Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Verrassend goede week

Slotcall: Verrassend goede week

Voor mijn gevoel hebben we een matige beursdag achter de rug, maar per saldo wint de AEX maar liefst 2,3%. Dat terwijl het Amerikaans banenrapport tegenvalt en President Donald Trump besmet is geraakt met het coronavirus.

Dat is niet bepaald het nieuws waarop we als beleggers zitten te wachten. Anderzijds zijn de gevolgen van de besmetting van Trump voor de beurs zeer gering. De kans is groot dat hij er weer bovenop komt en zo niet dan hebben beleggers van Joe Biden weinig te vrezen.

De historie bewijst dat een Amerikaanse President relatief weinig invloed heeft op de koersen van aandelen. Bedrijven maken winst en dat vloeit terug naar de aandeelhouders. Daarom lopen de langetermijngrafieken van de S&P500 altijd van linksonder naar rechtsboven. 

Zolang er geen communist in het Witte Huis zit, hoeven wij ons nergens zorgen over te maken. De onderstaande grafiek bewijst waarom het zo belangrijk is om in de markt te zitten. Wie dertig jaar geleden €100 in de S&P500 stak, krijgt hier nu €2000 voor terug. Dit betekent een rendement van 10,5% per jaar. Dat gaat u op een spaarrekening echt niet maken.

Galapagos
 

Aegon

Het is even wennen om Aegon (+14,9%) bovenin het lijstje toppers te zien. Normaal gesproken is het aandeel een graag geziene gast in het lijstje bleeders. Dit keer niet, want na een adviesverhoging van JPMorgan Cazenove zit er wat fantasie in de koers.

De Amerikaanse zakenbank ziet interessante mogelijkheden om de winstgevendheid van de geplaagde verzekeraar op te krikken. Onder andere zou de Amerikaanse tak moeten worden opgesplitst. Het liefst ziet JPMorgan Cazenove dat Aegon alles opsplitst.

Of de nieuwe CEO, Lard Friese, zo ver wil gaan, is de vraag. Maar goed, hoop doet leven. De koers van Aegon stijgt deze week 15%. NN Group (+5,3%) en ASR (+3,2%) komen niet in de buurt. Op lange termijn ziet het beeld er iets anders uit, maar die grafiek bespaar ik u. 

Royal Dutch Shell

De flopper van de week is - hoe pijnlijk ook - Royal Dutch Shell (-6,0%). De olieprijs stort in elkaar en dan komt het bedrijf ook nog met een winstwaarschuwing langs. Er wordt $1 tot $1,5 miljard extra afgeboekt op de activa en de marktomstandigheden zijn dusdanig slecht dat 10% van het personeel het veld moet ruimen.

De koers dreigde vandaag zelfs door de €10 te zakken, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Dat is echter slechts een doekje voor het bloeden. Er breken spannende tijden aan, omdat het bedrijf een enorme transformatieslag te wachten staat.

De transitie naar duurzame energie is natuurlijk niet gratis dus is het de vraag of Koninklijke Olie zijn dividend de komende jaren kan verhogen. Desalniettemin ziet de IEX-Beleggersdesk weldegelijk kansen.

 

De lijstjes

  • AEX deze week: +2,3%
  • AEX deze maand: +1,2%
  • AEX dit jaar: -8,3%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -6,6%

Olie onderuit

Vrijwel alles ging omhoog deze week. Alleen de prijs voor het zwarte goud staat zwaar onder druk. Ook Bitcoin (-1,7%) blijft ver achter. Maar goed, dat is natuurlijk ook geen fatsoenlijk beleggingsobject. 

  

Indices

AEX

ArcelorMittal (+12,1%) meldde afgelopen maandag het heugelijke nieuws dat het de Amerikaanse tak van de hand doet. Een deel van het geld wordt gebruikt om eigen aandelen in te kopen. Jawel, voor een prijs van meer dan €11. Alleen jammer dat er drie maanden geleden nog een emissie werd gedaan op €8,57.

Unibail Rodamco (-1,3%) doet ook pijn aan de ogen. Ik vrees dat er de nodige beleggers geen zin hebben om mee te doen met die emissie. DSM (+9,1%) verkoopt een laag renderend bedrijfsonderdeel en sluit vandaag op een all time high.  

AEX

AMX

In tegenstelling tot Unibail Rodamco, knalt de koers van Eurocommercial Properties (+18,6%) omhoog. Het vastgoedfonds heeft een winkelcentrum in Zweden verkocht voor €41,1 miljoen. Dit bedrag staat gelijk aan de taxatiewaarde. Positief nieuws dus.

Air France-KLM (-3,0%) maakt een kleine duikvlucht. KLM-topman Pieter Elbers vreest een nieuwe ontslagronde bovenop de duizenden banen die al zijn geschrapt. Nee, het is een aandeel om ver weg van te blijven. Vopak (-3,7%) sluit de rij en koerst dit jaar nu 2,5% in het rood.

AMX

ASCX

Afgezien van Alfen (+9,5%) is er binnen de ASCX sprake van een echte craprally. Wereldhave (+16,8%) en Vivoryon (+11,1%) zijn hiervan het levende bewijs.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend schrijft Arend Jan de vooruitblik. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Erny 2 oktober 2020 18:13
    quote:

    Krentenmenten schreef op 2 oktober 2020 18:03:

    HET HEEFT NU NOG WEINIG ZIN om Shell te verkopen. Het advies van Jos Versteeg is mosterd na de maaltijd, en doet om die reden de adviseringswereld geen dienst met dit type advisering....
    Hoezo ? Als Shell straks fors door de € 10 zakt bespaar je toch een hoop verlies.
    Olie is straks gratis.
  2. forum rang 7 €URO-Trader 2 oktober 2020 18:19
    Dividend maakt de belegger lui, en daar maken de shorters dankbaar gebruik van. Uiteindelijk komt de koers van €15 terug binnen het jaar. Wellicht hoger indien Rusland en/of Midden Oosten problemen krijgen. SHELL zie ik nog wel fuseren, van grote jongen naar lilliputter, het virus was de trigger. Transitie is een mooi woord, maar is leuk voor erbij. SHELL zoekt een partner in zonne en windenergie, welicht Vattenfall of Samsung.
  3. forum rang 4 Erny 2 oktober 2020 18:51
    Wel vreemd dat Shell, ING en ABN er aan het eind van de middag zomaar ineens vandoor gingen. Ik kon echt geen positief nieuws als trigger hiervoor ontdekken vandaag. Had net mijn posities flink afgebouwd na een weging van alle rampberichten over de verder ineeninstortende economie, oplopende werkloosheid, corona onheil en non stop zakkende olieprijs.
  4. leoking 2 oktober 2020 20:15
    zo das mooi.ECP verkoopt winkelcentrum tegenTAXATIE waarde.Wat een NON info.
    BOEKWINST?BOEKVERLIES?

    Niels ,waar in de literatuur waar je zo graag regelmatig naar verwijst heeft een taxatie waarde relevantie?????

    Iemand die koopt boven de taxatie waarde bij winkel OG wordt voor gek verklaard,wie er onder verkoopt ook, toch?

    goed gedaan Niels.

    taxatiewaarde is ok, toch?
  5. LLinssen 2 oktober 2020 22:17
    Transitie transitie, Shell is echt al 20 jaar bezig met een transitie.
    Tussen de stap van olie naar groen geel blauwe energie is een stap waar 20 stappen tussen zitten. Olie spoot vroeger uit de grond als je er een loden pijp in stopte. Als Shell niet deed wat het deed dan tankten we de afgelopen jaren gewoon voor 250 Euro een volle tank.
    Van easy oil naar deep oil dat was het de afgelopen 20 jaar, daar kwam nog schalie tussendoor en een heuse transitie van olie naar aardgas. Veel boten stoken geen diesel meer maar GTL een diesel gemaakt van aardgas. Shell gaat de slag heus nog wel maken en als ze dat doen zijn ze meteen één van de grootsten.

    De eerste electrische auto's flopten 20 jaar geleden ook nog. Vergeet niet dat Shell een bedrijf is dat voldoet aan de energie behoefte en het geen bedrijf is dat energie gaat leveren waar geen behoefte aan is.
    Ik blijf stevig zitten en koop lachtend bij, zelfs met een duppie dividend per maand vind ik het een prima aandeel. Al moet ik zeggen dat mijn aandelen electrobas (groene stroom) zoiets ook doen en ik ze ergens voor $4,35 per aandeel heb gekocht.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links