Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Robinhood? Dan kent u Korea nog niet

Het is niet alleen in de VS. Wat dacht u van Korea? Citaat Bloomberg, dat harde cijfers heeft. 

In many ways, Jenny Lee (27),  is part of the global surge in retail trading during the pandemic. Such investing has mushroomed in popularity in the U.S., as bored or fresh-out-of work people take advantage of commission-free and easy-swipe apps like Robinhood and their stimulus money.

Let wel, Korea is formeel (MSCI) net als bijvoorbeeld China, India en Taiwan, een emerging en geen developed market, ofwel het grote institutionele geld mist. Maar dan nog: 65%?!  

Lee is one of the millions of South Korean individual investors accounting for 65% of the trading value of the benchmark Kospi this year, up from 48% in 2019. The bulk of these fledgling investors are in their 20s and 30s, according to Korea Investment & Securities, a Seoul-based brokerage.

En nu komt het:

And many of them take on debt: margin financing is up by 33% between December and June this year, data from the Financial Supervisory Service show.

Ik bespaar u de preken, uw weet hoe risicovol dit is en hoe dit doorgaans afloopt. Waar het me om gaat is dat ik ben verbaasd over hoe groot de impact van die jonge stunters op de koersen is. Beleggers kopen of verkopen hoort u altijd in de media, maar dat is natuurlijk de grootst mogelijke onzin.

Alsof wij allemaal - van de kleinste krabber tot BlackRock met haar $7 biljoen ofzo - iedere dag met al ons geld heen en weer vliegen: er in en er weer uit. Hoeveel precies weet ik niet - iemand? - maar dagelijks beweegt hooguit een paar procent van al het belegde geld. Het meeste aandelengeld is in feite buy & hold.

Het zijn alleen wel die zeg maar jonge amateur traders die de koersenborden bepalen, waartegen alles wordt afgerekend. Zo kan het misschien dat als straks de economie aantrekt en zelfs weer boomt (let maar eens op, er moet nog veel energie uit bij de mensen), de beurs in een dikke bear market raakt.

Want dan hebben die amateur traders hun margin call echt al wel gehad. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 13:30 AMD koopt Xillinx. Geheel in aandelen ook
  2. 12:30 "Bonusexodus vermogensbeheerders"
  3. 12:15 JPMorgan: "Onze coin is er klaar voor"

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare