Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: -0,29%

Slot: -0,29%

Zo ziet een richtingloze markt eruit. De AEX-index begint net als vorige week met twee vijfjes. Het slot van vandaag lag 0,21% lager dan dat van een week geleden. En ten opzichte van gisteren noteren we ook een weinig spannende -0,29%.

Gebeurt er dan helemaal niets? Niets is een groot woord, maar we hebben wel eens met rodere konen naar onze nieuwsfeed zitten kijken dan deze week. Een handjevol smaakmakers en spelbrekers zorgden voor wat reuring. Heel uitzonderlijk: twee fondsen komen met flinke emissies en eindigen als respectievelijk grote winnaar (IMCD) en grote verliezer (Unibail Rodamco) van de week.  

Zo meer daarover, eerst even de brede markt: 

 • Op expiratiedag zit het venijn in de staart. In plaats van hoger, waar het de hele dag stond, eindigt de AEX-index 0,29% lager op 550,85.
 • De Europese indices eindigen ook in de min. Frankrijk en Spanje iets scherper (rond en boven de -1%) dan de Noord-Europese beurzen.
 • De dollar zakt, tegenover de euro, wat weg in het laatste uurtje. Met $1,1865 nog altijd wel stabiel in de $1,17-$1,20 bandbreedte.
 • Olie (WTI) heeft de opwaartse smaak weer te pakken en slechtte deze week de $40-grens weer.  
 • Bitcoin had een opvallend goede week (+5,4%), goud bleef zo goed als stabiel.
 • Op de obligatiedesks zullen er wel veel Tourpoultjes lopen, want de markt biedt weinig afleiding. Net als de aandelenmarkt kabbelt het wat voort. 

Verse nieuwe aandeeluh!

Trend van de week is aandelen uitgeven. Dat begon met de ronkend overtekende beursgang van cloud-dataplatform Snowflake op de Nasdaq. Dat ging woensdag voor $120 dollar naar de beurs, maar schoot binnen een paar uurtjes al door de $300-grens.

Inmiddels is de stoom er weer wat af, maar op de huidige $226 zit je er als eerste inschrijver nog steeds warmpjes bij. Tekenend voor de saaiheid van de beurshandel nu is dat zelfs dit hypervolatiele aandeel vandaag een meer dan brave blue chip-achtige beweging van-1,1% laat zien.

In Nederland liet IMCD zien hoe het moet. Het chemische distributiebedrijf kondigde een farma-overname in India aan, plaatste voor 400 miljoen aandelen en werd daarvoor beloond met een spetterende koersstijging: het aandeel staat meer dan 13% hoger dan eind vorige week. Hier leest u wat onze beleggersdesk er van vindt.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we Unibail Rodamco, dat een emissie van €3,5 miljard aankondigde en daarmee de loser van de week werd. Niet alleen gisteren, maar ook vandaag eindigde het als verschoppeling ver onderaan de lijst van dalers van de dag. Anders dan bij IMCD is dit dan ook geen emissie uit kracht. Nico Inberg wijdde er deze en deze analyse aan.

Beursplein 5

Een rondje stijgers, dalers en ander opvallends: 

 • Euronext denkt ook aan aandelenuigifte, om concurrent Borsa Italiana aan het imperium toe te voegen. Dat soort ambitie ziet de markt wel zitten: +4,3% vandaag.
 • Oh-oh vastgoed. Vastned, Wereldhave, Eurocommercial Properties, het moet vandaag allemaal mee in het slechte sentiment waar Unibail Rodamco aanstichter van is. Alleen de Belgische pakhuizengigant WDP trekt zich er niets van aan met +1,3%.
 • Over slecht sentiment gesproken: de financials vinden we weer eens in de kelder vandaag: ING, Aegon, ABN Amro respectievelijk 2%, 3% en 4% lager.
 • Maar Adyen dan? Dat is niet te stuiten, vandaag sluit het voor het eerst boven de €1500.
 • Royal Dutch Shell dook vorige week onder de (slik) €12 en gaat steeds verder kopje onder. Weer -2% vandaag.
 • Arcelor Mittal is de verrassing op het weekpodium van de AEX, met +7,2%
 • Accsys verdient een eervolle vermelding, met een fraaie +3,8% na een sterke trading update vandaag.
 • Alle chippers vandaag in het groen, ondanks wat slechter tech-sentiment
 • Prosus (-1,9% vandaag) heeft als Tencent-proxy natuurlijk te lijden onder de maatregelen die in Amerika nu op stapel staan tegen een aantal gamebedrijven, waar Tencent belangen in heeft.

Adviezen

Aardig wat koopadviezen (zien we daar ABN Amro?) en één (voorspelbaar) verkoopadvies. In het plaatje de laatste adviezen, hier vindt u er véél meer (met koersdoelen).

Adviezen 16 september


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente columns van Pieter Kort

 1. 12 nov Bitcoin (heel even) boven $16.000 3
 2. 09 nov Green sweep AEX
 3. 09 nov BeursVandaag: Reality check 4

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. silverandgoldsurfer 18 september 2020 19:36
  IEX is mijn meest dure abonnement ooit geweest .. inmiddels geen toegang meer tot 'premium' want opgezegd, dus commentaar hier.

  Op basis van lovende verhalen van Nico Inberg betreffende Unibail na wat verdere studie, ingestapt, want koers was al laag (plm 50 e), mijn forte is meer IT en rondom vastgoed weet ik weinig.

  In no time 20k verlies ... en genomen want het zag er niet goed uit ondanks het aanhoudende lovende commentaar van deze site en berichten dat het allemaal niet kon etc ook nog ontkenning rondom een vrijdag bericht over claimemissie van enkele weken terug.

  Echt bijzonder zonder waarde dit (erger, kost geld). Een soort fata morgana voor een dorstige woestijnreiziger.

  Dure les geleerd.
 2. B_B_B 18 september 2020 20:14
  Ofschoon ik op zich te spreken ben over IEX (op de raclame na), heb ik ook mijn abonnement opgezegd. Qua verhalen wel leuk, maar uiteindelijk gaat het om het rendement, en dat was ver te zoeken (zwaar negatief zelfs, afgaande op de gegeven adviezen). Ik kan nu niet meer in de portefeuilles kijken, maar wat me destijds opviel was dat er neit ingegrepen werd, zelfs niet als verliezen tot 40 a 50% opliepen. Als 'advies' nam ik IEX dus al niet zo serieus, voor mij was de hoofdreden om op te zeggen de continue stroom van reclame (ook bij betaald abo). Jammer.
 3. forum rang 4 Bart Meerdink 18 september 2020 20:15
  quote:

  silverandgoldsurfer schreef op 18 september 2020 19:36:


  IEX is mijn meest dure abonnement ooit geweest .. inmiddels geen toegang meer tot 'premium' want opgezegd, dus commentaar hier.

  Op basis van lovende verhalen van Nico Inberg betreffende Unibail na wat verdere studie, ingestapt, want koers was al laag (plm 50 e), mijn forte is meer IT en rondom vastgoed weet ik weinig.

  In no time 20k verlies ... en genomen want het zag er niet goed uit ondanks het aanhoudende lovende commentaar van deze site en berichten dat het allemaal niet kon etc ook nog ontkenning rondom een vrijdag bericht over claimemissie van enkele weken terug.

  Echt bijzonder zonder waarde dit (erger, kost geld). Een soort fata morgana voor een dorstige woestijnreiziger.

  Dure les geleerd.

  Ervaring doe je het best op met bescheiden inleg, of zelfs geheel op papier, dwz droogzwemmen.

  Beleggen in individuele aandelen (of zelfs hefboomproducten) is voor de meeste mensen een vrij dure hobby. En afgaan op advies over specifieke aandelen, zelfs als dat betaald is, zou ik absoluut afraden. Tips are for waiters. Als het enige troost biedt, het is vast gedeelde smart, Nico zal zelf ook niet blij zijn met URW.

  Je wint het niet zomaar van brede index trackers met zeer lage kosten (<0,1% p/j). Minder hoofdpijn ook, kijk er een paar keer per jaar naar, dat is voldoende.

  Op paulmerriman.com kun je je evt verdiepen in het index beleggen met zeer brede spreiding (is wel Amerikaans, maar het gaat om de basisprincipes).
 4. lost 18 september 2020 20:32
  Kom kom, het is vrijdagavond, niet zo chagerijnig allemaal! Als de IEX desk het allemaal zou weten van tevoren dan waren we nu allemaal miljonair. Het zijn slechts adviseurs geen tovenaars. Soms hebben ze het bij het rechte eind, soms niet. De analyses helpen mij zeker bij het nemen van beslissingen.
 5. silverandgoldsurfer 18 september 2020 20:52
  Heb best ervaring, en ook serieus rendement dit jaar (echt serieus - met name veel zilver en miners) dus het verlies op Unibail kan maar is wel geld en zonde, ETF's inderdaad als deel van de portfolio. Meeste winstgevend.

  Je idd ook "the simple path to wealth' van JL Collins, zeker iets voor te zeggen. Hij heeft ook een site met interessant materiaal.

  Ik ga die site bekijken die je noemde.

  Waar het me om gaat dat je van iemand een plausibel verhaal hoort wat op het eerste gezicht logisch lijkt en dat er binnen de vastgoed sector aangegeven wordt dat dit 'best of the best' is.

  De keuze voor vastgoed maak ik zelf (niet handig), dan leek het me logisch om naar iemand te luisteren die er meer van wist. Niet dus.

  Met name de continuering van de positieve verhalen nadat het allang duidelijk was dat Unibail een serieus (cash) probleem had en dat de aandeelhouder hier niet op de eerste plaats ging komen. Je denkt dan toch af en toe, goh, heb ik iets gemist wat zij wel zien... Dat kan zeker, maar niet hier so far.

  Ik heb ook een vastgoed ETF, 1 van mijn slechtere fondsen, maar wel beetje dividend en plm 6% verlies.
 6. silverandgoldsurfer 18 september 2020 21:02
  Ik zie geen reclame, maar idd totaal waar, blijvend positief, terwijl er wel degelijk structureel serieuze dingen ad hand zijn die voor de onderliggende problemen zorgen, waarover ook berichtgeving is.

  Dat je fout zit, kan (100% kans), maar dan houdt het ergens op.

  Heb ook Shell gekocht op plm 10 en winst op 16 (grofweg, maar veel winst); Dacht dat ik het wist, nu Shell op 14 en verkocht op 12 (veel verlies). Wel blij dat ik eerder afscheid heb genomen, verlies nemen is pijnlijk, maar het is dan wel prettig als meer verlies voorkomen is.

  Ik denk dat Unibail in een moeilijk cirkel zit van te groot, veel geld nodig, steeds minder inkomsten (crescendo), lage beurkoers, mekkerende banken, verkoop tafelzilver, etc.
 7. forum rang 4 Bart Meerdink 18 september 2020 21:14
  quote:

  silverandgoldsurfer schreef op 18 september 2020 20:52:


  Heb best ervaring, en ook serieus rendement dit jaar (echt serieus - met name veel zilver en miners) dus het verlies op Unibail kan maar is wel geld en zonde, ETF's inderdaad als deel van de portfolio. Meeste winstgevend.

  Je idd ook "the simple path to wealth' van JL Collins, zeker iets voor te zeggen. Hij heeft ook een site met interessant materiaal.

  Ik ga die site bekijken die je noemde.

  Waar het me om gaat dat je van iemand een plausibel verhaal hoort wat op het eerste gezicht logisch lijkt en dat er binnen de vastgoed sector aangegeven wordt dat dit 'best of the best' is.

  De keuze voor vastgoed maak ik zelf (niet handig), dan leek het me logisch om naar iemand te luisteren die er meer van wist. Niet dus.

  Met name de continuering van de positieve verhalen nadat het allang duidelijk was dat Unibail een serieus (cash) probleem had en dat de aandeelhouder hier niet op de eerste plaats ging komen. Je denkt dan toch af en toe, goh, heb ik iets gemist wat zij wel zien... Dat kan zeker, maar niet hier so far.

  Ik heb ook een vastgoed ETF, 1 van mijn slechtere fondsen, maar wel beetje dividend en plm 6% verlies.

  Sorry dat ik had geconcludeerd dat je weinig ervaring had, en mooi dat je alsnog goed rendement hebt. Dat laatste is trouwens wel een beetje gevaarlijk, overmoed (en resulterend groot verlies) ligt altijd op de loer. Succes is met beleggen altijd geluk, in ieder geval dat kun je het beste aannemen.

  Ik heb zelf ook (tot gisteren) een maand URW gehad, gewoon een plukje bodemvissen. Heeft me dus iets gekost. Zo'n claim emissie lijkt achteraf misschien logisch, maar ik had vooraf toch eerder verwacht dat ze het zonder zouden redden. Op zich lijkt luxe winkel vastgoed nog niet zo slecht, de rijken hebben het wereldwijd zeer goed, om niet te zeggen dat ze bulken van het geld.

  PS. tip: quote degene op wie je reageert, ipv 'Reageren'
 8. silverandgoldsurfer 18 september 2020 21:15
  Dat is te makkelijk
  Er is veel info, dat kan je bestuderen. Ray Dalio heeft het ook moeilijk dit jaar met sommige fondsen.
  Dan maak je keuzes. Soms pakken die verkeerd uit. Prima.

  Ik kijk ook naar SeekingAlpha en betaal daar voor, interessant, net als Bloomberg, FT.

  Waar het mij om gaat dat de berichtgeving op deze site positief blijft terwijl het gewoon vrijwel niet slechter kan met sommige fondsen, dus dat ik hier mijn tijd niet aan hoef te besteden.

  Mijn rendement is meer dan ok.
 9. forum rang 5 Dividend Collector 18 september 2020 22:27
  quote:

  lost schreef op 18 september 2020 20:32:


  Kom kom, het is vrijdagavond, niet zo chagerijnig allemaal! Als de IEX desk het allemaal zou weten van tevoren dan waren we nu allemaal miljonair. Het zijn slechts adviseurs geen tovenaars. Soms hebben ze het bij het rechte eind, soms niet. De analyses helpen mij zeker bij het nemen van beslissingen.


  En zo is het. Niet alle adviezen zijn goudmijntjes. Voor sommige moet je geduld hebben. Heel veel geduld. Jaren dood geld of verlies. En soms verandert er iets fundamenteel dat ook een analist van IEX niet kan voorzien. Je kunt enkel jezelf afrekenen op een slechte belegging, niet de adviseur.
 10. forum rang 5 Ronald Engels 18 september 2020 23:35
  Medebeleggers,

  Het klinkt waarschijnlijk erg simpel, ik beleg één gedeelte van mijn vermogen in oerdegelijke Hoog Dividend fondsen (4), waar ik soms na één paar jaar tijdelijk uitstap, dus probeer wat te timen, en soms winst te nemen, als ik denk, dat de beurs te hoog staat zoals nu deze week. Stap waarschijnlijk weer in na de USA president verkiezingen.

  Ik ben zeer tevreden met de resultaten over de laatste 5 jaar en kan dan ook b.v. aanbevelen in Nederland, NN Hoog Dividend Fonds en b.v. Kempen Global High Dividend Fonds.

  Ik geef toe, dat ik met 5 à 7 % rendement per jaar één gelukkige belegger ben.
  2018 was voor mij één slecht jaar.

  2020 mijn 4 global hoog dividend fondsen doen het verbazingwekkend goed.

  In Hi-Tech aandelen beleg ik alleen via NN Information Technology Fonds.

  M.v.g.
 11. BAndre 19 september 2020 18:17
  quote:

  silverandgoldsurfer schreef op 18 september 2020 19:36:


  IEX is mijn meest dure abonnement ooit geweest .. inmiddels geen toegang meer tot 'premium' want opgezegd, dus commentaar hier.

  Op basis van lovende verhalen van Nico Inberg betreffende Unibail na wat verdere studie, ingestapt, want koers was al laag (plm 50 e), mijn forte is meer IT en rondom vastgoed weet ik weinig.

  In no time 20k verlies ... en genomen want het zag er niet goed uit ondanks het aanhoudende lovende commentaar van deze site en berichten dat het allemaal niet kon etc ook nog ontkenning rondom een vrijdag bericht over claimemissie van enkele weken terug.

  Echt bijzonder zonder waarde dit (erger, kost geld). Een soort fata morgana voor een dorstige woestijnreiziger.

  Dure les geleerd.

  Mag toch aannemen dat je alle adviezen meeweegt en vooral zelf op onderzoek uitgaat en niet blind vertrouwd op een platform?
  Zou wel makkelijk zijn... ik spreid vooral en overwegend goede keuzes mede met dan aan IEX you win some and loose some, maar je neemt altijd zelf de beslissing..
13 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare