Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Chippers on fire

Slotcall: Chippers on fire

De AEX (+1,6%) kent een uitstekende dag. Dat terwijl er vanmiddag in de VS een zeer slecht ADP-banenrapport langs kwam. Volgens de loonstrookjesverwerker kwamen er in augustus 428.000 arbeidsplaatsen bij, terwijl de markt rekende op een plus van 950.000.

De impact op de koersen is echter beperkt. De belangrijkste reden is dat het ADP-cijfer in juni en juli flink afweek van het officiële Payroll Report. Het lijkt er dus op dat de markt minder scherp kijkt naar het ADP-cijfer.

Het is opvallend dat we in Amsterdam achterblijven ten opzichte van de overige Europese indices. Zwaargewicht ASML (+3,1%) vliegt er namelijk vandoor. Een duidelijke koerstrigger kan ik echter niet vinden.

Het sentiment rondom chipaandelen is simpelweg ijzersterk. ASMI (+5,0%) en Besi (+3,9%) doen het zelfs nog een tikje beter. De chippers opereren in een markt die naar verwachting de komende jaren flink zal groeien. Dit resulteert in een hogere waardering.

Vastned: Topman stapt op

Vandaag werd bekend dat Vastned (-0,4%)-CEO Taco de Groot zijn conclusies trekt en opstapt. Zijn positie stond onder druk nadat grootaandeelhouder Van Herk publiekelijk eiste dat hij moest aftreden. De kritiek op De Groot is opmerkelijk omdat hij het helemaal niet zo slecht heeft gedaan.

Zo werd vlak voor het instorten van de lira de Turkse divisie van de hand gedaan. Ook dit jaar is het aandeel in vergelijking met Unibail-Rodamco (+2,7%), Eurocommercial Properties (-0,6%) en Wereldhave (-1,4%) goed blijven liggen. De Groot stapt 1 december op en daarna worden de honneurs tijdelijk waargenomen door CFO Reinier Walta.

Van Herk heeft positie in Wereldhave, Eurocommercial Properties en Vastned. Welke van de drie de meest logische kandidaat is om van de beurs te halen, leest u in het onderstaande artikel.

Aedifica: Dividendverhoging

Aedifica (+4,0%) presenteerde vanochtend keurige jaarcijfers. Positief is dat de overnames bijdroegen aan de stijging van de winst per aandeel. De zogenaamde EPRA-winst steeg in het gebroken boekjaar 2019/2020 met 7% naar €4 per aandeel.

Een knappe prestatie, omdat het zorgvastgoedfonds in april nog een aandelenemissie doorvoerde. Aedifica heeft ervoor gekozen om het boekjaar met een halfjaar te verlengen, zodat het in 2021 geen gebroken boekjaar meer heeft.

Het bedrijf gaat over dit halfjaar een interimdividend van €1,60 uitkeren. Dit betekent dat het dividend met bijna 7% wordt verhoogd. Toch kiest de IEX-Beleggersdesk ervoor om winst te nemen. De reden waarom leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier kelderen. Apart: het is risk-on op de aandelenbeurs en risk-on op de rentemarkt. De Nederlandse rente zakt vijf basispunten naar -0,35%. 

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 1,6% omhoog en daarmee blijven we wat achter ten opzichte van de Duitsers (+1,9%) en Fransen (+1,9%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 2,6% en noteert 25,2 punten.
  • Wall Street koerst wederom in het groen. De Dow Jones  en S&P500 winnen zo'n 0,6%. De Nasdaq (-0,3%) blijft daarentegen wat achter.
  • De euro zakt 0,7% en noteert 1,183 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (-1,4%) en zilver (-3,0%) hebben last van de sterke dollar.
  • Olie: WTI (-3,1%) en Brent (-2,7%) gaan ineens onderuit.
  • Bitcoin verliest maar liefst 5,6%.

Het Damrak

  • Adyen (+0,4%) en Prosus (-0,6%) zullen worden opgenomen in de Euro Stoxx 50. Beleggers lijken er al op te hebben voorgesorteerd.
  • De banken ABN Amro (-1,3%) en ING (+0,5%) hebben weer eens een slechte dag. De gehele Europese bankensector is niet vooruit te branden. Ook Deutsche Bank (-1,5%) en Credit Agricole (-1,0%) verliezen terrein.
  • NN Group (+1,7%) is vandaag de uitblinker onder de verzekeraars. Aegon (-0,4%) heeft last van een koerdoelverlaging van Credit Suisse.
  • Het is mij een raadsel waarom Relx (+3,7%) zo goed ligt.
  • Royal Dutch Shell (-0,7%) heeft last van de kelderende olieprijs. Hoewel, branchegenoot Total koerst gewoon 0,9% hoger. Het wordt met de dag erger voor Koninklijke olie.
  • Kwetsbare aandelen binnen de AMX blijven achter. Het gaat om Air France-KLM (-2,2%), Altice (-2,4%), BAM (-1,4%) en Fugro (-1,6%).
  • Eurcommercial Properties (-0,6%) lijkt last te hebben van een koersdoelverlaging van Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank denkt dat er nog 20% extra af kan.
  • Alfen (-3,0%) lijkt wat last te hebben van winstnemingen. Tesla (-10,0%) ligt trouwens ook slecht. Beide aandelen lopen de laatste tijd aardig synchroon.

Adviezen

  • Aegon: naar €3,30 van €4 en kopen - Credit Suisse
  • Eurocommercial Properties: naar €7,40 en verkopen - Goldman Sachs
  • Just Eat Takeaway: naar €125 van €120 en kopen - Barclays

Agenda

3 sep Event Consensus
03:45   China Caixin services PMI aug  
08:00   Biocartis Q2-cijfers  
09:15   Spanje services PMI aug  
09:45   Italië services PMI aug  
09:50   Frankrijk services PMI aug  
09:55   Duitsland services PMI aug 50,8
10:30   VK services PMI aug 60,1
13:00   Campbell Soup Q4-cijfers (gebroken boekjaar)  
14:30   VS olievoorraden  
18:00   Sofina Q2-cijfers  
18:00   VS ISM non-Manufacturing Index aug 57,1
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links