Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slot: Bloedrode Tesla

Slot: Bloedrode Tesla

Marktbreed lagere koersen in Europa en op beurssites praten we vooral over...Tesla.

Nou ja, mag het ook. Tesla staat zo'n beetje symbool voor het hele schizofrene beursjaar 2020. Vandaag zijn de eerder zo populaire techaandelen de klos op de beurs, met de Nasdaq op een dikke 2% verlies.

De AEX is tegenwoordig ook een soort techindex, maar doet het met een slot van -1,16% nog redelijk goed ten opzichte van de Europese concullega's. Kort rondje over het koersenbord: 

 • Alle Europese indices staan in de min. Londen houdt zich aardig overeind (-0,07%), Spanje, Italië en Frankrijk doen het slechter dan Duitsland en Nederland.
 • De dollar zet zijn minitrendje omhoog (tov de euro) verder voort: EURUSD zakt onder $1,18
 • Olie staat stevig onder druk 
 • D- en NL-rente staan wat hoger, de Britse zakt op verse Brexit-zorgen

Tesla & de techies

Tesla dus. Inmiddels staan de aandelen 17% lager, nadat de samenstellers van de S&P 500-index besloten het aandeel niet op te nemen in hun toonaangevende index. Nog altijd ruim boven de $300, en laten we niet vergeten dat Tesla, gecorrigeerd voor de aandelensplitsing, in maart nog dik onder de $100 noteerde. 

Maar er is iets aan het omslaan. Is de fameuze tech-rally van 2020 echt aan z'n eind? Misschien, maar in Tourtermen kan het ook zomaar een rustdag zijn, waarna het circus weer wordt hervat. Maar of een koersexplosie als die van Tesla deze zomer er vanaf nu nog eens inzit: onze eigen Nico Inberg heeft er zo zijn twijfels over, vertelt hij tegen de Vlaamse De Tijd:

Beursplein 5

Wereldhave en Signify winnen binnen de drie Amsterdamse de indices de 1%-trofee van de dag. Ze boekten als enige meer dan een procentje winst. Signify deed dat opvallend genoeg met een heus duurzaam nieuwtje: het bedrijf claimt volledig CO2-neutraal te kunnen opereren. 

 • Eervolle vermeldingen zijn er voor Unilever, RelX en Philips, die in het groen wisten te eindigen.
 • Royal Dutch Shell neemt nog maar weer eens een slok uit de gifbeker: -4,2%. De olieprijs keldert weer en collega-oil major Exxon kijkt tegen een tekort van $48 miljard aan. 
 • U weet het inmiddels: tech ligt slecht. Getuige de koersen van ASMI (-5,5%), ASML (-2,2%), Besi (-3,5%) en Adyen (-1,9%). Nico Inberg duidt de chipdip in dit artikel (Premium)   
 • Zo bezien is het nog best een meevaller dat Prosus (over techaandelen, maar dan Chinese, gesproken) nauwelijks onderdoet voor de brede index (-1,35%). 
 • De financials zijn all over the place vandaag: ING houdt keurig de binnenbocht met -0,61%, terwijl ABN Amro als een techfonds hulpeloos de buitenbaan uitglibbert -2,5%.

Het regende adviezen vandaag, volgens onze collega's van Guruwatch. In het plaatje de laatste adviezen, hier vindt u er véél meer.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 11:45 Powell èn Draghi over inflatie: toch maar even opletten
 2. 11:00 Oranje boven in de IEX Fonds 40
 3. 28 mei Dit zijn alle 20 long- èn shorttips van de Hollandse Aandelenavond 2

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Daexter 8 september 2020 20:44
  quote:

  Dumpert schreef op 8 september 2020 20:24:


  [...]

  Meen je dit nu?


  Ik denk het wel, het niveau is weer laag. Maar er is nog helemaal niets aan de hand met tesla. Dwz er moet nog minstens 60% vanaf wil je het een serieuze correctie noemen.

  Op de corona dip stond e koers namelijk rond de $ 500. Om daarna doodleuk naar boven de $ 2000 te poefen. Nu staan we omgerekend op 1500, dus nog altijd 3 keer de corona dip
 2. forum rang 4 DerksVisie 8 september 2020 21:01
  quote:

  Dumpert schreef op 8 september 2020 20:24:


  [...]

  Meen je dit nu?


  Ja en als je het niet begrijpt dan heeft de split de gewenste werking. Net zoals een aandeel procentueel hoger moet stijgen om de daling weer ongedaan te maken. Beleggen is grotendeels psychologisch en daar weet Tesla dus perfect gebruik van te maken.
 3. forum rang 7 PietKeizer 9 september 2020 08:05
  ik heb $2200. ik verveel me en denk, kom ik ga mezelf ns lekker verwennen. Ik koop 1 aandeel Tesla. Daarbij heb ik al van tevoren bedacht: stel nou ns dat t 10% down gaat. Hoeveel ben ik dan kwijt? Ehhh... $220. (wat jammer nou ... daar had ik best n leuk pakketje Nikola van kunnen kopen...)
  Dus ik heb me bedacht, zonde. Ik wacht wel tot n aandelensplit. Verrek, die komt er! Ik heb lekker die $2200 nog in mn zak zitten. Kan ik dus maar liefst 5 aandelen voor krijgen, $440 t stuk!
  Maar weet je wat ... stel dat ze de boel nog ff opkrikken en dan giga laten kelderen ..weet je wat: ik wacht nog ff.
  En ja hoor, ik had t weer ns goed gezien! Haha. Daar trap ik dus niet in. Nog ff wachten ..ja. Hebbes.
  ZES aandelen voor $365. 1 aandeel gratis binnengehengeld!

  IK heb nu 6 aandelen voor $2200 na de split, ipv 1 aandeel v $2200 voor de split. Mooi!

  Maar .... wat gebeurt er nu.... we gaan nog verder down? 10% er af, waarom sluiten op $330?!!
  Nu heb ik nog steeds 6 aandelen, maar twv $1980 ... $220 pissen :(

  Nou ja, dat is nog altijd beter dan wanneer ik 1 aandeel voor $2200 had gehad dat 10% in waarde verminderd zou zijn!
 4. GoWithTheFlow 9 september 2020 08:14
  @ PietKeizer wanneer je voor de aandelen split 1 aandeel voor 2200 had, en deze voor 21 augustus in je bezit had, dan kreeg je hier op 28 augustus 4 aandelen Tesla voor bij. dus je beredenering klopt niet helemaal. Wat je goed ziet is dat het aandeel flink aan het dalen is.. :D ik wacht nog ff.. ik ga voor 225 dollar :D
 5. forum rang 7 PietKeizer 9 september 2020 09:01
  quote:

  GoWithTheFlow schreef op 9 september 2020 08:14:


  @ PietKeizer wanneer je voor de aandelen split 1 aandeel voor 2200 had, en deze voor 21 augustus in je bezit had, dan kreeg je hier op 28 augustus 4 aandelen Tesla voor bij. dus je beredenering klopt niet helemaal. Wat je goed ziet is dat het aandeel flink aan het dalen is.. :D ik wacht nog ff.. ik ga voor 225 dollar :D
  maakt in t verhaal niks uit 4 of 5 all1 de bedragen veranderen wat! in verhouding alles tzelfde
18 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links