Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Er gloort hoop

Slotcall: Er gloort hoop

De AEX (-0,9%) geeft de winst van gisteren deels uit handen. De wekelijkse jobless claims kwamen lager uit dan verwacht, maar toch liepen de verliezen gedurende de handelsdag steeds verder op.

Het is lastig om daar een duidelijke verklaring voor te geven. Deze daling moeten we meer zien als een kleine correctie. Het is de afgelopen dagen namelijk hard gegaan. De S&P500 zette gisteren zelfs bijna een nieuwe all-time high op het bord.

Dat terwijl er in de S&P500 toch echt banken, olieconcerns en vastgoedaandelen zitten. Deze fondsen hebben niet bepaald een prettig jaar achter de rug. Maar goed, de zware weging van technologie-aandelen compenseert een hoop.

Goed nieuws Certificaathouders Rabobank

Er gloort hoop voor de geplaagde Certificaathouders van de Rabobank. De Nederlandse grootbank maakte namelijk in het halfjaarverslag bekend te overwegen om de rente van 6,5% te betalen in Certificaten.

Certificaathouders ontvangen in dit geval dus geen harde cash, maar kunnen de nieuwe certificaten wel verkopen op de markt. Toch mogen we niet te vroeg juichen, want de Rabobank heeft expliciet aangegeven dat het gaat om een overweging.

Beleggers kunnen hier dus geen rechten aan ontlenen. Niettemin is het een positief signaal van de Rabobank. De IEX-Rabo-actie lijkt dus iets teweeg te hebben gebracht. Het hele artikel over deze actie leest u hier.

Dividendverlaging Aegon

De bleeder van de dag is Aegon (-15,3%). De nieuwe topman Lard Friese heeft besloten om direct de koe bij de hoorns te vatten; zo worden de financiële doelen voor 2021 ingetrokken en het dividend over boekjaar 2019 lijkt te worden gehalveerd naar €0,12- €0,15.

Tevens is het slotdividend over 2019 ingetrokken. Hiermee, en met het lagere interimdividend (€0,06 in plaats van €0,15) bespaart de onderneming €500 miljoen en dit geld wordt ingezet om de schulden af te lossen.

De winst zakte in het tweede kwartaal naar €200 miljoen, als gevolg van een ongunstig sterftecijfer in de VS en de lagere rente. Vooral in de Verenigde Staten is de rente fors gekelderd. Er is één persoon die denkt dat de resultaten in de tweede jaarhelft weleens fors kunnen verbeteren:

 

 

Of de IEX-Beleggersdesk er ook zo over denkt, leest u in het onderstaande artikel.

 

 

Verlies voor Avantium

Avantium (-4,8%) leed in het eerste halfjaar een verlies van €11 miljoen. Toch is de koers van de ontwikkelaar van bioplastic dit jaar met 84% gestegen. Hoe dit precies zit, leest u in het onderstaande Premiumartikel.

Rentes

De rentes knallen de laatste dagen omhoog. Met name de Spanjaarden (+7 basispunten) en Portugezen (+7 basispunten) hebben pech. Anderzijds is een rente van 0,4% natuurlijk niets. Met een dergelijke rentevergoeding is het onmogelijk om de inflatie bij te benen. Laat staan als we de vermogensrendementsbelasting ook nog meenemen. 

 

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 0,9% omlaag en daarmee presteren we een tikje slechter dan de Duitsers (-0,3%) en Fransen (-0,4%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 1,2% en noteert 22,0 punten.
  • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones (-0,2%) en S&P500 (-0,0%) maken pas op de plaats, terwijl de Nasdaq (+0,6%) vrolijk doorstijgt.
  • De euro klimt 0,3% en noteert 1,182 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (+1,5%) en Zilver (+4,6%) zitten in de herstelmodus.
  • Olie: WTI (-0,4%) en Brent (-0,4%) vallen wat tegen. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat het olieverbruik in de laatste twee kwartalen uitkomt op 95,3 miljoen vaten per dag. Dit is 0,5 miljoen vaten per dag minder dan in eerdere ramingen. Eerlijk gezegd valt deze neerwaartse bijstelling wel mee.
  • Bitcoin (+0,0%) blijft dicht bij huis.

Het Damrak

  • ArcelorMittal (-3,5%) lijkt last te hebben van de beroerde cijfers van Thyssenkrupp (-16,1%). Het Duitse staal- en industrieconcern wordt zwaar getroffen door de coronacrisis. Het aangepaste operationele verlies kwam afgelopen kwartaal uit op €679 miljoen.
  • De chippers ASML (+0,7%), ASMI (+0,6%) en Besi (+0,3%) liggen er wel aardig bij.
  • Dat geldt niet voor Royal Dutch Shell (-3,7%). Koninklijke Olie zet de AEX met zijn indexgewicht van 11,6% zelfstandig 0,4% lager.
  • De Europese bankensector doet na een serie feestdagen een stap terug. ABN Amro en ING verliezen zo'n 2,5%.
  • ASR (-1,6%) en NN Group (-1,7%) worden met Aegon mee omlaaggetrokken.
  • De koersvorming van Galapagos (+2,2%) kan ik niet duiden. Geen idee waar we deze winst van 2% aan te danken hebben. Anderzijds is de tijd rijp voor een mooie koersstijging, want het aandeel staat op hetzelfde niveau als op 11 maart. 
  • BAM (-2,7%) en pensioenuitvoerder PGGM willen hun samenwerking uitbreiden. Het gaat om projecten buiten de Europese markt. Laat de bouwer zijn zaakjes eerst maar in de Benelux op orde hebben.
  • Flow Traders (-0,4%) presenteert morgenochtend de halfjaarcijfers. Nico heeft voor u alvast een leuk polletje uitgeschreven op twitter. Als u een twitteraccount heeft, kunt u meedoen.
  • ForFarmers (-4,0%) wist het bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar met 35% op te voeren, maar dat komt vooral doordat H1 2019 bijzonder zwak was. Het veevoedersbedrijf heeft volgens KBC wel degelijk last van de coronacrisis en het stikstofbeleid.

Adviezen

  • ABN Amro: naar €9,50 van €6 en houden - Royal Bank of Canada
  • ABN Amro: naar €10,50 van €8 en houden - Morgan Stanley
  • ABN Amro: naar €9,50 van €8 en houden - Credit Suisse
  • ArcelorMittal: naar €11 van €9 en houden - Bankinter
  • Just Eat Takeaway: naar €130 van €100 en kopen - Bank of America

Agenda

14 aug Event Consensus
04:00   China industriële productie jul 4,7%
08:00   Flow Traders Q2-cijfers  
08:45   Frankrijk inflatie CPI jul +0,4% MoM
09:00   Aperam notering €0,438 ex-div  
09:30   Nederland BBP Q2  
11:00   EU BBP Q2 -12,1% QoQ
14:30   VS detailhandelsverkopen jul +1,7% MoM
15:15   VS industriële productie jul +3,0% MoM
16:00   VS handelsvoorraden jun -1,2% MoM
16:00   VS consumentenvertrouwen Michigan aug 79,0
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Mrx77 13 augustus 2020 21:39
    Bovenstaande bewering: Het is lastig om daar een duidelijke verklaring voor te geven. Deze daling moeten we meer zien als een kleine correctie. Het is de afgelopen dagen namelijk hard gegaan. De S&P500 zette gisteren zelfs bijna een nieuwe all-time high op het bord.

    Beleggers in de aex klagen al wekenlang dat aex nauwelijks stijgt en continue de winsten vrij snel weggeeft...en dat wallstreet continue doorstijgt en onze fondsen wel 10 tot 20 procrent zijn afgestraft voor de Corona correctie...en nu geef je aan of we onze hoogste stand voor de corona al hebben bereikt...asml staat dik 10 procent laget en onze banken is om te janken en rd stond paar maanden geleden op 18 euro bij olieprijs van 40 dollar en bij olieprijs van 44 dollar staat rd nu op 13,4 euro??Waar is die 5 euro van rd gebleven...
    Onze banken zijn bijna pennystocks aan het worden abn kwam van 30 euro en wordt verhandeld voor ca 8 euro...ja je zegt dat de banken behoorlijke stijging achter de rug hebben, maar vergeet niet waar ze vandaan kwamen en wereld is niet veel veranderd...wel het sentiment. Dus als je op onterechte wijze alles concludeert vanuit de dieptepunt zijn we zgn hard gestegen...maar kijk eens waar deze koersen vandaan kwamen....Wallstreet is continue nieuwe alltime highs aan het tikken en wannneer wordt het tijd dat we dit aantikkenwant wij hebben ook veel it fondsen die zwaarwegend zijn zoals asml asmi adyen....die staan ca 10.procent lager...dan hoogste koers van hen.
  2. [verwijderd] 13 augustus 2020 23:54
    quote:

    BIUSEE schreef op 13 augustus 2020 20:31:

    Banken ABN AMRO en ING doen stap terug. Zou je niet verwachten met een stijgende rente.
    En 3 koersdoel verhogingen.

    Als JET met zijn verlies weer een koersdoel verhoging krijgt gaat de koers gewoon verder omhoog net als alle andere aandelen die in het bubbel hoekje zitten en waar koersdoelverhogingen ongeacht nieuws steeds weer plaats vinden, 1 voor 1 en dan weer van voor af aan.

    Echt ongelofelijk het gat tussen oude en nieuwe normaal aandelen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links