen. 
 • De koers van Tencent steeg vrijdagavond flink en daar profiteert Prosus (+2,0%) nu van.
 • Defensieve havens zoals Ahold (-0,2%) en KPN (-0,3%) blijven aardig liggen. 
 • ArcelorMittal (-0,0%) is het enige cyclische aandeel dat vandaag standhoudt. Het handelsvolume van 8 miljoen stukjes licht iets boven het gemiddelde dagvolume. 
 • Binnen de midcap is het gehakdag. Zonder duidelijke aanleiding kelderen Besi, Boskalis, Aalberts en Signify zo'n 4%. Het lijkt puur een sentimentskwestie, want veel bedrijfsnieuws is er niet.
 • De VIX vliegt 11% omhoog en dat komt Flow Traders (+0,4%) ten goede.
 • Eurocommercial Properties (-1,0%) presenteert morgenochtend zijn derdekwartaalcijfers. Gaat het winkelvastgoedfonds stunten? Bijvoorbeeld door een dividenduitkering aan te kondigen.
 • Alle oliegerelateerde aandelen gaan door het putje. Kijk maar naar Fugro (-5,3%), SBM Offshore (-2,7%) en Vopak (-2,3%).
 • Binnen de ASCX ziet het beeld er niet veel beter uit. U zou vrijdag uit enthousiasme maar aandelen Wereldhave (-7,2%) hebben gekocht.
 • Nedap (+1,7%) profiteert van een fikse koersdoelverhoging van Berenberg. Het aandeel gaat naar €47 van €34 en het houdadvies blijft gehandhaafd.
 • Beleggers reageren lauwtjes op de 0-13 overwinning van Ajax (-0,9%) op VVV.

Adviezen

 • Ahold: naar €22,70 van €22,40 en houden - Berenberg
 • Beter Bed: naar €4,30 van €4 en houden - Bank Degroof
 • Intertrust: naar €17 van €18 en kopen - JPMorgan Cazenove
 • Nedap: naar €47 van €34 en houden - Berenberg
 • Randstad: naar €46 van €43 en houden - Credit Suisse
 • Signify: naar €36 van €26 en houden - Bank Degroof
 • Signify: naar €34 van €27 en houden - ING
 • Signify: naar €45 van €34 en kopen - Berenberg

Agenda

27 okt Event Consensus
08:00   Eurocommercial Properties Q3-cijfers  
08:00   Novartis Q3-cijfers  
08:00   BP Q3-cijfers  
08:00   HSBC Q3-cijfers  
13:00   Harley Davidson Q3-cijfers  
13:00   Pfizer Q3-cijfers  
14:30   VS orders duurzame goederen sep +0,4% MoM
16:00   VS Conference Board consumentenvertrouwen okt 102,8
18:00   Vastned Q3-cijfers  
22:00   Microsoft Q3-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 04 dec Slotcall: Coronadip weggepoetst 5
 2. 04 dec Tegenvallend banenrapport 9
 3. 03 dec Slotcall: Kleine tegenvaller 3

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. pete67 26 oktober 2020 23:17
  Koerts schrijft hierboven over Basic-fit dat: "Ondanks alle onzekerheden vindt de IEX-Beleggersdesk het een interessant aandeel. De reden waarom leest u in het onderstaande artikel."

  Dat artikel heeft hij zelf geschreven, een ouderwetse "wij van WC-eend", hoelang blijft deze meneer dit aandeel (waar hij zelf in zit) nog pushen?

  www.belegger.nl/Forum/Topic/1371858/I...

10 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare