Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Indicatoren koelen af

TA: Indicatoren koelen af

Het ontbreekt de Nederlandse beurs momenteel aan overtuiging om verder op te lopen. Na de uitbraak uit de correctieve fase leek de beurs een aanval op de weerstand rond 589 punten in te gaan zetten, maar het herstel is al weer stilgelegd.

Voorlopig blijft er sprake van een neutraal koersverloop en moeten we rekening houden met volatiele koersbewegingen binnen de bandbreedte waarin de koers al vijf maanden gevangen zit.

De AEX-index beweegt namelijk al sinds begin juni per saldo zijwaarts tussen steun rond 529 punten en weerstand 589 punten. Binnen deze bandbreedte zijn de bewegingen vaak heftig, maar zonder duidelijke richting.

Om wat verder te verbeteren, dient de index een hogere koersbodem te vormen binnen de bandbreedte. Dan zou alsnog een aanval op de weerstand kunnen worden ingezet. Ik bekijk de technische status van de index aan de hand van een aantal indicatoren.

RSI

De Relative Strength Indicator (RSI) meet de kracht van de meest recente opwaartse en neerwaartse bewegingen in verhouding tot die van de voorgaande. De indicator beweegt tussen 0 en 100 en kan hierdoor overgekochte (RSI > 70) en oververkochte (RSI < 30) condities blootleggen.

/grafieken/10-rsi.gif

De RSI van de AEX-index is recent vlak onder overbought gebied weer neerwaarts gedraaid en beweegt nu in de neutrale zone. De indicator is dus al voldoende 'afgekoeld' om weer opwaarts te kunnen draaien.

MACD

De MACD-indicator vergelijkt het verloop van twee verschillende voortschrijdende gemiddelden. Deze indicator geeft de richting van een trend aan en hoe sterk deze is.

/grafieken/10-macd.gif

De MACD-indicator van de AEX is recent weer boven de nullijn teruggekeerd. Na een periode van negatieve waarden is dit een positief signaal. Er is sprake van een opwaartse beweging.

Zolang de indicator boven de nullijn blijft, is er een grote kans op de vorming van een hogere koersbodem in de grafiek. De komende dagen zullen hier uitsluitsel over kunnen geven.

Stochastics

De stochastics-oscillator is een momentum-indicator die uitslagen laat zien tussen 0 en 100. Deze indicator geeft de beste signalen af wanneer de koers zich binnen een neutrale bandbreedte bevindt.

Waarden boven de 80 worden beschouwd als overgekocht en waarden onder de 20 als oververkocht.

/grafieken/10-stochastics.gif

De stochastics-indicator van de AEX index is recent opgelopen tot in overbought-niveau en valt thans hieruit terug. De huidige correctie betreft dus een afkoelingsfase waarbij de indicator weer terugkeert in neutraal gebied.

Pas wanneer de indicator een hogere bodem weet te vormen, kan de AEX-index een serieuze aanval inzetten op de bovenkant van de neutrale bandbreedte rond 589 punten.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 61
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Reacties

237 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. LucaTonie 22 oktober 2020 08:09
    quote:

    (viva) schreef op 22 oktober 2020 07:56:

    rentes vs beginnen op te lopen (10 en 30 jaars) vanaf de hogere bodem eerder dit jaar.
    de inverse deed het trouwens weer goed vorig jaar, prima signaal een paar maanden voor de covid-crash
    Maar als ik naar de lange termijn kijk is dit toch nihil? oftewel verwacht je dan echt een crash daardoor? Door die paar puntjes omhoog? Komt dat niet gewoon doordat de steundeal er nog steeds niet is dat die paar puntjes omhoog er zijn?
  2. [verwijderd] 22 oktober 2020 08:22
    quote:

    LucaTonie schreef op 22 oktober 2020 08:09:

    [...]

    Maar als ik naar de lange termijn kijk is dit toch nihil? oftewel verwacht je dan echt een crash daardoor? Door die paar puntjes omhoog? Komt dat niet gewoon doordat de steundeal er nog steeds niet is dat die paar puntjes omhoog er zijn?
    ik verwacht (!) op korte termijn stukkie lager vanwege onzekerheden vs, covid (lockdowns) en technisch zwakkere markt.

    verder kijk ik sowieso vaak naar rentes, zoals gezegd de inverse was een goed signaal vorig jaar en als ik nu kijk klopt het dat de yield nog steeds laag is. maar ik zie signalen dat het gaat uitbodemen hier. de stijging in de yields zelf is trouwens al zo'n 40- 60 % vanaf de hogere bodem.

    "iedereen" gaat er maar vanuit dat de rente laag blijft en dat overheden het laag houden. maar wat nu als het gaat stijgen, het laatste wat de markt kan hebben is stijgende rentes, vooral met die soms absurde k/w's. en stel dat de yield van de 30-jarige oploopt naar 3 - 3,5 % dan is aex 350 wel voor te stellen. maar inderdaad, het is nog vroeg. misschien een paar maanden te vroeg, we gaan het zien.
  3. [verwijderd] 22 oktober 2020 08:37
    tesla wil ik zo truboos short kopen en apple.

    dow laatr ik nog ff staan. ik verwacht fors en zeer fors lager.. staat leuke winst maar laat maar. no guts no glory.. zijn er overigens maar weinig.. speciaal gedaan dan maak ik mij er nauwelijks druk om.. hiew groter hoe eerder ik ga hakken en frustreren.
237 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links