Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Verkiezingsspanning

Slotcall: Verkiezingsspanning

De AEX (-0,5%) gaat aan het einde van de handelsdag ineens omlaag. Een duidelijke trigger kunnen we niet vinden, omdat het Amerikaanse consumentenvertrouwen van vanmiddag aanmerkelijk beter was dan verwacht.

Het valt te begrijpen dat beleggers nu even geen interesse hebben in macro's. Vrijwel iedereen kijkt namelijk uit naar het debat tussen Joe Biden en Donald Trump. Het belooft spannend te worden. Biden staat momenteel iets voor in de peilingen, maar hij staat niet bekend als een goede debater.

Het zou dus zomaar kunnen dat Trump na het debat de leiding overneemt in de peilingen. Daarnaast is het interessant of hij iets gaat zeggen over het wel of niet accepteren van de verkiezingsuitkomst.

Mocht Trump gaan roepen dat hij bij een nederlaag in geen geval de uitslag accepteert, dan wordt het morgen waarschijnlijk een rode beursdag. De onzekerheid wordt in een dergelijk scenario verder vergroot. Maar goed, ik ben geen insider dus waag ik mij niet aan een voorspelling. Het debat vindt plaats om 3.00 uur ‘s nachts Nederlandse tijd.

Unbail Rodamco

Niet voor het eerst dit jaar is Unibail-Rodamco (-5,4%) de grootste bleeder van de dag. Het winkelvastgoedfonds heeft het tijdspad voor de claimemissie bekend gemaakt. Het is de bedoeling dat er via een Bava op 10 november wordt gestemd over de claimemissie.

Mochten de aandeelhouders akkoord gaan, dan vindt de emissie nog dit jaar plaats. Unibail-Rodamco hoopt hiermee €3,5 miljard op te halen. Dit geld wordt gebruikt om de schuldpositie te verlichten.

Hier staat tegenover dat de winst over meer aandeelhouders moet worden verdeeld. De volledige update leest u in het onderstaande artikel.

AMG

Het is ook niet het jaar van van AMG (-1,0%). De marktprijs voor bijzondere metalen, waaronder lithium en vanadium, is gekelderd en dat speelt het bedrijf parten. Feit blijft dat AMG ten opzichte van concurrenten een  lage kostprijs heeft.

Het probleem is alleen dat partijen momenteel onder de kostprijs verkopen en daardoor valt er voor AMG tijdelijk niets te verdienen. Mocht de markt aantrekken, dan heeft de metalenspecialist bewezen hoge winsten te kunnen boeken. Dit bleek uit recordjaar 2018, toen het bedrijf een WPA van $2,97 behaalde.

Of de IEX-Beleggersdesk het aandeel koopwaardig acht, leest u in het onderstaande  artikel. Het is een zeer uitgebreide analyse die het lezen waard is.

Rentes

De rentes gaan in een brede lijn omlaag, al zijn de uitslagen niet spectaculair. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt een basispuntje naar -0,42%. 

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

 • De AEX gaat 0,5% omlaag en daarmee presteren we in lijn met de Duitsers (-0,4%) en Fransen (-0,2%). 
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 0,1% en noteert 26,3 punten.
 • Wall Street koerst zo'n 0,6% in het rood. De Nasdaq (-0,2%) blijft verhoudingsgewijs nog wel aardig liggen.
 • De euro klimt 0,5% en noteert 1,172 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (+0,5%) en zilver (+1,6%) profiteren van de zwakke dollar.
 • Olie: WTI (-4,4%) en Brent (-3,0%) gaan door het putje.
 • Bitcoin (-1,6%) koelt wat af.

Het Damrak

 • De bankensector ligt slecht vandaag. ABN Amro (-3,2%) heeft daarbij nog eens last van een koersdoelverlaging van HSBC. Het aandeel gaat naar €9,70 van €11 en het houdadvies blijft gehandhaafd.
 • Royal Dutch Shell (-2,7%) presenteert volgens The New York Times morgen een strategie-update. In dit artikel legt Arend Jan uit waarom hij positie heeft in het nu nog Brits/Nederlandse olieconcern. Vandaag heeft Koninklijke Olie last van de kelderende olieprijs. Toch blijft branchegenoot Total (-1,7%) wederom wat beter liggen.
 • De chippers ASML (+1,1%), ASMI (+0,9%) en Besi (+1,6%) doen het niet onaardig. Sowieso ligt technologie vandaag goed.
 • ArcelorMittal (+0,5%) zet de stijgende lijn van gisteren door. De Amerikaanse tak wordt verkocht en een deel van het geld wordt gebruikt om eigen aandelen in te kopen.  
 • OCI (+0,9%) verwacht in het derde kwartaal een verbetering van de winstgevendheid. De kunstmestproducent zag de volume in juli en augustus met 25% stijgen ten opzichte van een jaar geleden.
 • De Nederlandse Basic-Fit-vestigingen blijven vooralsnog open, maar de vraag is voor hoelang. Het aandeel zakt 0,5% en dat is in lijn met de markt. 
 • Winkelvastgoed is wederom een drama. Hoewel, Wereldhave (+0,7%) ontspringt vandaag de dans. Dat geldt bepaald niet voor Unibail Rodamco (-5,4%) en Eurocommercial Properties (-4,1%).
 • Air France-KLM (-2,8%) krijgt voor de zoveelste keer een downgrade om de oren. Dit keer zetten de analisten van HSBC het aandeel op de verkooplijst. Beter laat dan nooit, zullen ze op het hoofdkantoor in Londen denken.
 • Het is mij een raadsel waarom Signify (+2,8%) er zo goed bij ligt.
 • Dit keer geen uptick voor B&S Group (-5,4%) in de nabeursveiling.

Adviezen

 • ABN Amro: naar €9,70 van €11 en houden - HSBC
 • Aegon: naar €2,60 van €2,79 en kopen - Citigroup
 • Air France-KLM: naar verkopen van houden en naar €2,50 van €3,50 - HSBC
 • ArcelorMittal: naar €16 van €14 en kopen - Oddo BHF
 • Euronext: naar €118 van €104 en kopen - Credit Suisse
 • ING: naar €6,30 van €7 en houden - HSBC
 • Unilever: naar €61 van €58 en kopen - Goldman Sachs

Agenda

30 sep Event Consensus
03:00   China NBS manufacturing PMI sep 51,2
03:00   China services PMI sep  
03:45   China Caixin manufacturing PMI sep  
08:00   Kiadis Interimcijfers  
08:00   Duitsland detailhandelsverkopen aug +0,5% MoM
08:45   Frankrijk consumentenbestedingen aug +2,0% MoM
09:55   Duitsland werkloosheidspercentage sep 6,4%
11:00   EU inflatie CPI sep -0,2% YoY
14:00   Esperite Bava  
14:15   VS ADP banenrapport sep +600K
14:30   VS BBP Q2 (herziend) -31,7%
15:45   VS Chicago PMI sep  
16:00   Colruyt AvA  
16:00   VS pending Home Sales aug +3,0% MoM
16:30   VS olievoorraden
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 06:00 Slotcall: Wanneer breken we nou eens uit? 6
 2. 22 okt Slotcall: Cijferstorm!
 3. 22 okt RELX: Evenementenbranche ingestort

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare