Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Wat een draai!

Slotcall: Wat een draai!

Het leek een aardige week te worden, maar de laatste dagen zijn ronduit dramatisch. Gisteren draaide het sentiment rond 15.30 uur ineens om en vandaag zet de dalende lijn door.

De AEX verliest deze week maar liefst 3,0%. De Nasdaq gaat zelfs twee keer zo hard omlaag. De afgelopen twee dagen verliest de technologie-index bijna 10%. Dat nota bene zonder duidelijke trigger.

Het Amerikaanse banenrapport viel licht mee en ook op de inkoopmanagersindices viel weinig aan te merken. Het is puur een sentimentskwestie. Wat mij betreft moeten we dit zien als een gezonde correctie. De Nasdaq koerst ondanks die daling van 10% op hetzelfde niveau als tien dagen geleden.

Extreem dramatisch is dit ook weer niet. Het aparte aan deze daling is dat de financials heel aardig blijven liggen. ING en ABN Amro verliezen amper 1,5%. ArcelorMittal wint zelfs 2,5%. Kortom, dit is geen normale correctie

Galapagos onderuit

De bleeder van de week is Galapagos (-7,6%). Sinds het slechte nieuws over Filgotinib lijkt het aandeel niets meer goed te kunnen doen. Er is nog altijd een kans dat het middel wordt goedgekeurd, maar het risicoprofiel van deze belegging is fors opgelopen.

Daarnaast ligt het aandeel technisch slecht en dat kan voor sommige beleggers de reden zijn om afscheid te nemen. De analisten van Tostrams namen bijvoorbeeld vorige week winst, omdat de koers door een belangrijke weerstand was gezakt. Sindsdien lijkt er bijna geen bodem meer te zijn. 

Galapagos
 
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

Rentes

Een opvallende beweging in de rentemarkt. Daar waar de rentes op een dag als deze normaal gesproken zouden dalen, lopen ze nu juist op. De Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier stijgt zelfs zeven basispunten. Hieruit mogen we concluderen dat de markten niet dalen, omdat de economische omstandigheden ineens verslechteren.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

 

De lijstjes

 • AEX deze week: -3,0%
 • AEX deze maand: -2,4%
 • AEX dit jaar: -10,9%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -9,1%

Nasdaq -4,4%

De Nasdaq (-4,4%) gaat deze week onderuit. Dit jaar koerst de technologie-index overigens nog 31% hoger. Verder blijft de AEX (-3,0%) deze week behoorlijk achter ten opzichte van de overige Europese indices.

De DAX (-1,5%) en CAC (-0,8%) blijven nog aardig liggen. Wat verder opvalt, is dat de vola (+25,3%) weer oploopt tot boven de 30. Dit zijn niveaus aardige niveaus voor een market maker zoals Flow Traders.

  

Indices

AEX

Het is geen traditioneel risk-off weekje geweest waarin de defensieve aandelen komen bovendrijven. Bovenaan zien we namelijk NN Group (+2,2%) en ArcelorMittal (+2,5%). Verder staat ASR (-4,7%) te laag in dit lijstje.

De verzekeraar ging afgelopen maandag €1,96 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd stijgt het aandeel 1,4%. Het zal u niet verbazen dat techaandelen door het putje gaan. Vooral Adyen (-7,3%) en Prosus (-7,3%) krijgen rake klappen.  

AEX

AMX

Binnen de midcap zijn de uitschieters naar boven beperkt. Fagron (+4,1%) doet het niet onaardig, maar groot nieuws kunnen we niet over het fonds melden. BAM (-7,0%) sluit onder het niveau van 23 maart. Dit betekent een nieuwe all time low.

Voor de aandeelhouders van Altice (-10,3%) is het ook een week om snel te vergeten. Het afgesplitste Altice USA wil voor $7,8 miljard het Canadese kabelbedrijf Cogeco overnemen. Toch kan dit de reden voor deze koersdaling niet zijn. Laten we het houden op het slechte sentiment.

AMX

ASCX

Accell (+6,1%) profiteert van een koopadvies van ABN Amro. Analist Martijn den Drijver verwacht dat de winstgevendheid de komende jaren wordt opgevoerd. Daarentegen gaat Alfen (-17,6%) onderuit. De draai van het aandeel Tesla heeft hier waarschijnlijk iets mee te maken.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. De komende twee weken schrijven Arend Jan en Pieter de slotcall. Dan kunt u zich er mentaal op voorbereiden.

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 07:15 Slotcall: Wanneer breken we nou eens uit? 8
 2. 22 okt Slotcall: Cijferstorm!
 3. 22 okt RELX: Evenementenbranche ingestort

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 wiegveld 4 september 2020 18:11
  De. Bodem is nu erg dichtlij Niels.
  88 eure cash per aandeel.
  Ofwel de hele GLPG Bedrijfswaarde is 65miljoen aandelen x 15 euro waard. Minder dan 1 miljard dus.
  Dat is veel:meer geweest en te danken in mijn optiek aan “ blijf bij ons” vd Stolpe die erg slechte crisiscommunicatie voert.
  Ofwel een buy signaal is meer op zijn plaats.
 2. forum rang 4 Mrx77 4 september 2020 18:30
  Onze fondsen dalen totaal niet in lijn met branchegenoten. Onze analisten praten het continue goed met dollar praatjes en samenstelling aex etc..hoe leg je dit uit, wat ik hierboven lees voor onze it fondsen versus europese it fondsen:
  Chiptoeleverancier ASMI en chipmachinefabrikant ASML stonden bij de grootste dalers in de hoofdindex met minnen tot 7,1 procent. In de MidKap bungelde chipdienstverlener Besi onderaan met een min van 6,5 procent. In Parijs werd chipproducent STMicroelectronics 2,3 procent lager gezet. Het Duitse chipconcern Infineon Technologies wist de schade beperkt te houden met een min van 0,5 procent in Frankfurt.
 3. forum rang 4 Mrx77 4 september 2020 18:46
  Softbank zette techrally op'
  Bericht delen via:

  LinkedIn
  Facebook
  Twitter
  WhatsApp
  Kopieer link
  Categorie: Beurs vandaag, Achtergronden
  Door Nico Inberg op 4 september 2020 16:50
  'Softbank zette techrally op'
  De Financial Times publiceert vanmiddag een artikel waarin beweerd wordt dat het Japanse Softbank, een grote investeerder in techbedrijven, via het opkopen van grote hoeveelheden callopties de techrally van afgelopen maand in beweging heeft gezet.

  Overigens kwam Zerohedge er donderdag (gisteren) al mee, maar die website wordt niet door iedereen serieus genomen. De FT heeft het vandaag kennelijk verder uitgezocht en kwam vanmiddag met het verhaal.


  Echt bewijs voert FT niet aan, het heeft gesproken met allerlei bronnen. En die beweren dat het Japanse conglomeraat, bekend van o.a. het Vision Fund waarin $100 mrd belegd is, enorme hoeveelheden callopties gekocht heeft.

  Daarbij heeft het ook veel aandelen zelf gekocht, zodat de koersen sowieso opgedreven werden. Door te leveragen met call opties komen verkopers van die opties in de problemen en moeten ze op hogere niveau's aandelen bijkopen om hun posities weer glad te strijken.


  De laatste weken zagen we met enige regelmaat enorme stijgingen bij techaandelen. Zo steeg Tesla tegen de klippen op, ging Netflix op een dag zomaar 11% hoger en ook Apple werd steeds duurder zonder nieuws.

  En deze week verbaasden we ons nog over de steeds maar oplopende VIX, dat terwijl de markt ook opliep. Meestal is het andersom: daalt de markt, dan stijgt de VIX, en stijgt de markt, dan daalt de VIX.

  De stocksplitsingen werden voor een deel als reden gegeven. Dat Softbank ook aan de aandelenkant actief was, zien we hier in de laatste melding (14 aug) bij de SEC:

  fear
  Afb: SEC-filing Softbank 14 augustus

  Wat de bedoeling is geweest van Softbank is niet duidelijk. Uiteraard om de markt flink te squeezen, maar uiteindelijk zal er toch een keer winst genomen moeten worden en we weten nog niet of Softbank inderdaad de afgelopen dagen heeft staan uitladen.

  Grote man bij Softbank is de Japanse miljardair Masayoshi Son (11 augustus 1957) . Hij had al vroeg een belang van $20 mln in Alibaba in 1999.

  Hoe nu verder?
  Volgens de FT is 'the Whale still hungry'. The Whale is de walvis, synoniem voor iemand die grote hoeveelheden opslurpt in een markt. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Wie een grote positie heeft met call opties, moet wel op tijd winst nemen als de verkopers van zijn opties in moeilijkheden komen.

  Anders kopen die van andere partijen terug en blijf jij zitten met je in the money opties. Bij een verdere daling, als de shortzittende callverkopers klaar zijn, moet de eigenaar van de callopties dan nog winst nemen maar zijn posities zijn zo groot, dat je ook weer een squeeze de andere kant op krijgt.

  Als dat laatste het geval is, dan hebben we het einde van deze tech crunch nog niet gezien. Laten we hopen voor Son dat ze aan de verkopende kant zaten gedurende de squeeze en dat hij niet gedacht heeft dat de bomen letterlijk tot in de hemel groeiden....
 4. Katagua 4 september 2020 19:28
  Reden van "crash" is dat VS boven de stijgende lijn van de S&P500 uitsteekt die al 10 jaar gaande is. Daarbij een forse overbought, maakte dat de institutionele beleggers winst namen, vervolgens volgen de particuliere beleggers die beleggen in indexen en niet individuele aandelen. Daardoor daalt alles wat in de VS ook beursgenoteerd staat. Ik had een daling naar 3400 verwacht (sp500), maar daar zijn we onder gezakt.
 5. forum rang 7 Lepre Chaun 4 september 2020 21:09
  Een op vier aandeleneuro’s nu in VS belegd

  Door de techhype en forse koersstijgingen op de Amerikaanse beurs belegt de Nederlandse aandelenbelegger inmiddels ruim een op elke vier euro’s aan de overkant van de oceaan (begin 2019: <20%). Een grote verandering ten opzichte van niet eens zo heel lang geleden, toen AEX-fondsen nog de top van de lijst met belegd vermogen domineerden.
 6. forum rang 4 pffffff 5 september 2020 00:37
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 4 september 2020 21:09:


  Een op vier aandeleneuro’s nu in VS belegd

  Door de techhype en forse koersstijgingen op de Amerikaanse beurs belegt de Nederlandse aandelenbelegger inmiddels ruim een op elke vier euro’s aan de overkant van de oceaan (begin 2019: <20%). Een grote verandering ten opzichte van niet eens zo heel lang geleden, toen AEX-fondsen nog de top van de lijst met belegd vermogen domineerden.
  zoals altijd achter de markt aanrennen , koop gewoon oa kpn , 6-7% div. op deze koers !
12 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare