Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Week van herstel

Slot: Week van herstel

Het verlies van vorige week heeft de AEX (+2,8%) vrijwel volledig goedgemaakt. Dat terwijl de Amerikanen en Chinezen met elkaar overhoop liggen.

De Amerikaanse President Donald Trump wil de Chineze apps Tiktok en WeChat van de Amerikaanse markt halen. Het moet gek lopen willen de Chinezen geen tegenmaatregelen nemen. Toch lijken beleggers niet onder de indruk.

Het uit de hand lopende conflict staat vandaag door een meevallend Amerikaanse banenrapport op de achtergrond. In de VS kwamen er in de maand juli 1,76 miljoen arbeidsplaatsen bij, terwijl de markt uitging van 1,6 miljoen. Het werkloosheidspercentage bedraagt 10,2% en dat is significant lager dan de 10,5% waarop analisten rekenden.

Ook de uurlonen stegen harder dan verwacht en dat is opvallend in crisistijd. Analisten dachten dat de uurlonen afgelopen maand met 0,5% zouden dalen op maandbasis, maar in werkelijkheid kwam er 0,2% bij. Wellicht is het een voorbode dat er de komende maanden wat inflatie op komst is.

Prosus

Prosus (-1,9%) blijft deze week niet geheel verrassend achter. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse holding heeft een belang van 31% in het Chinese Tencent en volgt grotendeels de koers van de techgigant.

Het sociale mediaplatform WeChat is een belangrijk onderdeel van Tencent. Beleggers reageren daarom negatief op het bericht dat het bedrijf volgens Trump geen zaken meer mag doen in de Verenigde Staten.

Het argument van de Amerikaanse President is dat WeChat een enorme hoeveelheid data van zijn Amerikaanse gebruikers verzamelt en deze data mogelijk doorstuurt naar de Chinese communistische partij.

Toch moeten we de werkelijke schade voor WeChat niet overdrijven. WeChat kent immers slechts een beperkt aantal Amerikaanse gebruikers. De online gamingbusiness van Tencent kan door het besluit in de toekomst wel worden geraakt. Hoe dit precies in elkaar zit leest u in het onderstaande artikel.

PostNL

De grote winnaar op het Damrak is PostNL (+17,1%). De post- en pakketbezorger wordt beloond voor zijn goede halfjaarcijfers. De coronacrisis heeft geleid tot een enorme groei van E-commerce. Als er één partij is die hier een graantje van mee pikt is het PostNL.

De pakketvolumes stegen in het tweede kwartaal met maar liefst 25%. Het is echter de vraag of het bedrijf dit groeitempo vol kan houden. vooral het zwakke trackrecord van het management is een reden om nog even te wachten met het ontkurken van de champagefles.

Desalniettemin is het aandeel vanaf de bodem met zo'n 150% opgelopen. Dat is binnen een tijdbestek van amper vijf maanden een puike prestatie. Momenteel koerst het aandeel tegen 12 keer de verwachte winst. Of u het aandeel nu moet kopen, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

Er is deze week geen peil op de rentemarkt te trekken. De ene dag vliegen de vergoedingen op tienjaars staatspapier omhoog en op de andere dag weer omlaag. Vandaag dikt de Nederlandse yield drie basispunten aan naar -0,39%. 

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

De lijstjes

 • AEX deze week: +2,8%
 • AEX deze maand: +2,8%
 • AEX dit jaar: -7,3%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -5,9%

Goud dendert door

Goud (+2,8%) is deze week voor het eerst boven de magische grens van $2.000 gesloten. Tja, centrale banken hebben het gaspedaal aardig ingedrukt, de rente is laag en de economische vooruitzichten zijn onzeker. Dat is natuurlijk het ideale recept voor een flinke koersstijging van het edelmetaal.

De AMX (+3,6%) en ASCX (+4,0%) hebben de smaak ook aardig te pakken. Als het sentiment ineens sterk verbetert, kan het met kleine aandelen hard gaan. De VIX (-11,4%) gaat zoals verwacht gestaag omlaag.

  

Indices

AEX

Het is de week van de financials. ING (+12,0%) moest afgelopen kwartaal weliswaar €1,3 miljard in de stroppenpot gooien, maar daar hadden beleggers al rekening mee gehouden. NN Group (+10,7%) en ASR (+10,1%) liggen goed omdat beide bedrijven deze week bekendmaakten om alsnog het dividend over boekjaar 2019 uit te betalen.

Heineken (-7,0%) wordt daarentegen gedumpt. De bierbrouwer moet het vooral hebben van de horeca. De marges per flesje bier ligt in de horeca immers hoger dan het bier in de suprermarkt. Door de coronacrisis viel deze omzet in het tweede kwartaal grotendeels weg en dan kunt u de winstcijfers wel raden. Onderaan de streep bleef er 75% minder over en ook de afgegeven outlook is niet bepaald optimistisch. Tja, dan is het bedrijf kanonnenvoer.   

AEX

AMX

Basic-Fit (+9,8%) is bezig aan een aardige opmars. De sportschoolketen sprak vorige week vrijdag de hoopvolle verwachting uit dat het aantal leden in september alweer op hetzelfde niveau uitkomt als voor de coronacrisis.

Verder ligt OCI (+9,9%) goed. De kunstmestproducent profiteert van meevallende cijfers van zijn Amerikaanse branchegenoot Mosaic. Flow Traders (-0,9%) heeft daarentegen last van de teruggelopen volatiliteit. Volgende week vrijdag presenteert de handelaar in bied- en laatprijzen zijn halfjaarcijfers.

AMX

ASCX

Binnen de ASCX gaat bijna alles omhoog. Een dissonant is Lucas Bols (+0,0%). In IEX-Weekend vergeleek ik het aandeel met Facebook en dat is - al zeg ik het zelf - wel een aardig stukje om te lezen. 

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Komend weekend schrijft Arend Jan voor Premiumleden de vooruitblik.  

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 26 sep Slotcall: Donkerrood 2
 2. 25 sep Road to success: De introductie 4
 3. 25 sep Basic-Fit: Franse tegenvaller 2

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
| Omlaag ↓
 1. Krisna 7 augustus 2020 17:54
  Je schrijft: "Het sociale mediaplatform WeChat is een belangrijk onderdeel van Tencent en wordt flink geraakt door het besluit van Trump dat het bedrijf geen zaken meer mag doen in de Verenigde Staten.".

  Op premium staat: "" Vaak zijn dit soort koersreacties overdreven, dus het is eerst zaak te kijken hoeveel procent van Tencent's omzet uit de VS komt. Dat blijkt een te verwaarlozen percentage. Het directe effect van deze maatregel is daarom beperkt."

  Hoe valt dit te te rijmen?????????
 2. Niels Koerts 7 augustus 2020 22:43
  quote:

  Krisna schreef op 7 augustus 2020 17:54:


  Je schrijft: "Het sociale mediaplatform WeChat is een belangrijk onderdeel van Tencent en wordt flink geraakt door het besluit van Trump dat het bedrijf geen zaken meer mag doen in de Verenigde Staten.".

  Op premium staat: "" Vaak zijn dit soort koersreacties overdreven, dus het is eerst zaak te kijken hoeveel procent van Tencent's omzet uit de VS komt. Dat blijkt een te verwaarlozen percentage. Het directe effect van deze maatregel is daarom beperkt."

  Hoe valt dit te te rijmen?????????


  Beste Krisna,

  Goed opgemerkt. Ik had het inderdaad verkeerd verwoord. Ik heb het aangepast.

  Fijn weekend toegewenst.

  Met vriendelijke groet,

  Niels Koerts
 3. Ben Veulkaap 9 augustus 2020 07:55
  Hallo Niels, bedankt voor je overzicht, waarbij ik een kleine taalkundige kanttekening wil maken.
  Een verschil tussen 10,2 en 10,5 is niet significant maar gering.
  Het synoniemenwoordenboek van Van Dale geeft voor significant: Belangrijk, groot, gewichtig en zwaarwegend.
  Significant hoort op de schaal van Mock bij 12 tot 20%.
  De schaal van Mock is algemeen geaccepteerd in de wereld van de financiële journalistiek en wordt veel gebruikt.
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare