Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Techrally nog niet voorbij

Slotcall: Techrally nog niet voorbij

De AEX (-1,2%) zakt de laatste dagen wat weg. Het gebakkelei omtrent het Amerikaanse steunpakket gaat vrolijk door. Wekenlang zijn de Democraten aan het onderhandelen met de Republikeinen, maar van een deal is het nog niet gekomen.

Het is de vraag of de Democraten er een belang bij hebben dat er voor de Presidentsverkiezingen een akkoord is. De Amerikaanse President Donald Trump loopt steeds verder achter in de peilingen, waardoor een blue sweep tot de mogelijkheden behoort.

In dit scenario leveren de Democraten de President en hebben ze een meerderheid in zowel Het huis van afgevaardigden als de senaat. Als ze dit voor elkaar weten te krijgen dan kunnen ze het coronasteunpakket helemaal zelf vormgeven. Ik vraag me daarom af of er voor de verkiezingen witte rook komt. Maar goed, ik ben marketwatcher en geen watcher van het Witte Huis.

Over de markt gesproken. Het sentiment lijkt te verkeerde kant op te draaien. Vorige week leken we op te stomen richting de 600 punten, maar zoals zovaak de laatste tijd zakken we steeds terug richting het midden van de bandbreedte 540-580 punten. 

Snap +35%

Op Wall Street is er een aandeel dat vandaag aardig uitbreekt. Snap, het moederbedrijf van Snapchat, stijgt ruim 35% na bijzonder goede derdekwartaalcijfers. Steeds meer mensen (vooral jongeren) versturen via het platform leuke foto's en video's naar elkaar.

De populariteit van het platform neemt in een rap tempo toe, want de omzet steeg in het derde kwartaal met 52% naar $679 miljoen. Het aantal dagelijkse actieve gebruikers steeg op jaarbasis met 39 miljoen naar 249 miljoen. De goede cijfers van Snap zijn een goed voorteken voor de naderende resultaten van socialemediabedrijven.

Binnen de Nasdaq zijn Facebook (+4,8%) en Alphabet (+2,7%) daarom de grote winnaars. Deze giganten zorgen ervoor dat de Nasdaq (+0,4%) vandaag de brede markt outperformet. De Nasdaq100, waarin alleen technologie-aandelen zijn opgenomen, koerst year to date 34% hoger en daarmee is het dit jaar de beste beurs van de westerse wereld. 

Randstad

Ook in eigen land is er positief nieuws te melden. Randstad (+6,6%) presenteerde meevallende derdekwartaalcijfers. De omzet zakte weliswaar met 13,1%, maar de markt rekende op een min van 18%. Verder is het positief dat het herstel in september en oktober doorzet.

Nu er in Europa nieuwe lockdownmaatregelen zijn aangekondigd, is er wel een reële kans dat er in november weer een verzwakking optreedt. De uitzender heeft zich hiertegen gewapend, want door het inhouden van het dividend is de schuldpositie verder afgebouwd.

Het bedrijf hoeft daardoor niet zoals Fugro op een slecht moment de markt op. De IEX-Beleggersdesk gaat voor dit jaar uit van een WPA van €1,95 per aandeel. Volgend jaar moet de winst dan oplopen naar €3,31 per aandeel. Dit impliceert een koerswinstverhouding van 15 over 2021. Of dit voldoende is voor een koopadvies leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De rentes lopen verder op. Met name de Britse vergoeding op tienjaars staatspapier vliegt omhoog. Er komen maar liefst zes basispunten bij en de rente bedraagt 0,25%. Overigens geen percentage waar de Britse Minister van Financiën Risha Sunak slapeloze nachten van krijgt. 

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

 • De AEX gaat 1,2% omlaag en daarmee presteren we een tikje minder slecht dan de Duitsers (-1,5%) en Fransen (-1,4%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 6,2% en noteert 27,5 punten.
 • Wall Street koerst zo'n 0,1% in het groen. 
 • De euro klimt 0,4% en noteert 1,187 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (+1,1%) en zilver (+1,8%) profiteren van de zwakke dollar.
 • Olie: WTI (-2,3%) en Brent (-2,1%) vallen vandaag wat tegen.
 • Bitcoin (+6,7%) gaat door het dak en nadert de $13.000.

Het Damrak

 • Galapagos (-6,8%) is vandaag de grootste bleeder op het Damrak. Het biotechfonds krijgt een flinke downgrade van Goldman Sachs om de oren. Het aandeel gaat op de verkooplijst en het koersdoel wordt met zo'n 20% verlaagd naar €87.
 • Morgenochtend publiceert Relx (-2,0%) zijn derdekwartaalcijfers. Het is vooral interessant wat het bedrijf gaat zeggen over de evenementenindustrie. In het eerste halfjaar kelderde de omzet van de evenementendivisie met ruim 70%. Dit is de reden waarom het aandeel dit jaar flink is achtergebleven ten opzichte van Wolters Kluwer.
 • Royal Dutch Shell (-1,8%) is op zoek naar nieuwe bodems.
 • De financials blijven aardig liggen vandaag. Aegon (+0,2%) perst er zelfs een kleine plus uit.
 • Op de koers van Unibail Rodamco (-5,1%) is geen peil te trekken. Op de agenda van de Bava staan drie 'opstandelingen' die volgens de indieners toegevoegd moeten worden aan de the supervisory board. Deze toevoeging wordt NIET gesteund door het huidige management. Zet 10 november maar in uw agenda, want het belooft een spannende vergadering te worden.
 • Morgen geeft Unilever (-1,4%) een kijkje in de boeken. De consensus ligt op een 4% lagere omzet van €12,7 miljard. Wellicht wordt er ook nog wat gezegd over de verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk. 
 • Beleggers lopen alvast vooruit op de cijfers van Besi (+1,3%). 
 • Het wordt morgen een druk dagje, want het is ook de beurt aan Flow Traders(-0,4%). Vanwege de lagere volatiliteit op de financiële markten rekent de IEX-Beleggersdesk ten opzichte tweede kwartaal op een significant lagere winst. 
 • Basic-Fit (-4,8%) sluit gevoelig in het rood. Opvallend is dat de omzet van 145.000 stukjes slechts iets meer is dan de helft van het gemiddelde dagvolume. Kortom, van een uitverkoop is ook weer geen sprake.
 • WDP(-0,5%) opende nog meer dan 3% in het groen, maar kon deze winst niet vasthouden. De derdekwartaalcijfers waren precies in lijn met de verwachtingen van de IEX-Beleggersdesk.
 • Morgen vertelt Sligro (+1,8%) waarschijnlijk iets meer over de impact van de nieuwe lockdownmaatregelen van het kabinet.
 • Nedap (+2,4%) presenteerde degelijke derdekwartaalcijfers. In het onderstaande artikel leest u waarom de IEX-Beleggersdesk enthousiast is over het aandeel.
 • Alfen (-4,3%) kent een off-day

Adviezen

 • ABN Amro: naar €9,20 van €9,50 en houden - Jefferies
 • Akzo Nobel: naar €92 van €79 en houden - Bank Degroof
 • Akzo Nobel: naar €100 van €95 en kopen - KBC
 • ASML: naar houden van verkopen - DZ Bank en €335
 • Galapagos: naar verkopen van houden en naar €87 van €108 - Goldman Sachs
 • Philips: naar €52 van €54 en kopen - Deutsche Bank
 • Philips: naar €50 van €49 en kopen UBS
 • Randstad: naar €50 van €46 en kopen - KBC
 • WDP: naar €27,50 van €24,50 en houden - Bank Degroof

Agenda

22 okt Event Consensus
08:00   Besi Q3-cijfers  
08:00   Flow Traders Q3-cijfers  
08:00   Sligro Q3-cijfers  
08:00   Intertrust Q3-cijfers  
08:00   Unilever Q3-cijfers  
08:00   Relx Q3-cijfers  
08:00   Argen-X Q3-cijfers  
08:00   Pernod Ricard Q3-cijfers  
08:00   Duitsland GFK consumentenvertrouwen nov -3,0
13:00   AT&T Q3-cijfers  
13:00   Coca Cola Q3-cijfers  
13:00   Kimberly Clark Q3-cijfers  
13:00   Freeport Mcmoran Q3-cijfers  
16:00   VS verkopen bestaande woningen sep 6,25M
18:00   Brill Q3-cijfers  
18:00   Econocom Q3-cijfers  
18:00   Vastned Retail Belgium Q3-cijfers  
22:00   Gilead Q3-cijfers  
22:00   Intel Q3-cijfers  
22:00   First Solar Q3-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze beleggersdesk. De jarenlange ervaring van onze redacteuren samen met de inkoop van real time monitoren hebben onze kooptips een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van +23,96%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening zijn te vinden op de rendementen pagina.

Met IEX Premium heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 13 mei Aedifica: intrinsieke waarde loopt op
 2. 13 mei Beter Bed: fikse koersdoelverhoging
 3. 12 mei Aegon: Hogere winst maar lagere solvabiliteit

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 lost 21 oktober 2020 19:50
  quote:

  Krentenmenten schreef op 21 oktober 2020 18:36:


  Niels. ...... Trump blijft president. (En da’s maar goed ook met de wetenschap dat Biden aantoonbaar chantabel is en erger ..... hij heeft last van geheugenverlies,. Beiden komt China en Rusland vastgoed uit.)  Keep in dreaming. Donald gaat van het witte huis zo hoppa, naar de gevangenis. Openbaar aanklagers in NY bereiden 4 aanklachten voor: belastingontduiking, campagnegeldfraude, landverraad en dood door schuld (zo’n 200.000 Amerikanen). Waarom denk je dat hij het land uit wil als hij verliest. Misschien kan ie de schoenen gaan poetsen van Poetin.
 2. forum rang 5 Krentenmenten 21 oktober 2020 20:05
  quote:

  lost schreef op 21 oktober 2020 19:50:


  [...]

  Keep in dreaming. Donald gaat van het witte huis zo hoppa, naar de gevangenis. Openbaar aanklagers in NY bereiden 4 aanklachten voor: belastingontduiking, campagnegeldfraude, landverraad en dood door schuld (zo’n 200.000 Amerikanen). Waarom denk je dat hij het land uit wil als hij verliest. Misschien kan ie de schoenen gaan poetsen van Poetin.


  Droom graag (‘s nachts) maar me niet verneuken door de zgn. Gutmensch Media....
 3. FransK69 21 oktober 2020 23:05
  Wat een geniale zet van die Nancy Pelosi. Die is echt niet te onderschatten zeg.

  Deal sluiten op eigen democratische voorwaarden met een president die uit pure wanhoop onderhand alles tekent en tegelijkertijd de Republikeinen stuk spelen door hiermee interne verdeeldheid in hun partij te veroorzaken.

  Dit alles doet me denken aan "Asterix en de intrigant".
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare