Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Adieu vette shareholders return"

"Adieu vette shareholders return"

Het stille leed dat Shell heet, toevallig had ik het gisteren ook over gepensioneerden die van dividend leven. Als ze slechts in enkele aandelen en niet in een mandje beleggen, raakt de crisis hen vol. Royal Dutch Shell en de banken zijn bij ons de grote voorbeelden: geskipte dividenden dus. En wat lees ik nu? Het kan wel eens gedaan zijn met de aandeelhoudersverwennerij?


Geplukt uit - zie dit blogje vandaag- van ook al FT en ook alweer van Robin Wigglesworth. Hoeveel uur heeft die man in een dag? Waar ik als eerste aan denk bij dit plaatje: hoe lager de rente, hoe meer junk en hoe minder AAA? U weet het, sinds 1982 zitten de rentes in een neergaande trend.

Nu komt het, want FT meent dat de heilige shareholders return hier de oorzaak van is en ook dat bedrijven (hierdoor) geen vet meer op de botten hebben. Ergo, als er dan een zwarte zwaan landt, is het mis. Bij ons is mean & lean Booking.com hier het symbool van. Geen dividend, maar wel gelijk in maart al hand ophouden.

FT beweert nog iets. Namelijk dat het wel eens gedaan kan zijn met de aandeelhoudersverwennerij.

Dit is en blijft koffiedik kijken, feit is dat in de laatste vijftig jaar aandelen wereldwijd 10% per jaar bruto deden. Technologische revolutie? Ik denk het.

In de 350 jaar daarvoor deden ze 7% bruto per jaar. Vraag uzelf af of aandelen 10% blijven doen. Ik ga daar niet vanuit en reken zelf in mijn sommen met 7%. Hier is de herbelegde MSCI World Index in dollars sinds 1969. Ik teken blind voor nog een keer vijftig jaar zo.

Kijk ik dat Shellstukje van mij nog even na en ik val echt van mijn stoel. Wat veel... Hoe een sáái aandeel lééft. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. barondehuile 10 september 2020 12:49
    Zoals het al eeuwen gaat......op en neer. Bedrijven zullen een deel van hun winst teruggeven aan de aandeelhouders. Logisch want de aandeelhouders hebben het laatste woord, wanneer ze samen optrekken. Maar eerst weer geld verdienen.
    Inderdaad, we krijgen nu tikken bij RDS en consorten, meer nog dan in 2000 en 2008, maar zodra er weer redelijke winsten gemaakt worden, gaat toch een deel weer naar de aandeelhouders. Het is simpel een kwestie van tijd, zoals altijd al geweest. Over een paar jaar.... de huidige technologische ontwikkeling op een lager pitje, want nu al genoeg onbelangrijke gadgets. Robotica en medische toepassingen, dat nog wel, maar de wereld zit echt niet te wachten zelf rijdende auto's en andere vrijwel nutteloze ontwikkelingen. Voedsel en energie blijven echter nodig en zelfs steeds meer, efficiënter en duurzamer. Dat worden m.i. opnieuw de groei segmenten voor de komende decennia. Alles gaat altijd in golven. Dus het komende jaren (nu?) weg uit Tesla, Ayden, ASML en andere ver overgewaardeerde aandelen zonder een houdbaar verdienmodel, maar terug naar voedsel, gezondheid en energie en water, als zijnde de eerste levensbehoeften.
  2. AEX900 10 september 2020 15:40
    Is het niet zo dat aandeleninkoop, dus WPA stijging niet direct de bonussen van het management (sterk) verhoogde? Dus waarom niet maximum aandelen inkopen tbv je eigen bonus? Ook het niet meer afschrijven op Goodwill en Immateriele activa is zo'n zaak.
    Impairements belasten de bonussen niet of worden als EXTRA ordinary buiten schot gelaten. Elke nieuw CEO boekt enorme bedragen af van de miskleunen van zijn voorganger. Die voorganer heeft wel de bonussen binnen.
    Er is veel meer aan aandeleninkoop uitgegeven dan aan betaalde dividenden.
  3. AEX900 10 september 2020 15:45
    Het is dus nu DE tijd om immateriele activa af te boeken. Er is nu opeens een korte termijn blik die investeringen herwaardeerd voor de HUIDIGE situatie. Bij overnames wordt er tot in de eeuwigheid vooruit gekeken. De markt kijkt er niet eens van op en de managementbonussen blijven onaangetast. Alles EXTRA ordinary items.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links