Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Nederland moet wel/niet in ASML

Nederland moet wel/niet in ASML

Dit is een vraag om even tussen neus en lippen door aan onze minfin Wopke Hoekstra te stellen. Heeft de regering al eens een belang in ASML overwogen? Ik kom hierop doordat in Finland Helsinki bezig is een belang op te bouwen in wat als een houtkapbedrijf begon: Nokia. Ooit mobiele telefoons ook, nu... 5G-spullen.

Begrijpt u meteen waarom de Finse regering al 5,01% van Nokia heeft en daarmee ook meteen de grootste aandeelhouder is. Finland wil haar belangrijkste bedrijf niet laten mangelen in een van de Amerikaans-Chinese wie-heeft-de-grootste koude oorlogen. De uitrol van 5G is een van de belangrijkste slagvelden.

Van nature ben ik geen voorstander van staatsdeelnemingen in bedrijven, maar soms kan het slim, strategisch en noodzakelijk zijn. Voor zover ik dat kan beoordelen is ASML momenteel het meest strategische bedrijf dat wij hebben. Zelfs de hele wereld is er van afhankelijk - tot een land genaamd China aan toe, zoals u weet.

Zowel president Donald Trump als president Xi Jinping weten bij wijze van waar Veldhoven ligt (hoe luidt eigenlijk bij Oeteldonk rechtdoor in het Chinees?) Ik kijk niet raar op als er een, al dan niet door Washington gesteund, Amerikaanse bod op ASML komt. Van wie dan ook. Misschien denkt China ook aan een belang. Of meer.

Kortom, is het een idee? Misschien kan het geld van ons defensiebudget komen, want ASML is van groot belang. Iets van 5% is denk ik slim, kan geen koper om je heen. Zo moeilijk kan het niet zijn, want Den Haag bemoeit zich al overal mee: Royal Dutch Shell, Unilever, Air France-KLM, AkzoNobel, PostNL en KPN.

Dit zijn voornamelijk bedrijven - op hooguit Air France-KLM en het netwerk van KPN na - waar Het Binnenhof zich juist niet mee moe(s)t bemoeien. Nog iets, maar dan opportunistisch: met een positie in ASML compenseert Hoekstra misschien zijn bleeder Air France-KLM. Vandaag op daling en zelfs dip verkrijgbaar :-)

Nog even die grafiek. Nee, voor het rendement hoeven de Finnen het niet te doen, maar u weet nooit. Misschien wordt Nokia wel een van de 5G-kampioenen. ASML is al kampioen en dat blijven is meestal moeilijker dan het worden. Ik hoop van harte dat Veldhoven en Den Haag dat ook beseffen.  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 26 feb BeursVandaag: De Uitdaging 12
 2. 25 feb Dag om over na te denken in New York
 3. 25 feb Stock vs bonds op Wall Street! 5

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
 1. SpoorhuisinFrankrijk 8 september 2020 14:33
  ´Ik kijk niet raar op als er een, al dan niet door Washington gesteund, Amerikaanse bod op ASML komt. Van wie dan ook. Misschien denkt China ook aan een belang.´

  Welke beschermingconstructies heeft ASML ? of als Donald T. een bod doet namens de amerikaanse overheid, zeg 500 euro per aandeel, dan is het einde verhaal voor Veldhoven en wordt de fabriek naar de States verplaatst ?
 2. Brogembank 8 september 2020 14:51
  Als de BV NL eens het geld van een paar van die staatsleningen die ze wekelijks uitschrijven in ASML: investeert snijdt het mes aan twee kanten. Dividend van ASML (en renteloos uitlenen toe) én het zou een strategische move zijn.

  Kans dat dit in Den Haag e5rdoor zou komen is is natuurlijk nihil. Geven het liever uit aan de verrotte welfare state en betuttelen van Nederlandse banken . Als wij net als die Noren maar een (deel) van de aardgasbaten -waar wij nu allemaal zo tegen zijn- hadden geïnvesteerd in een soortgelijk fonds als de Norges bank, zou NL nu lopen te lachen.

 3. forum rang 5 wiegveld 8 september 2020 15:03
  Heel zinvol, high tech bedrijf, toekomst van nieuwe economie.
  Belang geeft ook aan dat ASML niet te koop is voor andere landen.
  Betere investering dan KLM (ook vooraf!) Dit is namelijk geen defensieve maar een offensieve investering.
  Wel komt de politieke vraag nog duidelijker op tafel: Mogen EUV machines naar China?
 4. forum rang 4 theo1 8 september 2020 15:34
  quote:

  SpoorhuisinFrankrijk schreef op 8 september 2020 14:33:


  ´Ik kijk niet raar op als er een, al dan niet door Washington gesteund, Amerikaanse bod op ASML komt. Van wie dan ook. Misschien denkt China ook aan een belang.´

  Welke beschermingconstructies heeft ASML ? of als Donald T. een bod doet namens de amerikaanse overheid, zeg 500 euro per aandeel, dan is het einde verhaal voor Veldhoven en wordt de fabriek naar de States verplaatst ?

  De beste: goede resultaten.
 5. forum rang 4 theo1 8 september 2020 15:40
  Het lijkt me trouwens beter om wettelijk te regelen dat de regering een veto heeft tegen overnames van bedrijven van nationaal belang. Dan moet je jezelf natuurlijk niet belachelijk maken door dat veto te pas en te onpas te gebruiken voor onnozele bedrijfjes, maar als je er serieus mee omgaat, is het effectief. Voor zover ik weet heeft de Amerikaanse regering geen belang in Lockheed, maar de Chinezen hoeven niet te proberen het over te nemen.
 6. forum rang 6 R0ME0 8 september 2020 15:41
  Goh een koers verveelvoudigd en zakt dan iets en het is al meteen weer een koopje en zelfs de staat moet er in...

  Misschien dat ze na gas water en licht ook het wegennet kunnen verkopen om die aandelen mee te kopen, nog zo een goede desinvestering om begrotingsgaten te dichten van die club in Den Haag die absoluut niet met geld om kan gaan.

  Nee Nederland moet geen belang nemen in iets als ASML, alsof Nederland niet meer aan de producten kan komen zodra ASML in andere handen zou geraken.

  Laat je niet gek maken met een lobby van direct of indirect partijen die belang hebben bij een hoge koers van ASML.

  Net als de plannen van de centrale banken al van investment banks af komen en niet verwonderlijk dat het beleid dan op alle fronten in het voordeel van de rijken is en de massa garant staat zou dit niet anders zijn.

  Dat we op dit moment wereldwijd wat vreemde figuren aan de macht hebben die rare dingen doen wil niet zeggen dat je in Nederland ook raar moet gaan doen.
 7. forum rang 7 ffff 8 september 2020 15:42
  Overheden die in hun eigen beursgenoteerde bedrijven gaan investeren gaan ALTIJD beslissingen nemen die het beleid in zo'n bedrijf alleen maar moeilijker maken. Zie de staatsinmenging van Frankrijk in diverse bedrijven: De ene keer komt dat goed uit om te voorkomen dat een bedrijf niet verkocht wordt, maar de andere keer bemoeit het zich met de klanten van het bedrijf.
  Zie nu de ongevraagde bemoeienis van Trump met ASML. Hij denkt werkelijk alles naar hand te kunnen zetten. Als de Nederl. Overheid mede-aandeelhouder is, wordt het allemaal nog lastiger. Zie de gevolgen van de moordpoging door Moskou: Nu bemoeit Trump zich al met de gaspijplijn die Gazprom al voor 90 procent gereed heeft voor gasleveranties aan Europa. Trump wilde sowieso al dat Europa geen gas van Putin afneemt, maar nu gaat hij zich er nog harder mee bemoeien waar Europa zijn gas vandaan haalt. Probleem met mede-aandeelhouderschap van Overheden is, dat het de ene keer een bedrijf goed uitkomt ( Redding KLM, redding, Lufthansa, ) maar een volgende keer ( Overname PostNl door Belgen) weer wordt tegengehouden.
  Concluderend Arend Jan: In de ene situatie is het wel handig dat de Overheid zich ermee bemoeit en in een andere situatie is het gruwelijk vervelend. Maarruh....Overheden barstten toch van schulden en begrotingstekorten: Laten ze zich nu eens bezig houden met te streven naar begrotingsevenwichten. Dat lukt hen al vele jaren niet en daar hebben ze al meer dan genoeg te doen.

  Verder toch fantastisch bericht over Dominique Leroy...Geweldig, geweldig. Proximus en KPN...ik laat jullie even mijn poepie ruiken. Proficiat Dominque. Geweldig !

  Peter
 8. forum rang 4 Mr sponge 8 september 2020 22:49
  Misschien een stom idee hoor. Maar moeten we de pensioenfondsen niet gewoon dwingen om meer te investeren in NL beursgenoteerde bedrijven. En dan ook opkomen voor de NL samenleving.
  Dan houden we de bedrijven in Nederlandse handen. En het rendement komt ten goede aan de pensioenpot.
  Waarom al het geld investeren in Amerika en staatsobligaties die niets opleveren...
  Neem nu Unilever. Hadden de pensioenfondsen een grotere vinger in de pap gehad dan konden ze het hoofdkantoor naar NL halen. Nu gebeurt het omgekeerde.
17 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. ASML Holding 465,350 26 feb
  -9,600
  -2,02%
 2. NOKIA OYJ 3,304 26 feb
  -0,128
  -3,73%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare