Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Over mooie verhalen en saaie sommen

Over mooie verhalen en saaie sommen

Ach, u weet het ook wel. Toch? Anders hebt u onder de lunch iets om op te kauwen. Ooit was ik ook dom, jong, onschuldig én greedy. Ik heb handelen, beleggen en de beurs niet van huis meegekregen. Tijdens middelbare school en studie vielen die termen ook nooit. Tenminste, ik kan me niets herinneren.

Ik weet niet meer wanneer, maar zoveel jaar geleden maakte ik het onderstaande plaatje voor het eerst. En ineens snapte ik het. Het gaat niet om prijs, maar om waarde die yieldt:  

Het is eigenlijk simpel, de onderliggende waarde moet voor u werken, geld verdienen of u vergoeden. Dat is de truc van beleggen en vermogen opbouwen, of in ieder geval in stand houden. Zo niet, dan is het pure prijsactie en wat de gek ervoor geeft. Of erger. Bloomberg's geniale Joe Weisenthal zegt het gewoon:

Van bijvoorbeeld commodity- en bitcoinbeleggers (ik vind het traders, speculanten of gokkers omdat er geen yield is) krijgt u nooit sommen. Logisch, die zijn er ook niet. U krijgt alleen maar preken over Fed, ECB en fiat geld. Van dominees is nog nooit iemand rijk geworden. Van kooplui en ambachtslieden wel.

Dat is wel precies wat zulke assets sexy maakt voor vooral leken, want het is lekker om op monetaire autoriteiten te sakkeren. Oh, wat zijn ze dom en wat bent u slim. Dat echte beleggen alleen maar rekenwerk, rekenwerk en rekenwerk en dat u dat niet à la minute begrijpt, maakt de keuze alleen maar gemakkelijk. 

De verkeerde keuze welteverstaan, doorgaans, en dat zien we ieder jaar weer. Idiote (hoofdsom)risico's nemen en buitensporige kosten betalen voor net een beetje meer beloofd, maar weer eens niet gerealiseerd rendement. 

Zelf heb ik dit alles door schande en schade geleerd (veel geld verbrand) en ik weet dat snel rijk worden er niet bij is (voor mij). In mijn sommen neem ik de statistische 7% per jaar op aandelen, waar ik netto nog de helft van afhaal: inflatie, kosten, taxes en ter afronding een better safe than sorrypremie.  

Ik wist het, ik wist het. Dit tweette ik vanochtend en kijk in de draadjes: anoniemen met brallende rendementen. Over risico hoort u ze niet. Dan weet ik het wel.

Nog één ding: het plaatje boven dit stuk. Ik mompel nu iets over 100% hoofdsomrisico en gegarandeerd 0% bruto rendement en geloof dat ik het verder niet hoef te weten. Weer iemand zinloos geruïneerd. Het went nooit.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 16 apr BeursVandaag: Gaat het nog een beetje? 4
 2. 16 apr BeursVandaag: Gaat het nog een beetje? 4
 3. 15 apr BP, Shell en een enorme viezerik 5

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 theo1 1 oktober 2020 14:48
  ja, dat laatste plaatje illustreert precies het probleem van contant geld of fysiek goud of zoiets in je eigen huis bewaren. Het risico dat het gestolen wordt, of je huis afbrandt of iets dergelijks is natuurlijk niet erg groot. Maar als het gebeurt, ben je het gewoon kwijt. Je bent dan volledig afhankelijk van de goedheid van je medemens wil je nog iets terugkrijgen.
 2. forum rang 4 theo1 1 oktober 2020 14:52
  Intussen gaat trouwens wel hét über dividend aandeel bij uitstek van onze vaderlandsche beurs, Shell, steeds verder naar de kloten. Sanering of niet, het helpt helemaal niks. Het vergt toch wel iets van je als wat de meest defensieve belegging van allemaal zou moeten zijn, dat soort dingen gaat doen.
 3. barondehuile 1 oktober 2020 16:20
  quote:

  theo1 schreef op 1 oktober 2020 14:52:


  Intussen gaat trouwens wel hét über dividend aandeel bij uitstek van onze vaderlandsche beurs, Shell, steeds verder naar de kloten. Sanering of niet, het helpt helemaal niks. Het vergt toch wel iets van je als wat de meest defensieve belegging van allemaal zou moeten zijn, dat soort dingen gaat doen.


  Uiteindelijk zal sanering wel helpen. Laat ze maar verkopen en laat de RDS koers maar zakken. Laat de idioten dan maar de Adyens van deze wereld kopen en "geforceerd" laten stijgen. Uiteindelijk gaat het er inderdaad om wat het oplevert en dat zal bij RDS, zoals al decennia, opnieuw een mooie opbrengst zijn, terwijl dit bij Adyen uiteindelijk lager zal zijn dan een ieder nu denk te weten. Veel meer concurrentie voor een technisch laagstand IT programmaatje, dat nu velen aan het kopiëren zijn.
  Wat RDS betreft zit men nu uiteraard in een moeilijk parket met lage energie prijzen en moet het schip de komende jaren ook nog eens bijgestuurd worden, om daarna weer de cash machine te worden. Nu even wat minder dividend? Dat zegt geen MOER, want alles wat te veel uitgekeerd wordt is het bedrijf kwijt. De dividend vermindering zit nog in de company, hoe je het ook went of keert. Na de transformatie zal het aandeel weer sexy worden, waar het nu door de jeugd als oude dame wordt geserveerd.

  In tijd van crisis (en ik heb er veel meegemaakt) stort iedereen zich op zogenaamde groei aandelen, maar dat slaat altijd over op waarde aandelen, want groeiaandelen vallen bijna altijd ten leste op hun mond. Dus gewoon wachten op een overschot aan chips en IT programmaatjes, en IT vermoeidheid, want die komt er aan, terwijl we juist dan allemaal meer energie behoeven. Geeft het gewoon 3 tot 4 jaar............Inmiddels nog steeds een bescheiden dividend. Nu kopen is nog steeds ruim 4% en niets en nooit bij Adyen en ook nauwelijks bij ASML Kijk toch naar de fundamentele zaken, met sentiment (technische analyse) verlies je op de lange termijn.
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare