Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Een flegmatieke wereldtracker

Tracker Tips: Een flegmatieke wereldtracker

Fondsaanbieder SPDR ETF lanceert op Euronext Amsterdam een ETF met een selectie van 200 laag-volatiele ondernemingen uit de STOXX Global 1800-index.

Behalve voor zogeheten low volatility strategies op de Amerikaanse S&P 500 en de EURO STOXX indices kunt u als belegger kiezen voor mondiale bloostelling aan weinig beweeglijke aandelen in ontwikkelde markten.

Structuur

De keuze van de aandelen is onderworpen aan unieke diversificatieregels. De  componenten worden geselecteerd op basis van hun historische volatiliteit tijdens de laatste 12 maanden en gewogen volgens het omgekeerde van hun 12-maandsvolatiliteit, met concentratielimieten op aandelen, sectoren en landen.

De methodologie van de selectie is rechts in onderstaande tabel weergegeven.

klik om te vergroten

bron: State Street Global Advisors

GLOW

De SPDR STOXX Global Low Volatility UCITS ETF met ticker GLOW en isincode IE00BKDVQ787 is nu verhandelbaar op de beurs van Amsterdam en kost 0,3% op jaarbasis.

De onderliggende aandelen worden daadwerkelijk aangekocht en vervolgens niet aan derden uitgeleend. Het dividendrendement van de onderliggende index bedraagt ongeveer 2,38%.

De sectorwegingen in de mand zijn af te lezen in het volgende overzicht.

Sector Weging
Consumptiegoederen 24,10%
Gezondheidszorg 17,35%
Consumentendiensten 15,34%
Fianciële instellingen 12,12%
Industrie 10,09%
Technoloie 7,52%
Telecommunicatie 6,79%
Nutsbedrijven 4,32%
Basismaterialen 2,38%

Wat opvalt is dat consument-gerelateerde sectoren en gezondheidszorg relatief hoge wegingen hebben ten opzichte van standaardbenchmarks met wereldwijde dekking. Deze sectoren ondervinden doorgaans weinig impact van de economische conjunctuur.

Waarom low vol?

Ondanks het herstel van de economische data ten opzichte van de lagere niveaus eerder dit jaar, houdt de onzekerheid in aandelenmarkten aan.

Hierdoor kunnen Low Volatility ETF’s juist nu een belangrijke rol vervullen in een efficiënte portefeuille. Ze hebben de potentie om bredere marktrendementen te verslaan in onzekere tijden, en daarnaast significante bescherming te bieden aan de portefeuille.

Deze ETF’s selecteren aandelen die de laagste historische prijsvolatiliteit hebben laten zien, en richten zich vaak op de meer defensieve sectoren.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

 1. 19 okt De honderdste Tracker Tip 3
 2. 13 okt Tracker Tips: Europees met een Brits sausje 4
 3. 06 okt Tracker Tips: Tijd voor een vastgoed-ETF? 7

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. Felix07 26 augustus 2020 10:30
  Er is in de academia veel bewijs gevonden voor structurele outperformance van low-vol stocks, zie bijvoorbeeld hier: www.tandfonline.com/doi/abs/10.2469/f... . Het is echter de vraag of deze outperformance aanhoudt, zeker nu de huidige winsten in bv de US gedragen worden door een beperkt aantal aandelen (FAANG), die zeker in het verleden geen low-vol waren en/of dat nog steeds niet zijn.

  Ik kan overigens deze ETF niet vinden bij de Giro, klopt dat? Listing zou per 24.08 zijn, dus ik zou verwachten dat deze al beschikbaar is.
 2. Eminem 26 augustus 2020 10:47
  Klopt, sinds maandag jl. verhandelbaar op Euronext Amsterdam. Ik zou de servicedesk bellen met het verzoek de ETF toe te voegen.

  Deze tracker is wellicht interessant als ruil voor tech-gerelateerde assets. Een stukje winst nemen in die sector (Nasdaq etc.) en herbeleggen in low-vol om aandelenexposure te behouden...
 3. Felix07 27 augustus 2020 09:43
  quote:

  marique schreef op 26 augustus 2020 13:10:


  En performance over de jaren 1999 t/m 2017:

  www.msci.com/documents/1296102/847335...


  Interessant rapport, maar ik snap de grafiek op p3 niet. Eigenlijk alles (dividend, quality, equal weighted, low vol, momentum) lijkt de markt te outperformen. Je vraagt je dan eigenlijk af welke loser-stocks er niet in deze selecties zijn opgenomen die deze underperformance hebben gemaakt. Zou er niet een long-short portfolio etf kunnen komen met long al deze factoren en short de rest van de markt zodanig dat de beta vrijwel nul is? Dat zou pas gratis geld zijn..
 4. forum rang 5 marique 28 augustus 2020 15:49
  quote:

  Felix07 schreef op 27 augustus 2020 09:43:


  [...]

  Interessant rapport, maar ik snap de grafiek op p3 niet. Eigenlijk alles (dividend, quality, equal weighted, low vol, momentum) lijkt de markt te outperformen. [1]

  Je vraagt je dan eigenlijk af welke loser-stocks er niet in deze selecties zijn opgenomen die deze underperformance hebben gemaakt. [2]

  Zou er niet een long-short portfolio etf kunnen komen met long al deze factoren en short de rest van de markt zodanig dat de beta vrijwel nul is? Dat zou pas gratis geld zijn. [3].


  [1]
  De outperformance per factor afzonderlijk kan jaarlijks sterk wisselen. De lange termijn outperformance is verklaarbaar doordat per factor de beste aandelen worden geselecteerd en gewogen naar belang. Elke factor afzonderlijk telt grofweg 400 aandelen. Het totaal van de factoren is meer dan van MSCI World waaruit wordt geput. Dat komt doordat een aandeel in meer dan 1 factor kan voorkomen. Er is bijvoorbeeld aardig wat overlap tussen Quality en Momentum.

  [2]
  Dat kun je zelf opzoeken door elke factor etf te vergelijken met World.

  [3]
  Dat zou inderdaad een interessant etf kunnen zijn. Beroerde is alleen dat losers en winners geen vast etiket krijgen opgeplakt. De loser van dit jaar kan de winner van volgend jaar zijn en omgekeerd.

10 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ETF's
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare