Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Bizarre markt

Slotcall: Bizarre markt

De ene dag is de andere niet. Gisteren stortten de koersen nog helemaal af en nu komt er ineens 0,9% bij. Dit allemaal zonder duidelijke trigger.

Op het macrofront is het namelijk bijzonder rustig en ook op de derdekwartaalcijfers moeten we nog even wachten. Als er geen duidelijke trigger is dan gaat onze beroepsgroep altijd graven naar nieuws.

Gisteren pakten enkele grote nieuwsmedia groot uit met het argument dat de beurzen klapten als gevolg van het aantal oplopende besmettingen. Vandaag loopt de teller gewoon verder op en gaat de beurs omhoog. Tja, dan wordt er met geen woord gerept over corona.

Zo gaat dat. We zitten nu eenmaal in een moeilijke markt en dan zijn bepaalde bewegingen niet te verklaren. Dat is ook helemaal niet erg.  

ING blijft achter

ING (-0,8%) staat negatief in de spotlights omdat het bedrijf zijn bankrekeningen heeft laten gebruiken om geld van een Russische oligarch rond te pompen. Het zorgt voor een flinke deuk in het toch al broze imago van de grootbank.

Toch vindt de IEX-Beleggersdesk de koersdaling van 10% van gisteren overtrokken. Er is een kans dat ING hiervoor een boete krijgt opgelegd, maar wij schatten in dat deze binnen de perken zal blijven. De zaak speelt voor 2018 en het gaat niet om megalomane bedragen die mogelijk zijn witgewassen.

Of de recente koersdaling kansen biedt voor beleggers, of dat u nog even moet wachten, staat beschreven in het onderstaande artikel.

Unibail Rodamco en Wereldhave

We meldden vanmiddag in het liveblog dat de analisten van ABN Amro het aandeel Unibail Rodamco (+5,2%) op kopen hadden gezet. Dit blijkt echter niet zo te zijn. De grootbank zegt het advies vandaag niet te hebben gewijzigd. Onze excuses hiervoor.

Omdat Unibail Rodamco een internationaal bedrijf is, gaan we er vanuit dat deze koerssprong hier niet door is veroorzaakt. De sector an sich ligt er vandaag goed bij. Zowel Eurocommercial Properties (+0,2%), Vastned (+1,2%) als Wereldhave (+3,9%) vinden de weg omhoog.

Vanochtend werd bekend dat grootaandeelhouder Van Herk zijn belang in Wereldhave met 5% heeft opgekrikt naar 20,2%. Wellicht zorgt dit voor de nodige fantasie in de koers. Het is een gewaagde stap van de vastgoedmagnaat. Ik durf niet te zeggen of hij hier goed aan heeft gedaan. De beste man heeft namelijk iets meer kennis over vastgoed dan ik.

Rentes

De rentemarkt laat een verdeeld beeld zien. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier loopt twee basispunten op, terwijl de Italiaanse yield acht basispunten zakt. Wellicht heeft dat laatste met de uitkomst van een Italiaans referendum te maken.

In een volksraadpleging hebben de Italianen besloten dat het aantal parlementszetels met een derde wordt gereduceerd. Dit zou goed nieuws betekenen voor de politieke stabiliteit van het land. De gedachte hierachter is dat het voor de volksvertegenwoordigers lastiger is om herkozen te worden, waardoor zij minder snel zullen aansturen op nieuwe verkiezingen. 

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

 • De AEX gaat 0,9% omhoog en daarmee blijven we de Duitsers (+0,4%) en Fransen (-0,0%) wederom voor.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 6,5% en noteert 27,0 punten.
 • Wall Street blijft dicht bij huis. De positieve uitschieter is de Nasdaq met een plus van 0,3%.
 • De euro zakt 0,6% en noteert 1,170 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (-0,6%) en zilver (-2,0%) hebben last van de sterke dollar.
 • Olie: WTI (-0,4%) en Brent (-0,1%) vallen wat tegen.
 • Bitcoin daalt 0,4%.

Het Damrak

 • De banken ABN Amro (-0,8%) en ING(-0,8%) presteren wederom ondermaats. Onze minister van Financiën Wopke Hoekstra vreest dat er nog meer slecht nieuws aankomt.
 • Waar komt die dikke plus voor Royal Dutch Shell (+2,7%) nou vandaan? De olieprijs koerst gewoon lager.
 • Adyen (+3,5%) zet een all time high op het bord. Het aandeel koerst nu tegen 122 keer de verwachte winst over 2021. Koopje:)
 • Air France-KLM (-4,4%) zet daarentegen een all time low neer. Het herstel van het passagiersvervoer verloopt langzamer dan verwacht. Daar komt bij dat de luchtvaartmaatschappij niet bepaald het meest kapitaalkrachtige bedrijf op het Damrak is.
 • PostNL (+3,4%) stoomt verder op. In maart verkocht ik mijn aandelen voor €1,30 per stuk. Nu staat er het dubbele. Pijnlijk, maar die dingen horen er nou eenmaal bij.
 • Ordina (+1,0%) heeft een opdracht gekregen van de Raad voor de Kinderbescherming. Financiële details zijn niet vermeld.
 • Accell (-3,2%) kent een off-day. Vanaf morgen is het afgelopen met het prachtige nazomerweer en dan kunnen de fietsen weer in de kast.

Adviezen

 • Unibail Rodamco: naar €53 van €86 en kopen - Royal Bank of Canada
 • Unibail Rodamco: naar €30 van €43 en houden - Independent Research
 • Unilever: naar €58 van €56 en kopen - Oddo BHF

Agenda

23 sep Event Consensus
01:45   Australië flash manufacturing & services PMI sep  
02:30   Japan flash manufacturing PMI sep  
09:15   Frankrijk flash manufacturing & services PMI sep 50,5 & 51,5
09:30   Duitsland flash manufacturing & services PMI sep 52,9 & 52,9
10:00   EU flash manufacturing & services PMI sep 51,9 & 50,5
10:00   VK flash manufacturing & services PMI sep 54,3 & 56,0
15:45   VS flash manufacturing & services PMI sep 53,2 & 54,7
16:30   VS olievoorraden  
16:30   VS getuigenis Fed-voorzitter Jerome Powell Congres  
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 24 okt Slotcall: Wanneer breken we nou eens uit? 8
 2. 22 okt Slotcall: Cijferstorm!
 3. 22 okt RELX: Evenementenbranche ingestort

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Machiavelli 22 september 2020 17:58
  "De banken ABN Amro (-0,8%) en ING(-0,8%) presteren wederom ondermaats. Onze Minister van Financiën Wopke Hoekstra vreest dat er nog meer slecht nieuws aan komt."

  in de eindveiling ging er bij beide een procent af en vandaar de min, dat is 6 cent bij ING en bij ABN 7 cent. Fijn die prof handel!
 2. Arjenvw 22 september 2020 18:35
  Shell is natuurlijk een koopje voor 11-12 Euro. Er wordt gewoon geld verdiend, totdat olie echt dood is, dat duurt nog decennia, en Shell is prima gepositioneerd. Logisch dat een aantal de bpdem afwachten en dan instappen. Eind vh jaar mogelijk boven de 15 verwacht ik. Kan het lager? Ja, als er veel emoties zijn...
 3. Damokless 22 september 2020 21:01
  "PostNL (+3,4%) stoomt verder op. In maart verkocht ik mijn aandelen voor €1,30 per stuk. Nu staat er het dubbele. Pijnlijk, maar die dingen horen er nou eenmaal bij."

  En dat is een belegingsanalist van IEX? En dan dus bang zijn dat je die €1,30 kwijt raakt of in ieder geval een (groot)deel? Bijzonder is het toch wel een beetje...
 4. elpolloloco 22 september 2020 21:36
  quote:

  Damokless schreef op 22 september 2020 21:01:


  "PostNL (+3,4%) stoomt verder op. In maart verkocht ik mijn aandelen voor €1,30 per stuk. Nu staat er het dubbele. Pijnlijk, maar die dingen horen er nou eenmaal bij."

  En dat is een belegingsanalist van IEX? En dan dus bang zijn dat je die €1,30 kwijt raakt of in ieder geval een (groot)deel? Bijzonder is het toch wel een beetje...


  We maken allemaal fouten, ook een 'belegingsanalist van IEX'. Juist hulde voor Niels dat hij dit toegeeft.
 5. boei 23 september 2020 06:10
  Even ter verdediging van de analisten, niemand heeft altijd gelijk (zou het ook wel erg makkelijk maken). Als ze voor 60% gelijk hebben doen ze het positief.
  Ik ben ooit lid geweest bij een analist (doet hier ook wel eens een artikeltje) en het viel mij op dat ik beter het tegenovergestelde van het advies had moeten doen. Schaduw portefeuille aangelegd en zo gedaan, raad eens aanmerkelijk hoger resultaat, ik had misschien toch lid moeten blijven.
  Maar toegeven dat ze er zelf naast zaten, daar zijn ze niet zo goed in. Dus een welkome uitzondering deze bekentenis.
 6. forum rang 4 Dividend Collector 23 september 2020 07:07
  Eens met boei. Vooral blijven doen Niels. Het toont de mens achter de analist en de mens maakt nu eenmaal ook beslissingen op basis van emotie. Arend Jan die enkel trackers koopt en dan toch ING en Shell in zijn portefeuille opneemt, vind ik ook een mooi voorbeeld.
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare