Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wachten op Vivendi

Het op de beurs van Parijs genoteerde aandeel Vivendi is het afgelopen jaar fors achtergebleven bij het beursherstel, maar het aandeel oogt als een aantrekkelijke kandidaat voor de portefeuille in 2010.

Allereerst is daar het dividendrendement van bijna 7% en de koers-winstverhouding van nog geen 10. De winsttaxaties voor 2009 en 2010 werden het afgelopen jaar vooral neerwaarts bijgesteld.

Maar met een verdergaand conjunctuurherstel is de kans groot dat deze taxaties binnenkort uitbodemen en dat er in 2010 opwaartse revisies te zien zijn. Met een BBB-rating voor de uitstaande obligaties oogt de kredietstatus niet bepaald indrukwekkend, maar nu het concern recent met General Electric een overeenkomst sloot lijkt er verbetering te komen.

Goed nieuws
De overeenkomst met General Electric (GE) houdt in dat het minderheidsbelang in NBC Universal voor 5,8 miljard dollar van de hand wordt gedaan. De betaling ervan zal echter nog wel even op zich laten wachten. Vivendi krijgt pas in september 2 miljard dollar aan contanten voor 7,66% van de aandelen.

De rest volgt pas bij de afronding van de fusie tussen NBC Universal en de kabelactiviteiten van Comcast, het mediaconcern waaraan GE NBC wil doorverkopen. In de Verenigde Staten is daarvoor nog toestemming van de mededingingsautoriteiten nodig en dat kan nog tot het vierde kwartaal van 2010 duren.

Voor die tijd zal Vivendi waarschijnlijk nog wel een slordige 270 miljoen aan dividend van NBC kunnen opstrijken. Sommige analisten en beleggers zijn bevreesd dat Vivendi zich opnieuw zal vertillen aan te dure overnames. En inderdaad, nog voordat het geld van de deal met GE binnen is heeft Vivendi al weer een overname gedaan.



Tijdsperiode grafiek: 

Kredietwaardigheid
Begin december overtrof Vivendi het Spaanse Telefónica met een bod op de Braziliaanse telecomaanbieder GTV. Inmiddels bezit Vivendi meer dan 80% van de aandelen GTV. Het afgelopen jaar kwam de koers van Vivendi onder druk door onderhandelingen over een meerderheidsbelang in Zain Group voor naar verluidt 10 miljard euro.

Zain Group is een mobiel telecombedrijf in Afrika met veertig miljoen klanten, Die transactie werd medio juli afgeblazen, wat door analisten als een duidelijk signaal werd opgevat dat topman Jean-Bernard Lévy het handhaven van de kredietwaardigheid en het dividend uiteindelijk zwaarder liet wegen dan het aanboren van een nieuwe groeimarkt.

Hoewel het geld uit de NBC-transactie al voor een deel besteed is nog voordat de eerste betaling binnen is, past GTV wel prima in de portefeuille van Vivendi. Het mediaconglomeraat bestaat uit een groot aantal meerderheidsbelangen zoals die in telecombedrijven SFR (waarvan Vivendi 56% heeft) en Maroc Telecom (51%).

Weinig synergie
Vivendi is eigenaar van ’s werelds grootste producent van videogames Activision Blizzard (met bekende hittitels zoals:

  • Call of Duty
  • ,
  • World of Warcraft
  • ,
  • Guitar Hero
  • DJ Hero
  • .

    Vivendi is ook eigenaar van Universal Music Group. Daarnaast exploiteert Vivendi betaalzender Canal+, dat onlangs nog de voetbaltelevisierechten voor de Italiaanse serie A verwierf. Na het vertrek van de vorige topman Jean-Marie Messier is het Lévy nog niet gelukt om de financiële wereld te overtuigen van de synergie van deze activiteiten.

    Messier bracht met zijn expansiedrift het concern aan de rand van de afgrond, maar Lévy heeft na zijn aantreden in 2005 Vivendi uit de rode cijfers gehouden en de mediagroep genereert momenteel een sterke cashflow.

    Conglomerate discount
    De telecombelangen dragen nu voor circa 75% bij aan de groep’s EBITDA, omdat de inkomsten uit de overige media-activiteiten te lijden hebben onder de recessie. De advertentie-inkomsten staan bovendien structureel onder druk door de fragmentatie van het medialandschap – meer televisiezenders, meer concurrentie van internet.

    Vivendi werkt echter ook hard aan het versterken van de kasstroom door inkomsten uit abonnementen. In de Verenigde Staten heeft Vivendi meer dan 5 miljoen betalende abonnees voor videogames. Het videospel Call of Duty: Modern Warfare 2 heeft inmiddels recordomzetten geboekt in verschillende landen.

    Met een omzet van 550 miljoen dollar in de eerste vijf dagen na de première in november 2009 steekt het spel menige Hollywood-produktie naar de kroon. Vivendi is een goed voorbeeld van onderneming waarvan het aandeel een conglomerate discount noteert.

    Hoge groei
    Momenteel ligt de beurskoers van Vivendi zo'n 40% lager dan de waarde van de onderdelen tezamen, een veel grotere discount dan de 10 tot 20% die gebruikelijk is bij veel conglomeraten. Vivendi geeft zelf overigens niet hoog op van de gewenste synergie, want iedere divisie wordt vrij autonoom en decentraal aangestuurd.

    Verscheidene hedgefunds en actieve aandeelhouders hebben voorstellen tot opsplitsing gedaan, maar het concern heeft deze belagers van het lijf gehouden. Sinds begin 2009 is de koers van Vivendi met meer dan 10% gedaald en Vivendi blijft daarmee achter bij het beursgemiddelde en bij de koersontwikkeling van branchegenoten.

    Het realiseren van een hoge groei op eigen kracht vergt meer tijd, maar met een dividendrendement van ruim 7% en de mogelijkheid van hogere waarderingen zullen beleggers waarschijnlijk ruim beloond worden voor hun geduld.

    Koersdoel rond de 30
    Het aandeel Vivendi krijgt momenteel 17 koopadviezen en slechts 1 analist waagt nog een verkoopadvies af te geven, terwijl 11 analisten het aandeel zouden willen houden. Een aantal analisten houdt er rekening mee dat Vivendi in 2010 de deelnemingen van TF1, M6 en van Lagardère in Canal+ France zal overnemen.

    Dat kan de katalysator zijn, waarmee de conglomerate discount wordt verkleind. Het gemiddelde koersdoel ligt nu tussen de 20 en 23 euro, terwijl onze waarderings-
    modellen met de huidige consensustaxaties voor 2009 en 2010 en een groei van 5% voor de omzet in de jaren daarna uitkomt op een fair value van rond de 30 euro.

    De kans is groot dat veel analisten en beleggers hun opinie baseren op de teleurstellende ervaringen van het afgelopen decennium, maar daarmee is juist de basis gelegd voor een outperformance van het aandeel in het komende jaren.


    Deze bijdrage is geschreven door Wim Zwanenburg, werkzaam als beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van de auteur staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen uit deze publicatie. De aandelen Vivendi kunnen voorkomen in portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. De uitgebreide disclaimer vindt u hier. Klik hier om een bericht aan de auteur te sturen.


    Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Wim Zwanenburg

    Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

    Meer over Wim Zwanenburg

    Recente artikelen van Wim Zwanenburg

    1. jun '14 Sweet Sanofi 1
    2. apr '14 Ali-Big-baba 9
    3. mrt '14 Is Priceline te prijzig?

    Gerelateerd

    Reacties

    3 Posts
    | Omlaag ↓
    1. thomson 29 december 2009 13:47
      Ik verbaas me erover dat na de dividend hype tijdens de crash er nog analisten zijn die het over dividendrendement durven te hebben.
      Dividend zegt iets over het verleden en niet over de toekomst.
      Weet u nog eind 2008. Alle financials hadden dividendrendement van meer dan 10%.
      Achteraf bleek dat de dividenden werden verlaag of zelfs geschrapt terwijl de koersen vervolgens decimeerden.
    2. [verwijderd] 29 december 2009 15:41
      @ thomson
      Ironisch genoeg is het voor een deel aan het rampzalige verleden van Vivendi te danken dat de onderneming voorlopig het dividend niet hoeft te verlagen of te schrappen. Fiscaal compensabele verliezen als gevolg van veel te dure overnames tijdens de internethype zorgen voor een lage belastingdruk en een hoge free cashflow. Na 2011 is dit feestje afgelopen en bovendien worden in dat jaar de dividendbetalingen aan Vodafone hervat (Vodafone heeft een belang van 45% in de Franse mobiele telecomdivisie van Vivendi). Dit verklaart meteen waarom de onderneming nu zo hard bezig is om activiteiten die afhankelijk zijn van volatiele advertentie-inkomsten af te stoten en volop in te zetten op stabiele abonnementsinkomsten, zoals Zwanenburg (mag ik Wim zeggen?) al schreef. Ik ben het met hem eens dat Vivendi een mooi waardeaandeel is, maar het lijkt me sterk dat de verkoop van enkele belangen de trigger kan worden voor een koersstijging. Daarvoor is een omslag nodig in de voorkeur van beleggers van groei- naar waardeaandelen.
    3 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links