Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Craprally

Slotcall: Craprally

Beleggers hebben vandaag even lak aan het stijgende aantal coronabesmettingen. Zonder duidelijke trigger vliegen de coronagevoelige aandelen er ineens vandoor. Uiteindelijk sluit de AEX 2,0% hoger.

Als u financials, winkelvastgoed en biotech in portefeuille hebt, bent u vandaag spekkoper. Met de nadruk op vandaag, want dit jaar liggen deze drie sectoren er natuurlijk dramatisch bij.

Het is opvallend dat op de dag waarop het Nederlandse kabinet strenge maatregelen aankondigt om het coronavirus te bestrijden juist de aandelen outperformen die hier het meeste last van hebben. Maar goed, binnen de AEX noteren bijna alleen maar multinationals.

De gang van zaken op het binnenhof is dus niet of nauwelijks van invloed op de aandelenkoersen. Een opvallende stijger is Aegon. Zonder dat we groot nieuws tegenkomen, stijgt de verzekeraar 8,0%. Het werd ook wel een beetje tijd, want de afgelopen vijf jaar is het niet veel soeps met het aandeel. Zelfs gecorrigeerd voor het dividend verloor het fonds in deze periode dik 50%

Aegon
(Bron: Reuters) Klik op de afbeelding voor een grote versie

ArcelorMittal

De topper van de dag is ArcelorMittal (+10,9%). De staalgigant maakte vanochtend bekend dat het de Amerikaanse tak voor €1,4 miljard heeft verkocht aan Cleveland-Cliffs. Circa $900 miljoen wordt uitbetaald in aandelen Cleveland-Cliffs en de overige $500 miljoen in cash.

Dit geld gebruikt ArcelorMittal om eigen aandelen van in te kopen. Dat is een opmerkelijke beslissing, omdat er in mei nog een aandelenemissie van $2 miljard plaatsvond tegen een koers van €8,57. Nu is er besloten om een kwart van deze aandelen terug te kopen tegen een koers van boven de €11.

Desalniettemin reageert de markt positief, omdat het aantal uitstaande aandelen met zo’n 3,7% afneemt. Of het aandeel koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell (+0,9%) is bezig met een grootschalig kostenbesparingsprogramma. Meerdere details zijn al uitgelegd, zo wil het bedrijf 30 tot 40% besparen op de kosten bij de opsporing van olie en gas.

De noodzaak hiervan is bekend. Door de coronacrisis is de vraag naar olie- en gas gekelderd, wat zijn uitwerking op de marktprijs niet heeft gemist. Het olieconcern moest hierdoor in het eerste halfjaar fors afboeken op zijn activa en het dividend drastisch verlagen.

Dit jaar is Royal Dutch Shell het op één na slechtst presterende aandeel binnen de AEX. Year to date bedraagt het verlies 57%. Of deze daling een mooi instapmoment biedt, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier blijven dicht bij huis. De Nederlandse rente loopt een basispuntje op naar -0,41%.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

 • De AEX gaat 2,0% omhoog en daarmee blijven we wat achter ten opzichte van de Duitsers (+3,1%) en Fransen (+2,5%). 
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 2,8% en noteert 26,3 punten.
 • Wall Street koerst zo'n 1,5% in het groen.
 • De euro klimt 0,3% en noteert 1,166 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (+0,5%) en zilver (+2,0%) staan in de herstelstand.
 • Olie: WTI (+0,8%) en Brent (+0,9%) houden stand rondom de $40.
 • Bitcoin (+1,7%) klimt richting de $11.000

Het Damrak

 • Het komt niet iedere dag voor dat alle hoofdfondsen in het groen sluiten. De aandelen die de afgelopen maanden goed presteerden blijven wat achter. Voorbeelden zijn Adyen (+0,4%), Just Eat Takeaway (+1,2%) en Wolters Kluwer (+0,3%).
 • Galapagos (+3,0%) maakte vrijdagavond bekend dat de Europese Commissie toestemming verleent voor het reumamiddel Filgotinib. Ik had eerlijk gezegd op een grotere plus gerekend. Het aandeel sluit rondom het laagste niveau van de dag. Dat terwijl de AEX juist sluit in de buurt van day high.
 • Philips (+3,7%) trekt zich niets aan van een lichte koersdoelverlaging van Citigroup. Het aandeel gaat naar €46 van €49, maar het koopadvies blijft intact.
 • Voor ASML (+2,5%) geldt precies hetzelfde. Een lager koersdoel, maar een hogere koers.
 • Het winkelvastgoed gaat als de brandweer. Unibail Rodamco (+4,3%), Eurocommercial Properties (+9,1%) en Wereldhave (+4,6%) spuiten omhoog.
 • Basic-Fit (+0,5%) heeft last van het bericht dat 148 Franse clubs hun deuren tijdelijk moeten sluiten. De sportschoolketen vecht dit besluit aan bij de rechter.
 • Pharming (+5,1%) doet een dappere poging om van het predicaat 'pennystock' af te komen.
 • B&S Group (+3,1%) vliegt in de nabeursveiling op een aardig volume omhoog. De laatste koerstik was maar liefst 3% hoger.
 • Vivoryon (+9,1%) is het meest volatiele aandeel op het Damrak. Dan rekenen we baggerfondsen zoals Esperite (+19,2%) en Rood Microtec (-10,9%) niet mee.
 • Er lijkt iemand graag van zijn stukjes Ajax (-4,0%) af te willen.
 • ICT-Group (-3,9%) doet het niet veel beter. Ondergetekende vreest dat het bedrijf de langetermijndoelstellingen niet gaat behalen.

Adviezen

 • ASML: naar €376 van €385 en kopen - Bank of America Merrill Lynch
 • Basic-Fit: naar €29 en kopen - Bank Degroof
 • Galapagos: naar €180 van €175 en kopen - Bryan Garnier
 • Galapagos: naar €120 van €112 en houden - Bank Degroof
 • Galapagos: naar €150 van €145 en kopen - Citigroup
 • Philips: naar €46 van €49 en kopen - Citigroup

Agenda

29 sep Event Consensus
00:00   Adyen beleggersdag  
09:00   Spanje inflatie CPI sep -0,5% YoY
16:00   VS Conference Board consumentenvertrouwen sep 90,0
22:00   Micron Q4-cijfers (gebroken boekjaar)
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 11:10 WDP dendert door
 2. 20 okt Slotcall: Nog geen akkoord 1
 3. 20 okt Road to success: Deel 4: Aandeleninkoop vs dividend 1

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. LLinssen 28 september 2020 18:17
  Dat Galapagos niet zo hard stijgt is niet zo vreemd, met deze 'zilveren medaille' werd wel rekening gehouden. De hoeveelheid cash die Gilead bij gaat storten valt per aandeel ook wel mee. Daarnaast zijn er genoeg beleggers voorlopig klaar met Galapagos; het vuurwerk moet uit de VS komen en daar staan ze voorlopig nog te ver van de markt af. Voor Gilead zou het een goed moment kunnen zijn om bij te kopen. Maar voor de meeste beleggers is het geduld hebben tot de eerste verkoopcijfers binnen zijn of de FDA met een goedkeuring komt.
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare