Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (560,47)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 58,89%
Lager 41,11%

BeursVandaag: Richting gezocht

BeursVandaag: Richting gezocht

Van de week dacht ik even stiekem aan een uitbraak van de AEX aan de bovenkant boven 587,03. Even maar, hoor. 

Intussen lijkt de index weer het ruime, zijwaartse sop te kiezen. Misschien dat de markt de komende twee weken - hoogtepunt Q3-cijferseizoen - richting kiest. Met de economie die dit kwartaal waarschijnlijk weer terugloopt met al die corona (semi-)lockdowns zie ik de winsten niet exploderen, maar ik ben Mr. Market niet.


En als het eenmaal tegenzit...? Al van gisteravond, het enige nieuws voorbeurs is dat Galapagos een mislukt testresultaat meldt. Credit Suisse verlaagt al het koersdoel met €6 naar €129. Verder kijkt u naar Fugro na die zeperd gisteren en mogelijk maandag een update. Formeel staan de cijfers voor 30 oktober gepland.

Bij Unibail kan u vanaf nu alles verwachten met die mogelijke of ingezette coup van een paar grootaandeelhouders met een nog groter ego, zoals dat alleen in Frankrijk kan. Verder meldt Daimler over Q3 geen ebit van verwachte €1,9 miljard, maar... €3,1 miljard! Toll, da's nog eens een mooie meevaller.


Dit kan misschien het verhaal van de dag worden? De Duitse staalindustrie, het zou het einde van een meer dan illuster tijdperk zijn, dat ooit met het legendarische Krupp begon. We wachten af. Kijk mee bij ArcelorMittal dat een koersdoelverhoging van Jefferies krijgt: naar $17,25 van $16,10.

Marktbreed openen de koersen in typische vrijdagochtendmodus: niet te snel,  niet te moeilijk en eerst koffie, graag. Bescheiden uitslagen zijn er en het dollartje staat toch weer op 1,17.

Doodse stilte nog op de vastrentende markt, waar de angst er weer aardig in zit met flink gedaalde rentes deze week. De bekende AAA's staan weer rond hun maart bodems. Mede hierom zie ik de AEX niet zo snel uitbreken.

Nieuws, advies, shorts en agenda

Het belangrijkste ANP-nieuws sinds het Amsterdamse slot gisteren:

 • 08:03 Core Labs houdt vast aan verlaagde dividend00:38 Daimler verwacht prognose te kunnen verhogen
 • 00:37 Telecomwaakhond VS wil immuniteit socialmediabedrijven aanpakken
 • 00:37 Tegenvaller Galapagos bij onderzoek naar mogelijk artrosemedicijn
 • 15 okt Kleine verliezen op Wall Street
 • 15 okt Wall Street dringt verliezen tussentijds terug
 • 15 okt Opleving mode en tassen beperken omzetval Louis Vuitton-moeder
 • 15 okt Oud-bestuurders Italiaanse bank Monte dei Paschi veroordeeld
 • 15 okt Forse verliezen op Europese beurzen

Analistenadvies luidt:

 • ArcelorMittal: naar $17,25 van $16,10 - Jefferies
 • Galapagos: naar €129 van €135 - Credit Suisse
 • Air France-KLM: naar €2,10 van €3,50 - Deutsche bank

De AFM meldt deze shorts:

De agenda kent vooral Amerikaanse data, waaronder retail sales:

 • 10:00 Italië inflatie CPI sep -0,6% MoM
 • 11:00 EU inflatie CPI sep +0,1% MoM
 • 14:30 VS detailhandelsverkopen sep +0,6% MoM
 • 15:15 VS industriële productie sep +0,6% MoM
 • 16:00 VS handelsvoorraden sep +0,3% MoM
 • 16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan okt 80,9

En dan nog even dit

Nog even de terugblik:

 Social media en vrijheid van meningsuiting is een lastig verhaal:

Ik bedoel maar. Het netwerk lag ook even plat vannacht. 

Ja, wie voelt zich nou lekker bij al die schulden en rentes?

Heeft iemand enig idee van de Chinese schulden?

Welja:

De markt verslaan, het blijft lastig. Zeker dit jaar.

De martkspelers zelf daarentegen:

Voor de geïnteresseerden:

Deze nog, hij was toch ook ooit beurshandelaar?

Veel plezier en succes volgende week met het cijferseizoen!

Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 16:00 Dat is één, Alphabet moet zich verantwoorden
 2. 14:00 JPMorgan: "Nu of nooit met die tech"
 3. 12:30 Zweden zegt ook nee tegen Huawei en ZTE

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Brievenbus 16 oktober 2020 08:44
  Arend Jan, ga nou gewoon 's over de BEURS berichten!

  Wij zijn fors gedaald, de Yanks niet. De dollar doet helemaal niets.
  De reden dat wij dalen en de Yanks niet is dat er hier hoopvol is ingezet op fors lager, en, vandaag is de 3e vrijdag, DAAROM daalden we gisteren, en DAAROM negeert iedereen nu dat de Yanks NIET daalden.

  En jij vermeldt het niet eens...
 2. TW82 16 oktober 2020 09:20
  quote:

  Brievenbus schreef op 16 oktober 2020 08:44:


  Arend Jan, ga nou gewoon 's over de BEURS berichten!

  Wij zijn fors gedaald, de Yanks niet. De dollar doet helemaal niets.
  De reden dat wij dalen en de Yanks niet is dat er hier hoopvol is ingezet op fors lager, en, vandaag is de 3e vrijdag, DAAROM daalden we gisteren, en DAAROM negeert iedereen nu dat de Yanks NIET daalden.

  En jij vermeldt het niet eens...  Stop toch eens altijd maar alleen naar de VS beurzen te kijken. De AEX doet het deze week substantieel beter dan veel beurzen in omliggende landen, incl Belgie, Duitsland en Frankrijk en ook iets beter dan Japan. Gewoon ok 'performance' dus, tenzijn je je altijd maar blijft blind staren op de beurzen in de VS.

  Ik hoor ook al maanden van vooral enkele posters hier dat het zo slecht gaat doordat shorters in de AEX alles omlaag willen duwen, maar intussen staan we vanaf de recente top van 587 ' slechts' 23 punten lager rond de 564. Al met al hebben de shorters dan dus weinig succes de AEX 'echt' omlaag te krijgen.

  Anyway, laatste is minder relevant, voornaamste punt is, AEX doet het gewoon redelijk, tenzij je alleen maar naar de VS (en China) blijft kijken en hoe 'natuurlijk' die stijgingen zijn is ook nog maar de vraag.
 3. forum rang 6 Brievenbus 16 oktober 2020 09:26
  quote:

  TW82 schreef op 16 oktober 2020 09:20:


  [...]  Anyway, laatste is minder relevant, voornaamste punt is, AEX doet het gewoon redelijk, tenzij je alleen maar naar de VS (en China) blijft kijken en hoe 'natuurlijk' die stijgingen zijn is ook nog maar de vraag.


  Tja, jij belegt pas een paar jaar, da's duidelijk.
  Kijk 's over een periode van 20 jaar, dan praat je wel anders...
 4. TW82 16 oktober 2020 09:49
  quote:

  Brievenbus schreef op 16 oktober 2020 09:26:


  [...]

  Tja, jij belegt pas een paar jaar, da's duidelijk.
  Kijk 's over een periode van 20 jaar, dan praat je wel anders...  Of je nu kort of lang belegt, je kan ook gewoon de grafieken erbij pakken, dus ook voor periodes dat je nog niet belegde. En ja, de VS zet al tijden record na record neer (wel voor een deel ook door enkele grote tech-bedrijven, ook al voor Corona wogen die best zwaar) en de AEX staat nog niet eens in de buurt van de hoogste koers net boven de 700 punten, maar het heeft geen nut daar steeds naar te kijken of mee te vergelijken. Dat was ooit en lang geleden en de beurzen zijn gewoon te verschillend om je daar dagelijks op blind te staren, ook al is het frusterend. Dan kan je toch beter het positieve eruit pakken en bijvoorbeeld deze week constateren dat de AEX voorloopt op omliggende beurzen.

  Overigens is de herinvesterings-AEX een heel ander verhaal, dus voor wie lange termijn het dividend steeds heeft geherinvesteerd, is het al een mooier plaatje.

  Overigens ligt de AEX er nu soms juist ook wat beter bij dan omliggende beurzen, door enkele zwaarwegende tech-bedrijven.

  Hoe dan ook, frustratie of teleurstelling is niks mis en dit zo nu en dan uiten ook niet, echter enkele forumleden overstromen alle fora/berichten dagelijks met alleen maar hetzelfde riedeltje klaagzang (vaak ook nog niet eens echt correct voor die dag of week) zonder enige toegevoegde waarde en niet 2 keer per week of zo, maar totaal tot wel wel tientallen keren per week precies dezelfde posts/comments en herhalingen. Weinig nuttig, redelijk storend en ook voor de posters zelfs lost het niks op. Maar goed, een enkeling doet het wellicht ook gewoon uit eens soort spam-drang.
 5. forum rang 6 Brievenbus 16 oktober 2020 10:13
  quote:

  TW82 schreef op 16 oktober 2020 09:49:


  [...]

  Dan kan je toch beter het positieve eruit pakken en bijvoorbeeld deze week constateren dat de AEX voorloopt op omliggende beurzen.

  Overigens is de herinvesterings-AEX een heel ander verhaal, dus voor wie lange termijn het dividend steeds heeft geherinvesteerd, is het al een mooier plaatje.
  Ehhh, nee, vergelijk bv de AEX-R eens met de DAX over de langste periode die je kan vinden, of de andere Europese beurzen, dat is bijna net zo erg al vergelijken met de Yanks.
  Daar doet een korte periode dat de AEX NIET achterblijft niets aan af.
  Ja, tenzij je net begonnen bent met beleggen.... :-)
10 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare