Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oliebedrijven stuwen Europese beurzen voort

AMSTERDAM (AFN) - De grote Europese oliebedrijven waren maandag in trek op de beurzen dankzij een positievere prognose van 's werelds grootste oliebedrijf Saudi Aramco. De Europese aandelenmarkten stonden overwegend in het groen, de AEX in Amsterdam was een negatieve uitschieter. Beleggers hielden vooral de ontwikkelingen rond de extra stimuleringsmaatregelen in de VS in de gaten. Op het Damrak stal Pharming de show dankzij positief nieuws over een mogelijk coronamedicijn van de biotechnoloog.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de opening op Wall Street 0,3 procent lager op 558,05 punten. De MidKap dikte 0,9 procent aan tot 795,52 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,6 procent.

Olie- en gasconcern Shell klom 2,2 procent in Amsterdam en de Britse concurrent BP won 2,9 procent in Londen. Volgens de Saudische oliereus Saudi Aramco zal de vraag naar olie dit jaar aantrekken, ondanks alle coronaperikelen waar landen en regio's wereldwijd mee worstelen. Ook de olieprijzen zaten in de lift. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,2 procent meer op 42,08 dollar. Brentolie werd 1,5 procent duurder op 45,05 dollar per vat.

Pharming

Pharming was de grote winnaar in de MidKap met een plus van bijna 9 procent. De biotechnoloog liet weten een eerste patiënt te hebben behandeld in een uitgebreide studie naar een medicijn dat mogelijk helpt tegen corona. Voor het onderzoek zullen maximaal 150 patiënten met een ernstige longontsteking worden behandeld met het middel Ruconest.

Sterkste stijger in de AEX was ABN AMRO met een winst van 4,2 procent. Verzekeraar NN Group (min 6,1 procent) noteerde ex dividend. Techinvesteerder Prosus (min 2,4 procent) zette de daling voort. Het aandeel zakte vrijdag al 4 procent na het Amerikaanse verbod om zaken te doen met het Chinese techbedrijf Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft.

BAM

BAM zakte 1,1 procent. De bouwer heeft van zijn banken wat financiële lucht gekregen. De onderneming kreeg voor een periode van twaalf maanden een aantal vrijstellingen op bepaalde bankafspraken na tegenvallers.

In Parijs klom Suez 5 procent. De Duitse miljardair Dieter Schwarz, eigenaar van winkelketens Lidl en Kaufland, heeft naar verluidt zijn oog laten vallen op de Europese afvalverwerkingsactiviteiten van het Franse concern. De waarde van het onderdeel wordt geschat op zo'n 3 miljard euro.

De euro was 1,1786 dollar waard tegen 1,1789 dollar op vrijdag.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: AFN

Meer over AFN

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links