Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Schade! SAP krijgt een klap

Welke grote Duitse naam heeft in de afgelopen jaren geen schandaal, drama of zeperd laten zien? Het begon met sjoemelen bij Volkswagen en WireCard was het dieptepunt. Ik denk zelf dat de Duitse industrie een beetje lui, verwend en zelfvoldaan is geworden van de goedkope euro, maar dat kan ik niet staven.

In ieder geval voegt SAP zich vandaag in dit rijtje. De coronacrisis maakt duidelijk dat het bedrijf wellicht heeft zitten slapen en dat ze zich nu met haar business richting cloud moet haasten. En daarmee gaat de outlook voor de komende drie jaar van tafel, maar daarna soll alles recht kommen.


Helaas, SAP zet vandaag een schitterend track record bij het grof vuil. Zoals u wel vaker bij mooie aandelen ziet, is de koers heel wat volatieler en nerveuzer dan omzet- en winstgroei en aandeelhouders-return.


Zet ik de waardering er ook nog even bij. Die is net als de brede markt opgelopen, maar zeker niet zo hard al andere technologiefondsen. Terecht blijkt nu vandaag... Enfin, het komt vast weer goed met SAP, maar of u nu al het aandeel moet kopen...? Hm. Er volgt nog wel eens wat na een zeperd, zowel nieuws als koers. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 09:00 IEX Podcast: Fugro, ABN Amro en twee kooptips
 2. 04 dec BeursVandaag: Rare fratsen 1
 3. 03 dec Humor met Starbucks

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. sebpb 26 oktober 2020 13:05
  SAP = Software Aus Poland

  Als onder de gebruikers al jààààren lang opmerkingen circuleren als "ik wens al mijn concurrenten een SAP traject", dan mag dit toch geen verassing zijn.
  Ik ken verhalen dat de software 80K was en de implementatie van 3 jaar over de 500K ging, moduletje hier moduletje schrijven daar
 2. forum rang 4 taurus86 27 oktober 2020 15:38
  SAP implementeren legt feilloos bloot, welke koninkrijkjes er in een organisatie zitten, En als de koninkjes dan voldoende bluf uitstralen, krijgen ze nog een applicatie naar eigen zin. En later SAP de schuld geven.

  Dat SAP de cloud een tijd heeft gemeden, was typisch Duits. Cloud heeft (militair) strategisch zwakke kanten en daar heeft 'Fort Deutschland' altijd een beetje moeite mee. Maar een 5 G netwerk zal veel voor ze oplossen. De 'wet op de remmende voorsprong' kon weleens in hun voordeel gaan werken.
 3. Zonnestraaltje 28 oktober 2020 12:41
  Even reageren op Sebpb: De naam SAP is in de jaren 90 gekozen als Systeme Anwendungen und Programme (Systems, Applications and Programs); generieker kun je het niet verzinnen.
  "Ik ken verhalen....", ja natuurlijk zijn er talloze mislukte implementaties, maar in 9 van de 10 gevallen is dat toe te schrijven aan incompetentie van de cliëntorganisatie, en zeker niet aan tekortschietende betrouwbaarheid van de SAP software! SAP is een uitgebreide set van bedrijfsbesturingssoftware die heel veel functies van de bedrijfsvoering afdekt, en bovenal: geïntegreerd uitvoert. Daarbij is het niet geschikt voor kleinere bedrijfjes, die kunnen beter een ERP voor de de middenmoters aanschaffen. Een onderneming die SAP wil inzetten om de zaak even lekker te stroomlijnen, komt bedrogen uit. Je zult als onderneming eerst zelf moeten stroomlijnen en tegelijkertijd je processen inrichten volgens de "best practices" waar SAP mee overweg kan. Als je SAP wilt gebruiken als breekijzer om organisatieproblemen op te lossen kom je bedrogen uit.
  Vergeet niet dat SAP een ijzersterk business model heeft. Wanneer een organisatie eenmaal draait op SAP business software, dan zitten alle data van boekhouding, klanten, inkoop, verkoop, artikel- en dienstenassortiment, personeel, leveranciers, fabrieken, opslaglocaties verspreid over meerdere vestigingen en landen in het systeem. Dan ben je voor jaren klant van SAP, want dat ga je niet zomaar even overhijsen naar een ander systeem.
 4. Zonnestraaltje 28 oktober 2020 12:41
  Even reageren op Sebpb: De naam SAP is in de jaren 90 gekozen als Systeme Anwendungen und Programme (Systems, Applications and Programs); generieker kun je het niet verzinnen.
  "Ik ken verhalen....", ja natuurlijk zijn er talloze mislukte implementaties, maar in 9 van de 10 gevallen is dat toe te schrijven aan incompetentie van de cliëntorganisatie,
  en zeker niet aan tekortschietende betrouwbaarheid van de SAP software! SAP is een uitgebreide set van bedrijfsbesturingssoftware die heel veel functies van de bedrijfsvoering afdekt,
  en bovenal: geïntegreerd uitvoert. Daarbij is het niet geschikt voor kleinere bedrijfjes, die kunnen beter een ERP voor de de middenmoters aanschaffen.
  Een onderneming die SAP wil inzetten om de zaak even lekker te stroomlijnen, komt bedrogen uit.
  Je zult als onderneming eerst zelf moeten stroomlijnen en tegelijkertijd je processen inrichten volgens de "best practices" waar SAP mee overweg kan.
  Als je SAP wilt gebruiken als breekijzer om organisatieproblemen op te lossen kom je bedrogen uit.
  Vergeet niet dat SAP een ijzersterk business model heeft.
  Wanneer een organisatie eenmaal draait op SAP business software, dan zitten alle data van boekhouding, klanten, inkoop, verkoop, artikel- en dienstenassortiment,
  personeel, leveranciers, fabrieken, opslaglocaties verspreid over meerdere vestigingen en landen in het systeem.
  Dan ben je voor jaren klant van SAP, want dat ga je niet zomaar even overhijsen naar een ander systeem.
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare