Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: "2021 wordt beste beursjaar ooit"

Slotcall: "2021 wordt beste beursjaar ooit"

De AEX (+0,9%) kent een uitstekende beursdag. Wie zich ook uitstekend voelt, is de Amerikaanse President Donald Trump. Zijn gezondheidssituatie verbetert met de dag en hij is het twitteren nog niet verleerd.

Het lijkt er zelfs op dat Trump op weg is om het werelduurrecord qua twitterberichten te verbeteren.

Ook het optimisme van de President over de aandelenmarkt is gegroeid, want volgens hem zou 2021 weleens het beste beursjaar ooit kunnen worden. U kunt zeggen wat u wil, maar feit blijft dat Trump gewaagde uitspraken niet schuwt. En wie weet krijgt hij nog gelijk ook. Als de Fed de geldkraan nog even verder open gooit dan is alles mogelijk.

Alle gekheid op een stokje: de reden dat de koersen vandaag omhoog lopen, is inderdaad de verbeterde toestand van de Amerikaanse President. Daarnaast helpen meevallende inkoopmanagersindices over de Europese- en Amerikaanse dienstensector een handje. Met name de Amerikaanse PMI (57,8) is bijzonder goed.

KPN in de lift

Binnen de AEX is KPN (+4,5%) de grote winnaar. Vrijdag lag het aandeel er ook al als een dijk bij en nu weten we waarom. In een interview met het Financieel Dagblad zegt Marieke Snoep, Chief Business Markets bij KPN, dat de winstgevendheid van de Zakelijke dienstverlening begin volgend jaar gaat verbeteren.

Dit is een meevaller, want in de eerste helft van dit jaar daalde het bedrijfsresultaat van het zakelijke segment juist met 8,5%. Hier staat tegenover dat zij zegt dat de keiharde kostenbesparingen de omzetverliezen niet oneindig kunnen compenseren. Het glas is echter halfvol bij beleggers.

De koers van KPN kon ook wel een oppepper gebruiken, want ten opzichte van branchegenoot Deutsche Telekom blijft het aandeel de afgelopen vijf jaar flink achter. Ook in vergelijking met de AEX is de underperformance groot. Alleen Orange rendeert slechter.

KPN

Lucas Bols

De topper van de dag is Lucas Bols (+15,2%). Er zit fantasie in het aandeel nadat Enix zijn belang in de destillateur heeft verhoogd naar 15%. Enix is de holding van Fons Walder. Deze man is niet alleen zeer rijk, maar hij heeft ook de nodige affiniteit met de jenevermarkt.

De hoop van speculanten is dat hij het bedrijf van de beurs haalt. Janette Buitenkamp van Aberfeld Vermogensbeheer gooide afgelopen zondag olie op het vuur door in het televisieprogramma BusinessClass te stellen dat een overname goed mogelijk is.

De IEX-Beleggersdesk vindt een overname echter onlogisch. Onze argumenten leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De rentes vliegen werkelijk omhoog. De Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier dikt maar liefst zes basispunten aan. Dit zijn bewegingen die we maar zelden zien.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 0,9% omhoog en daarmee presteren we in lijn met de Duitsers (+1,1%) en Fransen (+1,0%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 2,3% en noteert 25,4 punten.
  • Wall Street koerst zo'n 1,3% in het groen. De positieve uitschieter is de Nasdaq met een plus van 1,7%.
  • De euro klimt 0,6% en noteert 1,179 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (+0,9%) en zilver (+2,7%) profiteren van de zwakke dollar.
  • Olie: WTI (+7,0%) en Brent (+6,6%) gaan helemaal door het dak.
  • Bitcoin (+0,7%) doet het vandaag rustig aan.

Het Damrak

  • Kijkend naar de stijgende olieprijs valt de winst van Royal Dutch Shell (+2,3%) mij wat tegen. Branchegenoot Total (+2,1%) doet het vandaag overigens niet beter.
  • ArcelorMittal (+2,7%) zet de stijging van de laatste dagen voort. De staalgigant wil €1,5 miljard aan schuldpapier vervroegd aflossingen. Het doel is om nieuwe leningen af te sluiten tegen een lager rentepercentage.
  • Bloomberg meldt het gerucht dat Unibail Rodamco (+4,4%) een Slowaaks winkelcentrum wil verkopen voor circa €450 miljoen. Ik ben benieuwd hoe groot de korting is ten opzichte van de intrinsieke waarde. 
  • Er lijkt wat winst te worden genomen in DSM (-1,0%). Het aandeel zette afgelopen vrijdag nog een all time high op het bord. Voor 34 keer de winst kunt u het aandeel oppikken. Of de IEX-Beleggersdesk het een faire prijs vindt, leest u in het onderstaande artikel.
  • Basic-Fit (+4,3%) heeft de stijgende lijn gevonden. Op het forum zijn er mensen die spijt hebben dat ze de stukken niet oppikten op €20. Ach, ik kocht ze voor €30 dus het kan altijd nog slechter.
  • Ik kan moeilijk verklaren waarom Boskalis 4,3% stijgt. Misschien profiteert de baggeraar van de aantrekkende olieprijs. Een hogere prijs voor het Zwarte Goud zorgt er wellicht voor dat olie-exporterende landen meer gaan investeren. 
  • Flow Traders (-0,9%) moet het niet van dit soort dagen hebben. Arend Jan heeft trouwens een zeer lezenswaardig artikel geschreven over High Frequency Trading. 
  • Fugro (+3,8%) ontwaakt uit zijn zomerslaap. De koers beweegt sinds eind maart zijwaarts.
  • AMG (+4,7%) lijkt wat uit te bodemen.
  • Ajax(-1,4%) zou zomaar €4,5 miljoen aan de overheid moeten terugbetalen. Bonussen uitkeren terwijl je als club gebruik maakt van de NOW-regeling is natuurlijk niet zo handig. 

Adviezen

  • Aedifica: naar €85 van €100 en verkopen - Barclays
  • KPN: naar €2,90 van €2,70 en kopen - Berenberg
  • OCI: naar €16,30 en kopen - HSBC
  • Signify: naar €31 van €21,50 en houden - JPMorgan Cazenove

Agenda

6 okt Event Consensus
00:00   Beurzen China gesloten i.v.m. National Day  
08:00   Duitsland fabrieksorders aug +2,8% MoM
14:00   VS IEA Short Term Energy Outlook  
14:30   VS handelsvoorraden aug -64,4B

 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links