Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

De honderdste Tracker Tip

De honderdste Tracker Tip

De afgelopen 3 jaar heb ik met veel plezier mijn zogenoemde Tracker Tips mogen publiceren voor IEX. We zijn inmiddels aanbeland bij de honderdste!

Een mooie gelegenheid om terug te blikken met een aantal columns die kunnen inspireren om uw beleggingsportefeuille doelmatig in te richten.

HYDO

Om meteen met de deur in huis te vallen begin ik met een absolute topper. Een leuk weetje is dat deze ETF (nog) helemaal niet bestaat, maar een persoonlijk concept van mij was: de waterstoftracker uit deze column.

Onderstaande 10 aandelen in de ETF zijn op basis van een gelijkgewogen verdeling binnen 9 maanden met gemiddeld 84% gestegen. Dit resultaat is voor het leeuwendeel toe te schrijven aan het aandeel Plug Power, dat ruim 3 keer meer waard is geworden.

klik om te vergroten

Naast andere goed presterende bedrijven als ITM Power en NEL zitten er ook aandelen in de mand die in die periode minder waard zijn geworden. Dat onderstreept het advies uit die column om niet op één paard te wedden, om verkeerde beslissingen te vermijden.

Beleggen met gebruikmaking van ETF’s is een goede manier om door middel van spreiding effectief in te spelen op een bepaald thema of beleggingsidee. En als er geen trackers voorhanden zijn, kan een mandje van meerdere verwante titels in een asset-mix potentiële missers verzachten.

SGLD

Op 7 januari van dit jaar las u in de column Een goud-ETF als verzekering dat als de pleuris uitbreekt op financiële markten, uw stukje belegging in goud voor wat demping zou zorgen. Toen was er nog geen enkel vermoeden van het uitbreken van een pandemie, en terugkijkend heeft goud het goed gedaan.

Vanaf het niveau van zo’n $1300 op het moment van schrijven naar ruim $1900 nu: een stijging van bijna 50%. In het Engels wordt wel gezegd diversification is the only free lunch in investing en dat gaat hier wederom op.

Risicospreiding

Het advies blijft om niet alleen te diversifiëren in aandelen middels ETF’s, maar ook in verschillende beleggingscategorieën. Uiteraard zitten er ook wel eens floppers tussen, zoals mijn column over een Turkse aandelentracker van 2 december vorig jaar: sindsdien gezakt van € 15 naar € 10, waardoor die belegging een derde minder waard is geworden.

De takeaway hier is dat een belegging moet passen bij uw risicotolerantie. Als de risico’s van een product groter zijn en u daarmee het gevaar loopt dat uw doelstelling niet behaald wordt, dan is de investering niet passend bij uw risicoprofiel.

Een goede spreiding in een beleggingsportefeuille van aandelen, obligaties en alternatieve waarden zoals grondstoffen en vastgoed in een verhouding die past bij uw risicobereidheid, blijkt uiteindelijk de beste manier om op lange termijn een goed gemiddeld risicogecorrigeerd rendement te behalen.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

 1. 09 nov Tracker Tips: Tijd voor een Amerikaanse ESG-ETF?
 2. 02 nov Tracker Tips: Blauw beleggen
 3. 19 okt De honderdste Tracker Tip 4

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. Met Effekt 23 oktober 2020 03:19
  quote:

  Thijs020 schreef op 21 oktober 2020 14:02:


  Zeer interessant, maar hoe hierin keuzes te maken met relatief laag startkapitaal?denk aan transactiekosten en / of hedging. Of toch afwachten tot zo'n tracker bij de aanbieders in palet wordt opgenomen...


  Al jaren lang geeft de Nasdaq100 een goed resultaat vs risiko. Ook dit jaar is de Nasdaq ca 34% gestegen (in USD). En als je de moed had in maart te kopen dan was het nog mooier geweest, ca +60%. Omdat de omzet in Nasdaq ETFs enorm is zijn de kosten laag.
  Er zijn ook Turbo Longs te koop en met een bescheiden hefboom van 1.5x is de winst nog iets meer met een aanvaardbaar risiko dat de Turbo niet wordt uitgestopt (ik koop nooit turbos met hefboom > 2.5x, behalve op valuta)
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ETF's
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare