Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Bizarre dag

Slotcall: Bizarre dag

De AEX (-2,0%) heeft een ronduit beroerde dag achter de rug. het sentiment wordt verpest door een uitspraak van de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.

Hij vreest dat er voor de presidentsverkiezingen geen akkoord is over een coronasteunpakket. Dat is zwaar teleurstellend, omdat de markten er wel vanuit gingen. Diverse nieuwsmedia noemen ook de vrees voor strengere coronamaatregelen als oorzaak van de dalende index.

Dat is echter nog maar de vraag, want we zien coronagevoelige aandelen als Eurocommercial Properties (-1,2%), Basic-Fit (-0,2%) en Sligro (+3,0%) de markt outperformen. Daarentegen liggen techfondsen zoals ASML (-3,5%) en Prosus (-2,3%) ronduit slecht. 

Claimemissie Fugro nadert

Werkelijk alles gaat mis bij Fugro (-12,0%). De bodemonderzoeker opereert zo'n beetje in de slechtste markt die er momenteel is en nu gaat het bij investor relations ook nog eens fout. Degene die verantwoordelijk is voor de persberichten, plaatste per ongeluk het volgende op de website van Fugro.

Het IEX-forumlid Hercule Poirot was er als de kippen bij en maakte er om 12.46 uur melding van op het forum. Hulde hiervoor! We hebben uren gepoogd contact te krijgen met Fugro, maar men nam niet op. Waarschijnlijk waren ze allemaal druk bezig met het in elkaar zetten van een persbericht.

Rond 15.00 uur kwam de aap uit de mouw. Fugro is inderdaad in vergevorderde gesprekken met banken en investeerders over de herfinanciering van de schulden en een mogelijke aandelenuitgifte. De paniek op het hoofdkantoor sloeg over op beleggers, want de koers kelderde op een gegeven moment meer dan 18%. 

Onze eigen Martin Crum vreesde in juli al voor een emissie. Hij schreef in het Premiumartikel het volgende: "Fugro heeft van de banken langer de tijd gekregen om met een oplossing te komen voor de schuldenlast waar het concern mee worstelt. Die sterk verwaterende emissie geldt als onvermijdelijk, tenzij zich een partij meldt (Boskalis?) met relatief diepe zakken en een lange termijn horizon."

Hij eindigde met: "Een emissie later dit jaar - Wij achten dit overigens wel haalbaar - zal tegen een forse (40 - 50%) discount moeten plaatsvinden."

Zojuist komt Nico met een volledige analyse van het debacle langs. Hier leest u het uitgebreide artikel.

Opstand bij Unibail Rodamco

Ik denk dat het de eerste keer is vandaag dat Unibail Rodamco (+14,1%) op een donkerrode beursdag de weg omhoog vindt. En met een reden, want twee prominente aandeelhouders hebben zich gekeerd tegen de aangekondigde aandelenemissie.

De eerste is de voormalige CEO Leon Bressler. Hij leidt het Luxemburgse vastgoedfonds Aermont en dat  heeft een belang van zo’n 2% in Unibail Rodamco. Bressler vindt de rijke techondernemer Xavier Niel aan zijn zijde. In totaal vertegenwoordigen beide heren 4,1% van Unibail Rodamco.

Waarschijnlijk zijn zij niet de enigen die tegen de aangekondigde emissie zijn. Een aandelenuitgifte is dus geen uitgemaakte zaak meer en dat leidt tot de nodige fantasie in de koers. Het volledige verhaal leest u in het onderstaande artikel.

Het management van Unibail Rodamco kwam zojuist met een persbericht en zegt het eigen plan gewoon te willen uitvoeren.

Rentes

De rentes vliegen werkelijk omlaag. Ik kan mij niet herinneren dat de Nederlandse tienjaarsrente ooit onder de -0,5% noteerde. 

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

 • De AEX gaat 2,0% omlaag en daarmee presteren we een tikje minder slecht dan de Duitsers (-2,6%) en Fransen (-2,1%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt met 16,9% en noteert 26,5 punten.
 • Wall Street blijft met een min van 0,6% nog heel aardig liggen
 • Ook omdat de euro 0,4% zakt ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (+0,3%) en zilver (-0,8%) doen het niet onaardig.
 • Olie: WTI (-1,5%) en Brent (-2,2%) geven de winst van gisteren uit handen.
 • Bitcoin (+0,2%) begint een beetje saai te worden.

Het Damrak

 • De wereldwijde vraag naar staal daalt dit jaar minder hard dan verwacht. Volgens de World Steel Association zakt de staalvraag met 2,4% en daarmee is de WSA minder somber dan in juni. Toen gingen zij uit van een min van 6,4%. ArcelorMittal (-2,3%) gaat in lijn met de markt omlaag.
 • De banken blijven best aardig liggen. Als ABN Amro (-1,1%) en ING (-1,2%) niet door het putje gaan, dan is het geen typische risk-off dag.
 • Royal Dutch Shell (-3,7%) doet pijn aan de ogen. Dit keer doet Total (-3,3%) het niet veel beter.
 • Zeer veel koersdoelwijzigingen bij ASML (-3,5%).
 • NN Group (-1,9%) is dit jaar veruit de beste verzekeraar van het Damrak. Year to date staat het aandeel 4,0% lager en daar kunnen ASR (-16,9%) en Aegon (-42,1%) alleen maar van dromen. 
 • Op Altice (+1,9%) zit een bod dus als we deze niet meetellen, dalen alle midcapfondsen. 
 • Kan iemand mij uitleggen waarom Basic-Fit (-0,2%) vandaag Flow Traders de baas is? De VIX vliegt ervandoor, maar blijkbaar is er even weinig interesse in de marktmaker. Hoewel, gisteren ging het aandeel natuurlijk stevig omhoog.
 • TomTom (-5,8%) krijgt nog even een trap na. Gisteren zagen we de koers ook al in de loop van de dag afkalven. Nee, de fantasie is al een tijdje uit het aandeel. 
 • TKH (-3,1%) heeft last van een koersdoelverlaging van ING. De analist van dienst vreest dat klanten voor de bandenbouwmachines van TKH terughoudend zijn met nieuwe bestellingen als gevolg van de coronacrisis.
 • Avantium daalt 6,6% op twee keer het gemiddelde dagvolume.
 • CM.com (+2,4%) presenteerde vanochtend een kwartaalupdate. De kern is dat de groei er lekker in zit, maar dat het bedrijf nog altijd verlieslatend is.

Adviezen

 • ASML: naar €370 van €380 - Morgan Stanley
 • ASML: naar €370 van €375 - Credit Suisse
 • ASM: naar €350 van €340 - UBS
 • ASML: naar $440 van $425 - RBC
 • ASML: naar $340 van $335 - Susguehanna
 • ASML: naar €405 van €320 - Berenberg
 • ASML: naar €325 van €290 en houden - KBC
 • Just Eat Takeaway: naar €146 van €138 - Citigroup
 • Just Eat Takeaway: naar €130 van €125 - Barclays
 • Just Eat Takeaway: verhoogd naar €116 en houden - Deutsche Bank
 • Prosus: naar €116 van €112 - JPMorgan
 • Signify: naar €32 van €19 - Credit Suisse
 • TKH: naar €34 van €41 - ING
 • Sif: naar €20 van €16 - Barclays 
 • Van Lanschot Kempen: naar €18,80 van €17,50 en kopen - UBS

Agenda

16 okt Event Consensus
10:00   Italië inflatie CPI sep -0,6% MoM
11:00   EU inflatie CPI sep +0,1% MoM
14:30   VS detailhandelsverkopen sep +0,6% MoM
15:15   VS industriële productie sep +0,6% MoM
16:00   VS handelsvoorraden sep +0,3% MoM
16:00   VS consumentenvertrouwen Michigan okt 80,9
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 17:50 Slotcall: Nog geen akkoord
 2. 13:00 Road to success: Deel 4: Aandeleninkoop vs dividend 1
 3. 19 okt Slot: Vreemde beweging op het slot 4

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 joostUSA 15 oktober 2020 18:47
  quote:

  Erny schreef op 15 oktober 2020 18:44:


  Wat is er toch aan de hand met de olie ? Het lijkt wel of de gehele wereld tot stilstand is gekomen. Alsof werkelijk niemand nog behoefte heeft aan fossiele brandstoffen. Maar waar komt nu dan alle energie vandaan ? Da's toch echt nog niet volledig groen, nog lang niet.


  Olie ligt er imo weer prima bij vergeleken met begin dit jaar, maar blijft volatiel. Als je het nieuws wat hebt gevolgd dan heeft de lage olieprijs te maken met; OPEC drama, olie vooraden die oplopen door minder vraag door COVID en verder fantasie dat de olie vraag nooit meer terug zal komen door al die Tesla's.
 2. forum rang 5 Wittman 15 oktober 2020 19:02
  Toch enkele opvallende zaken:

  - Op de fameuze screenshot stond ook een tabblad geopend van het IEX-forum (meer specifiek het Fugro-topic dan nog wel).

  - Daarnaast zijn alle teksten op de Fugro-website in het Engels. De tekst op de screenshot is in het Nederlands (en het menu bovenaan dan weer wel in het Engels, zoals op de echte website).

  - Daarenboven lijkt het me ook niet waarschijnlijk dat Fugro hiervoor een aparte hoofdpagina gaat maken onder de Investors-sectie, zoals de screenshot laten uitschijnen (zowel in de header als in de zogezegde URL). Een subpagina onder 'Shares' oftewel een bericht onder 'Press releases' lijken me eventueel nog aannemelijk.

  - Tot slot heeft Fugro nadien laten weten dat ze een update zullen geven over de herfinanciering op de meeting over Q3 – die is voorzien op 30 oktober. Ook dat doet me vermoeden dat de zogenaamde aankondiging op 19 oktober uit de lucht is gegrepen.

  Een bijzonder verhaal, en om bovenstaande redenen mogelijk zelfs fake news.
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare