Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Positief bericht: Rabobank neemt stockrente-voorstel over

Positief bericht: Rabobank neemt stockrente-voorstel over

Gisteravond kwam Rabobank met het bericht dat de bank voornemens is eind 2020 een uitkering (stockrente) te doen van €1,625 per Rabobank Certificaat, in de vorm van Rabobank Certificaten.

Dat komt overeen met de gangbare jaarlijkse rentevergoeding van 6,5% op deze certificaten. Daarmee wordt het voorstel dat door IEX in Actie al werd gedaan op 3 april 2020 door de bank overgenomen.

IEX in Actie heeft dit voorstel recent nog eens besproken in een overleg met de Rabobank-directie op 15 september, waarbij Rabobank onder andere werd vertegenwoordigd door cfo Bas Brouwers en directeur Particulieren Mariëlle Lichtenberg.

Belangenbehartiging voor bijna 10.000 gedupeerde certificaathouders

IEX in Actie vertegenwoordigt inmiddels meer dan 9.000 gedupeerde beleggers in Rabobank Certificaten. Nadat de groepsdirectie eind maart 2020 besloot de uitbetaling van kwartaalvergoedingen op de certificaten uit te stellen, heeft IEX in Actie de belangenbehartiging op zich genomen.

Die belangenbehartiging richt zich op de vorming van een sterke groep certificaathouders, een lobby namens die certificaathouders richting Rabobank en voorbereiding van juridische acties. Wij betwisten de door Rabobank ingenomen positie dat de ECB-aanbeveling aan banken om geen dividend uit te keren, ook op de rentedragende Rabobank Certificaten van toepassing is.

Door de suggestie van IEX in Actie te volgen en de uitkering te doen in de vorm van certificaten, vermijdt Rabobank een uitkering in cash. Deze variant hebben wij – naar analogie van stockdividend – de naam stockrente gegeven. Op 13 augustus 2020 hintte de Rabodirectie al op het toepassen van stockrente.

“De geactualiseerde aanbeveling sluit niet uit dat Rabobank een eventuele uitkering in de vorm van Rabobank Certificaten kan doen. We onderzoeken dit zorgvuldig en met behoud van onze discretionaire bevoegdheid.”

Positief over stockrente

Thans is de verwachting dat deze stockrente ook daadwerkelijk zal worden uitgekeerd. IEX in Actie is in beginsel positief over dit voornemen. Wij zullen opnieuw in contact treden met Rabobank over de praktische invulling van deze stockrente.

De stockrente-variant – die neerkomt op een uitkering in certificaten van €484 miljoen – kan, afhankelijk van de uitvoering, een passende oplossing leveren voor certificaathouders die de certificaten hebben gehouden en nog niet verkocht.

Niet alle problemen opgelost

Voor een tweetal gedupeerde groepen is hiermee nog geen passende oplossing bereikt:

 • Beleggers die na de stopzetting hun certificaten hebben verkocht. Zij hebben het vermogensverlies daarmee gefixeerd. Hun schade bedraagt de gemiste rentebetaling van april en juli plus het geleden vermogensverlies.
 • Beleggers die rente hebben meebetaald bij de aanschaf van de certificaten. Omdat de systematiek is gewijzigd (geen meebetaalde rente meer) is dat verschil als verlies aan te merken. 

IEX in Actie zal zich – ook na dit positieve voornemen van Rabobank - blijven inzetten voor de belangen van gedupeerde certificaathouders. Bovendien zijn wij van mening dat de belangen en rechten van de certificaathouders met het oog op de toekomst beter moeten worden geregeld.

Meer over IEX in Actie

 


IEX in Actie is een stichting (i/o) die namens groepen beleggers actie onderneemt. Op dit moment treden wij op namens een groot aantal houders van Rabobank Certificaten, die zijn gedupeerd door het (deels) stopzetten van de rentevergoedingen op deze producten.

Auteur: IEX in Actie

IEX in Actie is een stichting (i/o) die namens groepen beleggers actie onderneemt. Op dit moment treden wij op namens een groot aantal houders van Rabobank Certificaten, die zijn gedupeerd door het (deels) stopzetten van de rentevergoedingen op deze producten.

Meer over IEX in Actie

Recente artikelen van IEX in Actie

 1. 21 jul Wanneer betaalt Rabo weer de volle 6,5% op de certificaten? 27
 2. 02 dec Rabobank keert 'stockrente' uit: zo werkt het 35
 3. 22 okt Positief bericht: Rabobank neemt stockrente-voorstel over 49

Gerelateerd

Reacties

49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Terechter 22 oktober 2020 12:33
  Het is typerend voor de Rabobank. Pas als de druk te groot wordt, wordt er een gebaar gemaakt wat er mee door kan voor het gros van de klagers. Indien 1 iemand dezelfde klacht had ingediend, zou hij volledig zijn genegeerd, terwijl de zaak niet anders zou zijn geweest dan nu.
  Fantastisch dat IEX het voor zo veel mensen heeft opgenomen. IEX gefeliciteerd met het tot nu toe bereikte resultaat!!
 2. Tony Tap 22 oktober 2020 13:03
  Hallo

  Heb al vanaf het begin rabocertificaten 2 weken geleden verkocht het zou de Rabo sieren om deze mensen ook een uitkering te geven want ik voelde mij belazert daarvoor heb ik in het verleden de certificaten niet gekocht het stond wel als eigen vermogen op de balans dus Wiebe kom het na.

  Tony Tap
 3. Dividendlek 22 oktober 2020 14:50
  quote:

  RaboCP schreef op 22 oktober 2020 13:51:


  Dames en heren van IEX, hartelijk dank voor de inzet!!

  Maar als ik het goed berijp is de uitkering alleen in december voor het 4e kwartaal van 2020. De al 3 gemiste uitkeringen (eind maart, juni en september) worden dus niet gecompenseerd? Of zie ik iets over het hoofd?


  De uitkering komt overeen met een rendement van 6,5% op het nominale bedrag, dus er wordt een stockrente uitkering gedaan ter waarde van een heel jaar aan uitkeringen. Alle misgelopen kwartalen van uitkeringen in geld worden dus gecompenseerd.
49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links