Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Hopeloze banken

Slotcall: Hopeloze banken

De bewegingen zijn weer niet mals op het Damrak. De AEX wint vandaag 1,3%, maar lang niet alle hoofdfondsen vinden de weg omhoog. Het zijn wederom de banken die zwaar achterblijven.

Het sentiment rondom de bankensector is bijzonder slecht. ING (-1,2%) en ABN Amro (-1,9%) hebben het afgelopen halfjaar fors moeten afschrijven op slechte leningen en dan komen de geruchten over witwaspraktijken er nog bij. Nee, het is voor de aandeelhouders een jaar om snel te vergeten.

Beide grootbanken zijn dit jaar in koers gehalveerd en er moet wel een wonder gebeuren, wil het verlies in het laatste kwartaal worden goedgemaakt.

Hier tegenover staan de technologiefondsen. Ook vandaag liggen ASML (+2,1%), ASMI (+2,5%) en Just Eat Takeaway (+1,1%) er als een dijk bij. Alleen Adyen (+0,5%) doet het wat rustiger aan. Opvallend is dat er vandaag nauwelijks nieuws te melden is. Veel meer dan een meevallende inkoopmanagersindex over de Duitse industrie is er niet.

AMG -6%

Toch vliegen de koersen alle kanten op. Met name AMG (-6,9%) krijgt het zwaar te verduren. Dit is het gevolg van de dalende grondstofprijzen. Sowieso behoort de metalenspecialist tot de grotere dalers van het jaar.

Het bedrijf heeft last van de lagere vraag naar bijzondere materialen vanuit de automobielindustrie en luchtvaartsector. Dit zorgt voor druk op de prijzen. Mede daarom wordt het voor AMG lastig om dit jaar zwarte cijfers te schrijven.

Toch zijn er ook lichtpuntjes, zo weet het bedrijf de kasstroom aardig onder controle te houden. De IEX-Beleggersdesk vindt daarom dat u nog niet zomaar de handdoek in de ring moet gooien.

Tesla onderuit

De bleeder van de dag is Tesla (-7,7%). De autobouwer ontwikkelt nieuwe batterijen die goedkoper zijn om te produceren. Het probleem is alleen dat het nog minimaal drie jaar gaat duren voordat het bedrijf deze op de markt brengt.

Daar hadden analisten geen rekening mee gehouden. Aandelen die noteren tegen meer dan 250 keer de verwacht winst kunnen zich dit soort tegenslagen niet permitteren. Eind augustus piekte het aandeel op $500. Nu staat de koers hier 20% onder.

In het onderstaande artikel legt de IEX-Beleggersdesk uit waarom het verstandig is om de aandelen links te laten liggen.

Rentes

De rentes blijven redelijk dicht bij huis. Vooral de Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier (+3 basispunten) loopt wat op. Hetzelfde geldt overigens voor de Griekse yield. Het feit dat de Grieken kunnen lenen tegen 1% geeft aan dat de markt verwacht dat Brussel in geval van nood altijd zal bijspringen.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 0,9% omhoog en daarmee blijven we de Duitsers (+0,5%) en Fransen (+0,8%) wederom voor.
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 3,4% en noteert 26,2 punten.
  • Wall Street koerst in het rood. De Nasdaq (-1,0%) heeft wat last van Tesla.
  • De euro zakt 0,2% en noteert 1,170 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (-1,6%) en zilver (-5,5%) gaan door het putje. Laatstgenoemde is sinds de piek van begin augustus met meer dan 20% gedaald.
  • Olie: WTI (+0,8%) en Brent (+0,6%) blijven wel overeind.
  • Bitcoin gaat 0,7% omlaag.

Het Damrak

  • Akzo Nobel (+1,7%) profiteert van een koersdoelverhoging van Morgan Stanley. Het aandeel gaat naar €112 van €105 en het koopadvies blijft gehandhaafd.
  • Vrij weinig beleggers lijken trek te hebben in de naderende claimemissie van Unibail Rodamco (-4,2%). Sinds de aankondiging hiervan gaat het aandeel alleen maar omlaag. Eurocommercial Properties (-2,8%) en Wereldhave (-3,4%) doen het vandaag overigens niet veel beter.
  • Relx (+3,5%) was vroeger een saai aandeel, maar dat sinds de coronacrisis heel anders. De koers vliegt zonder nieuws alle kanten op.
  • Binnen de AMX en ASCX overheersen de rode cijfers. BAM (-0,8%) is hard op weg om een pennystock te worden. Treurig.
  • Flow Traders (-3,4%) doet een stap terug. De VIX zwakt wat af en daar komt bij dat het aandeel al een aardig ritje heeft gemaakt.
  • Pharmingwint 2,0%. De IEX Beleggersdesk kwam naar aanleiding van het optreden van Sijmen de Vries bij BNR met een update.
  • Kan iemand mij uitleggen waarom Boskalis 3,7% zakt. 
  • Nedap (-5,2%) kiest de verkeerde afslag. Het volume van 3400 stukjes is een ASCX-fonds onwaardig. Hoewel, in Ajax (+1,1%) wordt er nog minder gehandeld.
  • Lokaal krijgt Beter Bed (-3,3%) een tik op de neus.

Adviezen

  • Akzo Nobel: naar €112 van €105 en kopen - Morgan Stanley
  • Euronext: naar €117 van €100 en kopen - Alpha Value

Agenda

24 sep Event Consensus
10:00   Duitsland Ifo geschäftsklima sep  
14:30   VS weekly jobless claims  
14:30   VS verkoop nieuwe huizen aug MoM -0,1%
16:30   VS getuigenis Fed-voorzitter Jerome Powell Congres
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Ronald Engels 24 september 2020 00:24
    Niels,

    AMG (-7 %) en Albemarle (-14 %), zakken vandaag door Tesla, minder Lithium en andere grondstoffen nodig voor iedere kleinere, veel efficientere Batterij in waarschijnlijk 3 jaar van nu. Oorzaak puur Tesla en Elon Musk.

    Bovendien komen er zeer efficiente Batterijen op basis van Graphene, binnen nu en 5 jaar, veel lichter, enzv. enzv., dus Lithium producenten onderuit, logisch.

    M.v.g.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links